18.10.2015

Maailman paras mango

Tässä mangokakku, joka piti koristella ruusupuskasta kuin ihmeen kaupalla vielä löytyneillä ruusuilla. Mangokakun pohjana on tavallinen kaurakeksimuru-voi-seos. Mangotäytteeseen laitoin kermaa, mascarponea, tomusokeria, mangososetta sekä liivatetta. Mitään muita mausteita en kakkuun tukkinut, sillä kakun salaisuus on aidossa, täyteläisessä ja hedelmäisessä mangossa.

Mangososetta myy täkäläinen etninen sekatavarakauppa, joka on maahanmuuttajien ruokataivas. Menin kauppaan uteliaisuuttani ja jouduin keskelle miehiä ja naisia, jotka puhua pajattivat mitä oudoimmilla kielillä. Tuskin kerkisin lykätä kalpean naamani ovesta sisään, kun mustanpuhuva kauppias ja muut asiakkaat unohtivat muut hommansa ja alkoivat kilvan esitellä minulle elintarvikkeita notkuvien hyllyjen, kylmäkaappien ja pakastimien sisältöä. Kun yhteistä kieltä ei meinannut löytyä, koko sekalainen seurakunta oli neuvomassa käsineen, jalkoineen, ilmeineen ja eleineen. Se oli hauskaa ja voi että me naurettiin!

850 gramman purkissa on Intiassa tuotettua sileää mangopyrettä: 95 % mangoa, sokeria ja sitruunahappoa. Maku on maailman huipulta - toista kuin markettien litkut ja soseet. Täyttä kamaa! Vanha herra ihastui mangoon niin kovasti, että nyt se lappaa pyrettä kaurapuuron ja viilin päälle. Minä puolestani en tyydy enää mihinkään vähempään, sillä Laila on täydellistä myös hinnaltaan, vajaa 3 euroa purkilta.

Mangokakkuun en saanut uppoamaan koko purkillista. Niin minä leivoin mangokakkusia, joihin tarvitaan:

  • 250 g voita
  • 7,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl soodaa
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl fariinisokeria
  • 4 dl kuutioitua pakastemangoa 
  • 1 dl siirappia
  • 4 dl huoneenlämpöistä piimää
  • 1 dl mangososetta

Sulata voi ja jäähdytä. Yhdistä kuivat aineet. Lisää sulaneet mangokuutiot. Sekoita siirappi sulatetun voin joukkoon. Lisää piimää ja voi-siirappiseosta vuorotellen jauhoihin. Sekoita mangosose taikinaan. Kaada taikina pahvisiin pikkuvuokiin. Paista kakkuja 175 asteessa n. 50 min. Jäähdytä kakut ja anna ehdottomasti maustua seuraavaan päivään. Kuorruta. Minä sekoitin kuorrutteen mangorahkasta, kermavaahdosta, mangososeesta ja vaniljakreemijauheesta. Pursotin kuorrutteen kakkusten päälle ja koristelin löräyksellä mangososetta ja hippusella suklaaraastetta.


Mangosose on hyvää myös salaatinkastikkeena. Kokeilin sitä porkkana- ja punakaaliraasteen kanssa. Mehukasta tuli ja Vanha herra suostui syömään. Voitto se on sekin, kiitos Lailan!

Vanha rouva

13 kommenttia:

  1. Itse en ole uskaltautunut ihmettelemään etnisten kauppojen tarjontaa, kun en ole keksinyt mitä olisin hakemassa, jos kauppias kysyisi. Kiinnostusta kokeiluihin olisi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me olemme ostaneet etnisestä kaupasta esim. pakastettuja kalkkunankinttuja. Mehukkaita, lihaisia, hyvänmakuisia. Aivan toista kuin aneemiset broilerinkintut marketeissa. Kysy myös mausteita!

      Poista
  2. Oi mitä herkkua sie oot taas loihtinut, mistähän täällä sais tuota mangoa, ei kai mistään.

    VastaaPoista
  3. Voin niin kuvitella sun kauppareisun - puheensorinan ja elehtimiset :)
    Ja että sait siinä hälinässä asiantuntevaa palvelua, napakymppisoseen. Onnea. Komeat on tulokset.
    Mun etniset kauppaostokset ovat sisältäneet yleensä vain aasialaista: kevätrulliin ohuen ohuita riisilevyjä (tai filoarkkeja jos ei etnistä ole) yms.
    Nyt pitäis keksiä kotimaista leivottavaa, joka maistuu myös Ameriikoista visiitille tulevalle serkulle... ja koko Suomi-suvulle samalla... Hoh hoijaa. Omenapiirakka made in Finland vissisti. Pellillinen, tai kaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee mustikkakakkua. Mulla on tuolla Kakutus-osassa semmoinen ohje, vink vink. 24.7.2014 tehdyn postauksen nimi on Onnea meille kaikille sadoilletuhanasille naisille. Ois vaan joteskin sinivalkoisen isänmaallista...

      Poista
    2. Niin, oonkin miettinyt yhtä liivatekakkuakin. Tuo on kyllä kaunis kakku, vaan mistäs mä nyt orvokeiksi muutun? Pensasmustikoita on pakkasessa, saavat riittää koristeeksi, ja jos vähän sitruunamelissan lehtiä... Piisaaskohan yksi - isoimmalla rengasvuoalla... (nyt tää tuumaa).

      Poista
  4. Mä tulin muka kommentoimaan tuohon edelliseen kivaan postaukseen,mutta enhän mä ehtinyt,kun täällä pukkaa jo uutta. varmasti tosi ihana mangon maku,sekä itse kakku,kuin kakkusetkin. Minä tykkään mangosta ja kaupan litkutkin ovat hyviä,kun ei paremmasta ole tiennyt. Mä ihmettelen kuin pysytte Vanhan Herran kanssa hoikkina,kun herkkuja on tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun pitää uusia sun rillit, kun ne jotenkin vääristää ;)

      Poista
  5. Ompa herkullisen näköisiä. Täytyiskin etsiä lähikaupungista vastaava liike, tytär niin tykkää kaikista eksoottisista ruoista ja on innokas niitä tekemäänkin.

    VastaaPoista
  6. Taideteoksia nuo jälleen kerran,

    VastaaPoista