14.4.2014

Viisikymmentäneljä munaa

  

Yöllä palasi mieleeni katala teko vuosien takaa. Vein kausikoristeet kunkin juhlan jälkeen tuolloisen kaupunkiasuntomme kanahäkkivarastoon. Kuinka ollakaan, siellä vieraili pitkäkyntinen. Voron matkaan menivät omatekemät koristeet, perintöpillikukot  ja itäblokista sylissä lennätetyt kristallimunatkin. Samaan kyytiin pääsi myös vuositolkulla kartutettu venäläisten teekannujen kokoelma. Kannuja taisi olla liki viisikymmentä. Eestään löytää, olisi edesmennyt mummuni tuumannut moisesta kataluudesta.


Konnuus muistuu mieleeni aina pääsiäisen alla. Maalasin monta vuotta sitten marmoroituja pääsiäismunia. Tiputtelin lämpimän veden pinnalle maalia ja dippasin muovimunia värisotkotukseen. Munien kuivuttua koristelin ne kultamaalilla ja höyhenillä. Sitten ripustin ne pajupuihin juhlistamaan pääsiäistä. Ne olivat kauniita ja ah, niin passeleita roikkumaan sinivalkokultaisten venäläisten teekuppieni yläpuolella.  


Nyt otin vahingon takaisin, kun satuin sekatavarakaupassa nokatusten maalien ja munien kanssa. Ainoastaan tummansinisiä ja kullanvärisiä höyheniä jäi innostatihkuvan rouvan väskystä uupumaan. Tuossa yläpuolle on nyt sitten munanmaalaustalkoiden satoa. Klikkaa kuvia, niin näet ne vähän isompina.

Muovisia munia jäi ylitse, kun menin innoissani ostamaan niitä kaksi säkillistä. Jossain akkainlehdessä näin vastikään kipsisideharsolla päällystettyjä koristemunia. Siltä lehdenlukemalta ryntäsin apteekkiin ostamaan moista ihmetarviketta. Apteekkaria kovasti nauratti munankipsaussuunnitelmani, mutta apua hänestä ei ollut. Kipsiharsoa piti hekotuksen saattelemana käydä hakemassa samasta sekatavarakaupasta, mistä munatkin matkaani lähtivät.


Leikkelin sideharson suikaleiksi. Huljutin suikaleen kerrallaan lämpöisessä vedessä ja lättäsin munan päälle. Suikale suikaleelta etenin ja peitin koko munankuoren. Kipsaus kuivui nopeasti. Sitten vaan koristetta päälle. Kristalleja sun muita viiriäisenhöyheniä ei sattunut kotona olemaan, joten käytin sitä mitä löytyi. Pellavalankaa ja pitsinpätkiä löytyi askartelulootasta. Venäläisiä sanakirjoja on hyllyt väärällään, joten Vanhat sanat ja sanonnat vuodelta 1977 pääsi munatalkoisiin. Tässä kipsimunasatoa:

  

Tässä vielä kuva uusimpien munieni yhteisesiintymisestä. Kun laskin kaikki pääsiäismunani yhteen, siis nämä uudet ja viime vuonna värkätyt, sain yhteissummkasi 54 (VIISIKYMMENTÄNELJÄ). Vanha herra tuumasi räknäystä katsellessaan, että Oiskohan sulta vähän mopo karannut käsistä, kultaseni?

Vanha rouva


9 kommenttia:

 1. Voi valtavaa mikä muanasato siellä ja aivan ylikauniita. Varsinkin erityisen ihanat nuokimalteiset. Oi,oi!

  VastaaPoista
 2. Onpa siinä muna poikineen.. ovat niin ihanaisia:)

  VastaaPoista
 3. Merelle tuijottelija14.4.2014 klo 17.26

  Voi miten kauniita! Kyllä nyt Faberget jäävät kakkoseksi! Laita nämä nyt sellaiseen talteen, ettei vorot keksi - hävyttömät! Vieläkin puolestasi katkera mokomille :( :(
  Kaikesta huolimatta Oikein ihanaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 4. Eikä,.. mie en ala, mie kateellisena kattelen noita ihania munia, ja miulla ei oo aikaa eikä voimia tuollasten tekemiseen.
  Roppa on ko hakattu kun jouduin tekemään yli voimieni.Olin siivoamassa halvaantuneen veljeni asuntoa.

  Tosi harmi jotta varas vei kannut ja koristeet, tuollanen on katalaa ja kamalaa. Toivottavasti nää ihanuudet säilyvät :)))

  VastaaPoista
 5. No voi mahoton sinnuu munies kans, niin sieviä kultakirjailtuja ja nuo ropoloiset valkoset.ihan ku ois valakosen kanan munia, niitä maalaiskanan ja niihi oot tällänny hienoja koristeita ja rusetteja.

  VastaaPoista
 6. Pikkusen minua nauratti nuo kipsatut munat ja varsinkin ajatus sinusta ostamassa apteekista kipsijauhetta ja sideharsoa kananmunille :D Ovat kyllä tyylikkään näköisiä.

  VastaaPoista
 7. Oi mitkä ihanuuskoristeet! Itse olen koristellut massapallomunia ensin kultamaalilla ja sitten koristenauhoilla ja helmillä! Harmi että voro vei kauniit kannusi.
  Iloista pääsiäisenaikaa kuitenkin kaikesta huolimatta!

  VastaaPoista
 8. Jukra! !Näistäkin tuli hienoja, sullon taito hyppysissä!

  VastaaPoista