3.10.2021

Hupi ja hyöty

  

Piipahdin parin päivän matkalle Rovaniemelle, sillä olin sopinut ystävätreffit. Stansta oli kotilomalla äitinsä luona ja mikäs sen mukavampi syy minunkin ottaa omaa lomaa. Neljän tunnin mittaiset pikatreffit Rovaniemen keskustassa hujahtivat ohitse sekunnissa - siltä se ainakin tuntui. Oli virkistävää tavata pitkästä aikaa rakas ihminen, joka on suora ja mutkaton, konstailematon ja rehellinen. Sellaisia ihmisiä on harvassa. 

 

Oi, miksi Stansta veit minut siihen lankakauppaan, miksi? Vieläkin läähätän ja huokailen kaiken ihanan perään. Ottaen huomioon, että kauppa oli täynnä herkkuja, minun ostokseni olivat sangen maltilliset: vain kaksi kerää kimaltavaa mohairia. 


Treffien jälkeen olin omillani. Tutustuin kolmeen matkailukohteeseen, jotta tarpeen tullen voin puhua niistä muutakin kuin palturia. Nyt on omakohtaista kokemusta myös Korundista ja Pilkkeestä, missä en ole ikinä aikaisemmin käynyt. Arktikum sentään on tuttu muinaisilta työmatkoiltani.

 

Tiedekeskus Pilke kertoo pohjoisista metsistä. Se sijaitsee entisellä Sahanperällä, Rovaniemen sahateollisuuden syntysijoilla. Sahanperä oli 1900-luvun alkupuolella pahamaineista seutua Käpy-Estereineen, Kana-Maikkeineen ja Nätti-Jusseineen. Enää ei tosin päde reittiopastus: "Tiiät, että oot perillä ko saat puukosta".


Olisin voinut kiivetä metsäkoneen ohjaamoon. Tosin olisin tarvinnut jonkun pyyläämään minut ylös, sillä niin korkea oli tuo kunnioitusta herättävä kone. Päädyin kainosti piirtämään puumerkkini valtavaan paperirullaan. Pilke on kohde, johon pitää ensi kerralla ottaa mukaan joku keskenkasvuinen. Itse en oikein kehdannut riekkua kaikenmaailman vepainten ohjaimissa - enkä kyllä olisi osannutkaan.

 

Rovaniemen taidemuseo sijaitsee Kulttuuritalo Korundissa, entisellä postiautovarikolla. Rovaniemen taidemuseo avattiin 1986, kun Jenny ja Antti Wihurin rahasto lahjoitti taidekokoelmansa Rovaniemen kaupungille. 

Tutustuin keramiikkataidenäyttelyyn nimeltä On the Edge – Äärellä. Näyttelyyn on valittu keramiikkaa materiaalinaan käyttäviä käsityöläisiä, muotoilijoita ja kuvataiteilijoita. 


Kohtasin taidemuseossa myös käsityön, kuinkas muuten. Anu Tuomisen teos "Pigmenttejä" soi katseltavakseni siveltimiä ja lankakeriä. "Reissunaisen reissusukat" -taideteos on puolestaan omaa käsialaani ja se on synnytetty jämälangoista Rovaniemen bussi- ja junamatkojen aikana. 

 

Hupi ja hyöty oli mielessäni, kun palasin Stanstan neuvomaan kirjakauppaan ennen kotiinpaluuta. Tosin taisi kirjavalinta osua enemmän sinne työhyödyn puolelle. 


Tahtoo lisää huvittavia ja hyödyllisiä pikkumatkoja, pliis!

Vanha rouva

4 kommenttia:

 1. 1. Lankalammas, jota menit nimittelemään lehmäksi... 😂
  2. Vallan häkellyin kuvailemisestani..! ♥ Kiitos Rakas Ystävä! ♥ Neljä tuntiako siinä meni? Tuntui tosiaan maksimissaan tunnilta, mutta Hyvässä Seurassa...
  3. Arvasin, etteivät ostamasi langat pääse kuvassa edukseen, pöh. Mutta aivan karkit ne olivat. Joko keksit mihin ne käytät?
  4. Tuolla Pilkkeessä en ole itsekään käynyt. Kaksi muuta kohdetta ovat toki tulleet tutuiksi.
  5. Reissusukat ovat kauniit ja...
  6. Seuraava Rovaniemen reissuni on marraskuun alkupuolella - olet tervetullut ja majoituskin järjestyy tarvittaessa. Menisimmekö yhdessä käymään lammella?😃 Tai teatterissa tai jossain?
  Kiitos tapaamisesta ja hyvää alkavaa viikkoa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseessä lienee joku kirjava ja pullea valelehmä ;)

   Poista
 2. Hassu tuo lammas ;)
  Liputan ehdottomasti tuon Reissunaisen reissusukat -työn puolesta!
  No ei teillä hirveän paljon yhteisiä tuntejä ollut. Elämä on jut tällästä; vähän sitä, vähän tota. Se on elettävä hetkessä!

  VastaaPoista