15.9.2024

Inspistä hakemassa


Wanhassa Raahessa sijaitseva "Suomen pisin seinä" sai tittelinsä 2000-luvun alussa, kun raahelainen kaveriporukka etsi sopivia skeittailupaikkoja. Seinä on syntynyt, kun takana olevia rakennuksia on paikkailtu vuosien saatossa. Päärakennus on museoviraston suojelema ja piharakennukset maakuntakaavalla suojeltuja. Niitä ei saa purkaa eikä muuttaa ulkopuolelta. Miksi pitäisikään?


Seinän värisävyä toistaa elämäni parhaimpiin kuuluva valkosuklaabebe. Se on käsin tehty Langin kauppahuoneen paakarituvassa. Langilla on niin palon katseltavaa, että toinenkin leivos, kakku taikka baakelsi menee kuin huomaamatta:

 

Katso vaikka verhoastelmia. Yltiöromanttista, sanon minä. Ihania katsella sisältä ja ulkoa. Ehkä kuitenkin seuraava verhoasetelma on enemmän minua:


Puusepän nikkaroima ikkunanpäällishylly / verhotanko löytyi idealaariini Luohualta Pökkylän Punasesta Tuvasta. Nyt pitää löytää nikkari!

 

Punasen Tuvan pihamaa antoi niin paljon virikettä rauniopuutarhani tuunaamiseksi, että Vanha herra taitaa olla kohta helisemässä!



Äkkiäkös mies minulle noutaa kivenmurikoita, piikkilankakieppejä, maatalouskoneita yms muuta ruosteista härpäkettä. Eikä tarvitse edes mennä kauas, kun vaan kysyy aarteenmetsästysluvan sukulaisiltaan.


Raahelaisella kukkakaupalla oli tämmöinen kukkateline. Puusepän poika tekaiseen tämmöisen ihan suit sait. Tuo seinä ritelikkökin on jo melkein tehty ;)

Vanha herra kielsi minua hakemasta tälle syksyä enempää lähialueinspistä. Sanoi pikkumatkojen rasittavan hänen rauhaansa. Höh. Minun rauhaani tämmöiset pikkuretket sopivat oikein mainiosti. Varsinkin kun toteuttaa matkat ystävän kanssa, joka ei huokaile paljonpuhuvasti ja muljauttele silmiään nurinniskoin joka ihastuksen kohdalla. 

Vanha rouva

6 kommenttia:

  1. Eräs ystävättäreni on kotoisin Luohualta ja lapsuudessani lähikauppa naapuritalossa oli Pökkylä. 😅 Joko mantelikala(t) on uunissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Suomi on pieni maa: aina joku tuntee jonkun, joka... Mantelikalat on vielä meressä.

      Poista
  2. Hienon näköistä on. Kas kun ei töhertelijät ole vielä iskeneet keltaiseen seinään. Taitaa olla siellä päin vähän fiksumpaa porukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedä fiksummuudesta, mutta valvontakamera auttaa kummasti.

      Poista
  3. Kas, kun ei ole tullut näin aikuisiällä käytyä Raahessa - lapsuudessa jonkun kerran. Siellä näyttää olevan paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa, varsinkin nuo leivokset.
    Hienoja ideoita tosiaan tuolla Punasen Tuvan pihalla. Laitapa sitten kuvia, kun saat toteutettua...
    Mukavan leppoisaa lähialuematkailua edelleen!

    VastaaPoista
  4. Kuvailet lisää polkaistavia kohtia - Raahe ja pitkä seinä kiinnostaa livenä,
    tosin näyttää olevan asfalttitien varrella - mutta täytyy tasapainoilla siinä kivetyskohdalla, niin tuntee ajavansa kuin maastossa!!
    Teidänkö tie on hiekkatietä?
    Enkös kiinnitäkin huomioni kuvissa tosi oleelliseen?? HIh...
    Hihitystä sai aikaan myös paljonpuhuva huokailu ja silmämunien muljauttelu...
    Tarkoittaneeko siis, että: "Niin hyvää/inspiroivaa ettei sanotuksi saa?"
    Onkohan se meilläkin se perimmäinen syy, ettei Ukkokulta malta eläkkeelle jäädä, kun ideoiva on rouvansa hälläkin - taitaa päästä töissä helpommalla.

    VastaaPoista