4.9.2014

Metsän antimia


Tiistai-iltana piipahdimme lähimetsässä tarkistamassa, joko sienisaalis olisi putkahtanut maan pinnalle. Olihan se. 

Valkoisen ämpärin kangastatit päätyivät pakkaseen annospusseissa. Talven aikana niitä on mukava sujauttaa lihapatoihin ja -kastikkeisiin.

Oranssissa kulhossa olevat herkkutattipalaset kokivat naapuriensa kohtalon. Pakkaseen vaan talven tattikeittojen aineiksi.

Teräskulhossa olevat kangasrouskut on ryöpätty ja valutettu. Ne päätyivät valkosipulin ja -pippurin sekä neilikan maustamaan etikkaliemeen. Kunhan ne ässehtyvät muutaman kuukauden, niin ne nautitaan haarukan nokasta suupaloina.


Tiistaisella sienestysreissulla huomasimme lähimetsän punastuneen somasti. Niin me keskiviikkoaamuna ajelimme takaisin metsään marjastusvälineitten kera. Puolessa tunnissa koukimme kaksi ämpärillistä puolukkaa, joka on just ja just kypsää. Oivaa huuppamarjaa!

Vanha herra survoi marjat nuijalla murskaksi ja minä kauhoin marjasurvoksen talviastioihin. Sen kummempia säilöntäaineita tähän herkkuun ei tarvita.

Talven mittaan puolukkasurvos päätyy liharuokien lisukkeeksi sekä rahkajälkiruokien ja vispipuuron raaka-aineeksi.


Tänään torstaina lähdimme aamutuimaan metsästämään herkkutatteja. Niitä ei ole pariin vuoteen löytynyt, mutta nyt tärppäsi!

Iso korillinen pullukoita ruskealakkeja painaa 40 kiloa! Sienet päätyvät viipaleiksi ja kuivuriin. Tulevien talvien kuluessa kuivatuista tateista syntyy herkku, jos toinenkin.

Kulhossa olevat pienet herkkutatit marinoin kokonaisina. Perheemme joulutraditioihin kuuluu metsältä tuoksuvien ja maistuvien tattivauvojen ihastelu ja maiskuttelu.

Kolmas kori on täynnänsä kehnäsieniä. Kiehautin kehnärit omassa nesteessään ja pakastin. Talven mittaan kokkailen niistä maukasta sienisoppaa.

Terveisin Vanha rouva

6 kommenttia:

 1. Wow. Upea sienisaalis!
  Mullakin tärppäs maanantaina, kun mieshenkilö oli kulkiessaan (= pellolta pellolle suhatessaan) huomannut männynherkkutattien esiinmarssin. Nyt on pakkasessa muutama pussi, pannun kautta käytettynä.
  Kyllä kelpaa, satoa saa kun vaan hakee!

  VastaaPoista
 2. Hyvät on eväät teillä, talvisiin herkkuhetkiin ja kait sentään teet puolukkakiisselin uusista marjoista:)

  VastaaPoista
 3. Täällä miun ukko kateellisena kattelee tei tatti määrää ja väittää että tei puntari on rikki:)) aivan valtava saalis, ja mie iloitsin niistä kolmesta tuossa pihan kulmalla.

  VastaaPoista
 4. Sanoisinpas, että aikas hyvä metsäsaalis. Meidän metsät ei jaksaneet kasvattaa sieniä eikä puolukoita tänä kesänä. Mutta omppuhilloketta olen tehnyt purkkitolkulla, kun ampiaiset sentään jättivät toisen puun omenat rauhaan:)

  VastaaPoista
 5. Voi hyvänen aika mikä saalis! Iloa kasapäin talven varalle.

  VastaaPoista
 6. Mahtava saalis. Kyllä kelpaa ottaa polleana pakastimesta sitten talvella ja muistella metsässä kulkemista vanhan herransa kanssa..:)

  VastaaPoista