1.10.2015

PurjeTuoll´ loistaa valkopurjeen kaista
sinessä meren autereen.
Mit´ etsinee se kaukomaista?
Miks´ jätti oman rannan veen?

Käy tuuli, laine kulkuansa,
natisee masto kallellaan...
Ei, ei se etsi onneansa,
ei pakene myös onneaan.

Kun päivä päällä kultaa valaa,
ja välkkyy meri sininen,
niin myrskyä vain purje halaa,
kuin myrskyssä ois onni sen!Venäläinen runoilija Mihail Lermontov kirjoitti runon Purje 1800-luvulla. Opiskeluaikana pänttäsin runon ulkoa venäjäksi. Osaan sen vieläkin, vaikka minut tultaisiin herättämään keskellä yötä umpiunesta.

Nyt minulla on runon lisäksi ikioma purjevene. Kuljetin laivan runko- ja mastopuut kesällä Tenolta. Vanha herra ruuvasi maston paikalleen ja kaiveli miljoonalootastaan silmukkaruuveja purjeiden kiinnittämistä varten. Pelastusarmeijan kirpparilta löytyi juuri sopivaa sini-valkoista pellavakangasta, joka oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Tai tyynynpäällinenhän kangas ostettaessa oli, mutta muuttui purjeiksi. Kiinnitin pellavalangalla purjeet paikoilleen.

Ohoi, nyt purjehdin uudella paatillani Pohjanmaalle, missä kohtaan kaksi kaunista seireeniä ja paljon, paljon houkutuksia...

Vanha rouva7 kommenttia:

 1. Kaunis oli runo, piti lukea useampaan kertaan, venäläiset runoilijat osaavat piilottaa vertauskuviin asian syvimmän olemuksen!

  Upea purjevene, sillä passaa purjehtia Pohjanmaalle, myrskyä tosin luvattiin, toivottavasti löydät turvallisen vesitien! Minä meinaan huruuttaa autolla lauantaina Seinäjoelle myös, jos pääsen sopimukseen isännän kanssa asiasta, pehmittely meneillään :D (olen kai hiukan liiaksi viikonloppuina hurvitellut taimikaupoilla, mutta kuopuksen kanssa sotasuunnitelma, kuinka isännän pää käännetään, hellästi :D).

  VastaaPoista
 2. Minun täytyy katsella horisonttiin,joko pian purjevene näkyy:)

  VastaaPoista
 3. Hei seireenit pitäkää hauskaa, mie oon hengessä mukana, :)
  ihanan purjelaivan rakensit.

  VastaaPoista
 4. Ohoi vaan sinnekin! Runonmitalla ja purjeet ylhäällä kohti Pohjanmaata - kyllä mäkin tuolla lähtisin, tai siis tänne tulisin ;)

  VastaaPoista
 5. Viimesenpäälle kaunis purjevene ja runo on ihanaa luettavaa:)

  VastaaPoista
 6. Hieno paatti! Upea oivallus.

  VastaaPoista