1.9.2024

Humppaa ja huuppaa


Vähän on ollut kade moista kattia, joka makaa reporankana naapurissa. Ei eväänsä heilauta, vaikka kuinka kissittelisin vieressä.

 

 

Minä en ole pahemmin ollut reporankana eikä kukaan ole minulle kissitellytkään. Olen humpannut töitä. Töiden takia kävin kirjastossa Limingassa ja ihmettelin, että ihan minua varten on hankittu kaksi miljoonaan teosta. 

 

Tässä sinulle väri-ilottelua keskeltä Limingan kuntakeskusta. Ruukut ovat melkein ihmisen korkuisia ja täynnä niin elämänmyönteisiä värejä, ettei edes sadesäällä voi olla allapäin. 



Oma pihakin kukkii jos jonkinlaisissa väreissä. Auringonkukka on elämäni toinen ihan itse siemenestä kasvattamani kaunotar. Väri tuntuu sielun sopukoissa asti.



Yhtenä iltana olin työkeikalla meriristeilyllä. Oli kaunis, tyyni, kuulas ilta. Taivas oli sinisenlila, merenpinta laiskanlainehtiva ja ilma lämpimän hyväilevä. Mikäs siinä oli jutellessa hyväntuulisten risteilijöiden kanssa.


Tein syksyn ensimmäisen vispipuuron herukoista. Vaan olihan se hyvää. Muttei niin hyvää, kuin puolukoista keitetty lappapuuro - sanoo Vanha herra. No, minä vein miehen metsään hankkimaan niitä puuropuolukoita.


Löytyi suonreuna, joka oli punaisenaan puolukoita. Vartissa meillä oli kymmenen litran ämpäri täynnä. Sopivan kypsiä (tai sopivan raakoja) huuppamarjoiksi:


Mummulan vanha huuppakapula sai kyytiä, kun Vanha herra paineli puolukoita rikki. Saimme ison lasipurkin kukkuroilleen huuppaa. Sitä syödään pitkin talvea maksapihvien, verilättyjen ja mustanmakkaran kyytipoikana.


Siinä on hymyävä emäntä huuppiensa kanssa. Vielä jäi marjoja, joten lähden keittämään ruispuolukkapuuroa. Heippa!

Vanha rouva

11 kommenttia:

  1. Huomenta! Olipas ihanan värikkäitä kuvia! Huuppa sanaa en ollut kuullutkaan, mutta puolukkapurkki näyttää kotoisalta. Meillä oli iso purkki kylmäkellarissa ja siitä isä haki ylös kipollisen. Kippo, joka toimii tällä hetkellä tölkkirahojen säilytyspaikkana.
    Hyvää alkanutta viikkoa sekä syyskuuta! ♥
    Ps. Itse tykkään enemmän viinimarjoista kuin puolukoista tehdystä puurosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huuppa-sanan olen oppinut vasta täällä Oulussa. Hämeessä se oli puolukkasurvosta.

      Poista
    2. Survosta se meilläkin oli, koska isä. ;)
      (Pitääkin laittaa sulle yksi kuva WA:lla..)

      Poista
  2. Repolainen on tosi usein RepoRankana.... ainakin käyttää sitä sanontaa jostain kumman syystä... Hih... todellakin jättikokoista(kin) väriilottelua.... Komiat on ruukut ja kukinnatkin yhä syksyn kynnyksellä - Limingassa on taitavat puutarhurit. Taitavat puolukansurvojatkin... joskin ei ensin kyllä huuppa-sana auennut - onneksi selvisi kuvista ja touhukas on survoja ja onnellinen emäntä.... onnellista syyskuun jatkoa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liminka on Suomen kekseliäin kunta ihan todistetusti. Ihana paikka aivan Oulun kyljessä.

      Poista
  3. Ihanat kuvat ja varsinkin tuo kissa on niiiin ♥ ♥

    VastaaPoista
  4. Kyllö on Vanhalla rouvalla riemullinen postaus. Ihastuttavan paljon kukkia. Huupasta en tiedä mitään, tai siis sana on vieras minulle. Kyllä minä puolukoita olen survonut ja niistä vispipuuroa tehnyt, mutta en vielä tänä syksynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkia kun kasvattaa, pelkkää riemunkirjavaa elämää saa vietettäväkseen ;)

      Poista
  5. No jopas, tässä sitä oppii koko ajan uusia suomen kielen sanoja kuten tuo "huuppa". Itse olen kotoisin 120 km Oulusta kaakkoon suunnilleen, mutta meilläkin puolukoista tehtiin survosta.
    Liminka näyttää kovin kukkaiselta ja komialta.
    Mukavaa syyskuuta sinne Pohjois-Pohjanmaalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hämeessä survotaan puolukat, Oulun anoppilassa huupataan.

      Poista