21.1.2019

Koekeittiössä

Vanha herra toi mereltä ahvenia. Ei yhtään tehnyt mieli hukuttaa kaloja kermaan tai kiduttaa niitä pannulla.

Löysin ohraryynipaketin kyljestä vastauksen pulmaani: kalaohravuoka. Vain porkkanat puuttuivat, mutta korvasin ne palsternakalla.

Kalavuoasta tuli oikein maukas ja raikas. Ihan ilman kermaa ja voita ;) Suosittelen.


Puhun työkseni kestikulttuurin historiasta ja vanhoista pitoperinteistä. Ennen vanhaan rikkaat söivät Oulussa soseutettua lintukeittoa, kuhaa normandialaiseen tapaan ja lampaansatulaa renessanssityyliin. Sen sijaan köyhien ja kainojen ruokavalio koostui kovasta leivästä, potuista, silakkalootasta ja suolakalasta. Kerran minulta kysyttiin öllövellin reseptiä. Nyt päätin kokeilla ruotsin öl-sanasta väännettyä öllövelliä, jota myös elsuupaksi, ölsuupaksi kutsutaan. Se on juhlien jälkiruokana tarjottu, tavallisesti siirapilla makeutettu lämmin keitto, jossa on kaljaa, jauhoja, rusinoita ja leipäjuustoa.

 

Öllövellistä tuli oikein makeaa ja tuhtia jälkkäriä. Koko huusholli tuoksahti rehevän maltaiselta. Aika eksoottinen kokemus näin hämäläiselle. Mutta niin taitaa mustamakkarakin olla paikallisille ;)

Mitähän seuraavaksi kokeilisi?

Vanha rouva


21 kommenttia:

  1. Tuo kalavuoka näyttää erittäin hyvältä mutta jälkiruoan jättäisin väliin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höpsistä kukkuu. Odotas, kun teen limppisoppaa!

      Poista
    2. Kauhulla odottelen!

      Poista
    3. Esn kerralla kokataankin kaikki hämäläiset perinneruoat!

      Poista
  2. Öllövelli. Meilläpäin tuota kutsutaan reilusti kaljavelliksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se näkyy olevan tuossa ohjeessakin.

      Poista
  3. Kalavuoka näyttää tosi hyvältä. Ja öllövelli kuulostaa hyvinkin oudolta, maku voi olla kuitenkin yllättävän hyvä, kun aineksia katselee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öllövellin maku on hyvä, makea ja tuhti, vaikk aminä hämäläisenä vähän oudoksuin maltaisuutta. Mämmi tuli mieleen ;)

      Poista
  4. Sinullahan on kiintoisa työ! Missäs Rouvan puhetta kestikulttuurista pääsisi kuulemaan? Herkkujen ja historian ystävänä aihe on kuin nenä päähän! Öllövellin ainesosia katsellessa mämmi pälkähti minunkin mieleeni. Meillä ei mämmistä eikä kaljastakaan välitetä niin taitaa jäädä tämä ohje väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä menin ja sössin sun kommentit bittiavaruuteen. Ei muuta kun sanot virkistyspäiväpalaverissa ukoille, että Elina Eufrosyne saattaa tarjota maistiaisina ihkaehtaa kaljakiisseliä ;)

      Poista
  5. Aika eksoottisen näköistä tuo 'öllövelli', mutta veikkaan, että se saattaa olla ihan hyvää. Vaikea sanoa. :)
    Pakkaspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha herra tykkäsi, minä olen kahden vaiheilla.

      Poista
  6. Kalaruoka olis mullekin kelvannut, mutta tosiaan toi jälkkäri olis voinut jäädä väliin.
    No mistä sen tietäis vaikka olis maistunut kun vain olis laittanut lusikalla suuhun. Öllövelli ei oo oikein houkutteleva nimi :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öllövelli on minusta hauska nimenä - ainakin lapset tykkäävät.

      Poista
  7. Peukutan kainuulaisia perinneruokia kuten pottupuuroa ja naurismaitovelliä, mutta lyön jarruja pohjaan täkäläisille perinneherkuille kuten rössypotulle. Ehkäpä epäluuloisuuteni yltää ainakin jälkiruokaan, johon laitetaan maltaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naurismaitovelli? Onko vaikea tehdä? Pottupuuro on hyvää, rössypottu on hyvää (nimim. ex-tamperelainen mustamakkaran kera), mutta maltaat saa minun puolestani pysyä pullossaan ;)

      Poista
    2. Naurismaitovelli keitetään potuista ja nauriista. Ensin keitetään vedessä, kun potut ja nauriit ovat kypsiä, kaadetaan vesi pois ja tilalle maito. Maito suurustetaan jauhoilla ja kiehautetaan. Mausteeksi suolaa.

      Poista
    3. Kuulostaa hyvältä! Vanha herra varmaan rakastasi. Nyt sitten odotellaan nauriita ;)

      Poista
  8. Kuvissa moni ruoka...menettelee:) Kalaruuat ovat herkullisia!Ja noita ohrapaketteja lauantaina kaupasa lueskelin kun etin oikeita kokonaisia ohrasuurimoita,tuloksetta:(
    Klimppisomppa sitä joutu penikkana maistaa,(eteläpohojalaisessa-mummolassa)
    yök,!!!pinaattivelli,suklaakiisselikuuluu samaan katekoriaan,Selekään otan ennenkuin syön
    :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Klimppisoppa on minun lapsuuttani ja suurta herkkua!

      Poista
  9. Voi sun keitoksia taas, tuo kalaohravuoka voisi olla hyvääkin.
    Ja öllövelli kuulostaa todella mielenkiintoiselta :)

    VastaaPoista