14.1.2013

Kahvihöttöset

Kerroin Vanhalle herralle joulun alla aamukahvipöydässä, että tänään leivon mokkakakkusia. Iltakahvilla herra kyseli, saako kahvin sekkaan topata niitä kahvihöttösiä. Saihan hän ;)

Mokkakakkusten taikinaan tarvitaan: 200 g voita, 200 g sokeria, 2 tl vaniljasokeria, 1 kananmuna ja 300 g vehnäjauhoja.

Voi ja sokerit pitää vispata valkoiseksi vaahdoksi. Sitten sekaan vatkataan muna. Lopuksi lisätään vehnäjauhot ja tehdään taikina, joka on mukavan letkeää. Sen annetaan huokaista jääkaapissa jonkun aikaa. Taikinan ässehtyessä minulla on tapana kunnostaa pellit ja ottaa muotti, kaulin, lasta ja kupillinen jauhoja esille. Samantien pyyhkäisen leivinpöydän ja napsautan uunin 200 asteelle.

Ja sitten toimeen eli hellimään taikinaa pienissä osissa niin ohueksi, että päivä melkein paistaa läpi. Kakkusia pellille ja uuniin muutamaksi hetkeksi. Nämä kakkuset eivät leviä uunissa, sillä taikinassa ei ole kohotusainetta. Kakkusista pitää tulla ohuita, vaaleita ja kevyitä.

Kun kakkuset ovat jäähtyneet (vetäisen leivinpaperi heti pois kuumalta pelliltä, etteivät kakkuset jälkikypsy pilalle), sipaisen kakkuselle täytettä ja painan toisen kakkusen varovasti päälle. Täytteeseen tarvitaan: 2 munankeltuaista, 1 dl sokeria, 3 rkl erittäin vahvaa kahvia sekä 200 g voita.

Täytettä varten sokeri ja keltuaiset vaahdotetaan niin, ettei sokeri enää rahise hampaissa. Kuuma kahvi lisätään hyvin vatkaten. Huoneenlämpöinen voi kuutioidaan ja lisätään vatkaten täytteeseen. Täytettä ei kannata panna jääkaappiin, sillä siellä voi kovettuu tönköksi!

Annan kakkusten imeytyä viileässä seuraavaan päivään. Silloin puolikkaat eivät luistele erilleen, kun alan kuoruttaa niitä! Lirautan tomusokeriin tippasen erittäin vahvaa kahvia ja sekoitan kuorrutteen tasaiseksi ja kiiltäväksi. Kuorrutan jokaisen kakkusen sievästi ja tasaisesti. Kunkin kakkusen keskelle asetan mokkapavun. Annan kuivua mielellään yön yli huoneenlämmössä.

Vanha rouva

5 kommenttia:

 1. Voi taas täällä hyviä leivonnaisia tarjolla! On hyvä ettet asu lähellä. Minähän kyläilisin teillä yhtä mittaa. Aina kävisin blogia lukemassa ja samantien tekisin teille asiaa.... Mä tulisin varmaan sokerikoomaan,alkais mun diabetes kukoistamaan liikaa. Noihin tuli kivasti voitakin ja aina missä on sokeria ja voita,niin on namia!

  VastaaPoista
 2. Oivoi, taas herkkuja, otan tuon reseptin talteen ensi viikonloppua varten - Kiitos!

  VastaaPoista
 3. On muuten todella hyvän näköisiä, ja taidolla tehtyjä kakkusia.
  Minä en vaan uskalla tehdä tuollaisia, kun itse söisin ne ennen kuin vieraat ehtivät paikalle. Täytyy välillä pitää hampaita ”naulassa” ettei tarvitse ostaa isompia vaatteita.

  VastaaPoista
 4. Ai että on herkullisen näköisiä kahvihöttösiä:)

  VastaaPoista
 5. Kyllä on nyt Vanhanrouvan äkkilähtö etelään ja herkullisen näköiset kahvihöttöset, aiheuttaneet jonkin sorttisen "luukihäiriön". Sillä minun koppani ei ole kahvikoppa vaan kahviPUSSIkoppa ja sen sisältönä on tällä hetkellä lankoja (siis ei kahvipussejakaan), sillä pääsiäismyyjäistavaroiden tehtailu on parhaillaan käynnissä.

  VastaaPoista