5.3.2014

Kurkumaa ja aurinkoa lautasella

Tiuku kertoi, että kurkuma auttaa kaikenmaailman harmeihin. Tästä viisastuneena kaivelin maustehyllystä kurkumapurkin esiin ja aloin kokata. Ensin tosin piti opetalla fileoimaan hauki ruodottomaksi. Kalaa ja aikaa paloi, mutta onneksi oli harjoittelumateriaalia. Verkoissa nimittäin pyristeli viisi haukikalaa, eivätkä ne olleet mitään sinttejä. Pienin painoi 1,9 kg ja suurin melkein viisi.

Tein kalapaloille kaksinkertaisen leivityksen. Yhteen kuppiin kevyesti vatkattu kananmuna. Toiseen jauhoseos, jossa oli desin verran korppujauhoja, desin verran vehnäjauhoja, suolaa, valkopippuria ja paljon kurkumaa. Kalapalat pyörittelin ensin jauhoissa, sitten munavaahdossa ja toiseen kertaan jauhoissa. Sitten voihin paistumaan. Haukipalat tiristivät itsensä kullankeltaisiksi ja rapeiksi.

Kyytipojaksi tein keltaista porkkanaherkkua. Kuorin pari porkkanaa ja leikkasin ne ohuiksi kolikoiksi. Keitin lantit vähässä, sokerihippusella maustetussa vedessä puolikypsiksi. Lisäsin pari desiä kermaa ja pari lusikallista vehnäjauhoja. Kypsensin ja maustoin suolalla, valkopippurilla sekä ipauksella kurkumaa.

Räntää lotisi ikkunaan. Ulkoilma oli mustan ja harmaan ankeaa puuroa. Lautasella sen sijaan paistoi keltainen aurinko!

Vanha rouva

7 kommenttia:

 1. Siulla on väriä lautasella, miulla seinällä:)

  VastaaPoista
 2. Ihan huomaamattani söin koko annoksen... hyvää oli:)

  VastaaPoista
 3. Taidan ottaa kurkuman säännölliseen käyttöön sen aurinkoisen värin takia. Makujen lisäksi silmäniloa lautaselle ja kaunista tulee..

  VastaaPoista
 4. Näyttää maukkaan ja houkuttelevan näköiseltä sapuskalta.

  VastaaPoista
 5. Onpahan ees jossain väriä, tämäkin päivä näyttää valkenevan niin harmaana, onneksi auriko paistaa edes mielessä ja lautasella! Psstt... vielä viis viikkoo lomaan, sitte varmana änkeennyn kahveelle, että alahan valmustautua! :-)

  VastaaPoista
 6. Nyt mun alkoi tekeen mieli porkkana kastiketta olen aivan unehuttanut sen

  VastaaPoista
 7. Kurkuman minäkin löysin ja käytän sitä lähes joka sapuskaan, sanotaan, että se on terveellistä ja estää jopa syöpäsolujen jakaantumista. Tiedä häntä, mutta intialaiset on niin terveitä kun kovasti kurkumaa käyttävät ruuassaan.
  Herkulliselta näyttää annoksesi, nam.

  VastaaPoista