11.8.2024

Tönkkiä herkkua

 

Perhoset ovat vallanneet kartanomme. Niitä on kymmenittäin punalatvassa ja nauhuksissa. Tönivät toisiaan ja karkottavat ampiaiset, mehiläiset, kimalaiset yms vähemmän värikkäät öttiäiset.


Yhtenä aamuna pyöräilimme merenrantaan hakemaan pamppuja eli osmankäämejä. Ojan pohjalla rymytessäni huoksasin villivadelmia. Äkkiä haettiin kotoa marja-astiat ja kerättiin vadelmat parempaan talteen. Niistä tuli hilloa ja kiisseliä. Mustikoitakin olemme keränneet. Niitä on pakastettu ja keitetty hilloksi.


Tässä on aito rieskapitsa. Laapin rieskan päälle tomaattipyrettä. Lisäsin aurinkokuivattuja tomaatteja, fenkolisiivuja sekä tomaattiviipaleita. Maustoin pippurilla ja oreganolla. Viimeiseksi ripottelin juustoraastetta. Uuniin vartiksi. Päälle vielä tuoretta oreganoa ja rohtosamettikukkia. Kelpasi joutuin mustikkapuhdistussouvin jälkeen.

 

Kasvimaalla rönsyilee viisi valtavaa lehtikaalia. Vanha herra ei oikein kovahkosta lehtikaalista välitä, vaikka olen piilottanut sitä keittoihin, piirakoihin ja sipseihin.

 
Lopultakin osui ja upposi, kun työtoveri vähän antoi osviittaa! Surruutin tehoseikoittimella lehtikaalin lehtiä (ilman ruoteja), avokadoa, banaania, lirauksen hunajaa ja omenamehua. Aika tönkkiä tavaraa, mutta niin hyvää. Saan kuulemma tehdä toistekin.

Mitä sinun elokuuhusi kuuluu?

Vanha rouva

12 kommenttia:

  1. Minulle onneksi naapuri kerää maksua vastaan mustikat, omat polvet ei enää kestä metsässä möyrimistä. Siinä ollaan vanhan herran kanssa samaa mieltä, pärjäämme kyllä ilman lehtikaaliakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha herra kiittää sielujen ja nielujen sympatiasta ;)

      Poista
  2. Ihanat perhoskuvat! Ja nätit nuo juomat. Hyvää alkanutta viikkoa! Täällä sataa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et noteerannut mun rieskapitsaa mitenkään, höh!

      Poista
    2. No, anteeksi! Kyllä minä sitä tuijottelin, mutta samalla hämmästelin siinä olevia kukkasia... ;)

      Poista
    3. Heh heh! Kukkasia pitää olla pitsan päällä, koska eivät mahdu enää kaikki pihapurkkeihin ;)

      Poista
  3. Jälleen herkkupostaus. Kauniin näköisiä annoksia.
    Minun elokuuni alku on kulunut mustikoita ja villivattuja poimien. Pari kalareissua, yksi patikointiretki ja uimassakin parit kerrat. Hyvää elokuun jatkumista sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikoita ja villivattuja täälläkin päässä. Kalaan Lappiin en päässyt, koska työ sekoitti pasmat totaalisesti.

      Poista
  4. Kiitos kysymästä, elokuu on värittänyt niin arjen (työt alkoi) kuin viikonloput... varsinkin taivaan. Tummanpuhuvat elokuun iltataivaat on aina valloittavia - värit leikkii ja kutsuu kuvaajan paikalle, Revontuliakin nähtiin komeasti meidän leveysasteilla - olisi nähty enemmänkin, jos olisin jaksanut valvoa!! Teillä eletään niin ihanan värikkäästi, pizzatkin kukkii - smootietaide on omaa luokkaansa- Jestas miten kaunista syötävää/juotavaa. Lehtikaalista meillä syntyy eniten sipsejä, mutta kiitos innovatiivisesta vinkistä - kokeileva kokki innostui heti... joskin hunaja on sellainen, jonka haistan/maistan niin kaukaa... se ei vaan ole yhteensopiva aistieni kanssa... Ukkokultani on niin helppo - kelpaa kaikki...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää päiväsaikaan leikkiä väreillä, sillä yöllä en jaksa. Meillä olisi revontulia taivas täynnänsä, mutta siellähän leimuavat muiden ilona. Mutta lupaan nähdä värikkäitä unia!

      Poista
  5. Mahtavaa 🥰

    Elokuuta värittävät työ ja kantarellit.
    Tytär oli muutaman viikon meillä kesälomallaan, se oli oikein ihanaa 💖.
    Tässä mennään vielä loma- ja arkifiilisten välimaastossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, olisipa meilläkin kanttarelleja! Vaan ei ole. Sen sijaan on variksia ilmassa, rusakoita maassa ja ahvenia meressä. Hyvä niin.

      Poista