12.8.2021

Kauniina kesäpäivänä

Teerikankaan metsäaukiolle on pystytetty vuonna 2020 muistomerkki alueemme oikeushistorialle. Muistomerkin nimi on Mestaus-patsas. Se on Suomen ainoa teilipyörällinen muistomerkki. Teerikankaalla on toiminut Muhoksen käräjäkunnan virallinen mestauspaikka vuosina 1766-1802. Tuona aikana paikalla on pantu täytäntöön 4 kuolemantuomiota. Kaikista paikalla mestatuista tuomituista on olemassa oikeuden pöytäkirjat. 

Yksi tuomittu sai mestauspiilusta eläimiinsekaantumisesta, kaksi murhasta ja yksi taposta. Monesta muustakin rikoksesta olisi saanut kuolemantuomion tuon ajan Suomessa. Sellaisia olivat mm. huoruus, kaksinnaiminen, lapsenmurha, sukurutsa, jumalanpilkka ja omien vanhempien ahdisteleminen.

Rikoslaji määräsi, minkälaisia rakennelmia mestauspaikalla tarvittiin. Varkaat hirtettiin ja lapsenmurhaajat poltettiin roviolla mestaamisen jälkeen. Murhamieheltä katkaistiin oikea käsi ja kaula, minkä jälkeen ruumiin osat nostettiin teilinpyöriin muille ihmisille opiksi ja ojennukseksi.

 

Mestaus-patsaan pääkalloon kiinnitetty kirves on tarkka replika Kuopion lääninpyövelin kirveestä. 


Helmikuisena hääpäivänä etsimme muistolaatalla merkatun mestauspaikan (KLIK). Olemme bonganneet myös Suomen tiettävästi ainoan noitavainojen uhrien muistomerkin. Muistomerkki sijaitsee paikalla, jossa perimätiedon mukaan on ollut Oulun kaupungin teloituspaikka.


Vuosien saatossa olemme käyneet vankiloissa, keskitysleireissä, tyrmissä ja kidutuskammioissa.

 


Saatat kysyä, miksi. Siksi, että historia toistaa itseään eri puolilla maailmaa eri aikakausina. Ihminen ei opi mitään lupauksistaan, aikomuksistaan tai lainsäätäjien saktioista huolimatta. 


Kaikkein vaarallisinta on, kun luulee tietävänsä ja toimii luulojensa, huhupuheiden ja silmittömän hyväuskoisuuden vallassa. Mieti, miksi sodat syttyvät. Mieti, miksi joku pahoinpitelee läheisiään. Mieti, miksi joku nauraa eriväriselle ihmiselle. Mieti, miksi pyövelistä on tullut viihdettä. Mieti.

Tuskaa helpottaa, kun tietää edes jotain. 

Vanha rouva

16 kommenttia:

 1. Historian opit näyttävät unohtuvan yhden sukupolven aikana. Ikävä kyllä. Päteeköhän historian aaltoliikkeeseen voiman ja vastavoiman laki.

  VastaaPoista
 2. Hui! Ensin tuli näkyviin kaunis perhonen ja sitten ihan muuta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis perhonen ja pyövelin kirves. Ihastuttava ja kauhistuttava. Kaikkea on.

   Poista
 3. Aina on niitä jotka manipuloivat toisia. Ei taida ihminen oppia koskaan ajattelemaan itsenäisesti. Vaan kovat on olleet rangaistukset Suomessakin aikoinaan. Olikohan sitten vähemmän rikollisuutta rangaistuksen pelossa.

  VastaaPoista
 4. Mitäs tuolla omien vanhempiem ahdistelulla tässä yhteydessä tarkoitetaan? Kun kerta sukurutsa on jo erikseen mainittu. 😅 Tämänsorttinen historia on nyt muodikasta mediaa. Hesarissa oli pitkä juttu Isovihan aikaisista julmuuksista, Kantrissa vähän kesympi hautasaarista. Kummatkin luin kyllä suurella mielenkiinnolla, kuten Johanna Valkaman uusimman kirjan, Kataarinanpyörä. Isovihan aikaista maailmankuvaa sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhempien ahdistelulla tarkoitetaan kaltoinkohtelua, pieksentää, ryöstelyä ja laiminlyömistä. Vanhempia piti kunnioittaa.

   Poista
 5. Hurjaa! Tv ohjelmat tapahtuneista murhatapauksista ovat minusta myös kyseenalaista viihdettä. Katson mieluummin vampyyreitä, koska tiedän niiden olevan mielikuvitusta, kai...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vampyyreistä en tiedä, mutta kummitukset ovat tosia ;)

   Poista
 6. Huh, huh. Kaikkea sitä... Kamalan mielenkiintoinen historiallinen postaus.

  VastaaPoista
 7. Surullista, että ihminen ei opi historiastaan juuri mitään, kun aina syttyy uusia sotia sekä vainoja, ja kiusaaminen/ahdistelu jatkuvat. Sananvapauskin alkaa olla nykyisin aika uhattuna.

  VastaaPoista
 8. Jestas, miten veret seisahtuu. Niin hurjaa tarinaa, että ihokarvat singahtaa pystyyn. Väkisin kyllä miettii, kuinka ihminen toimii ja miksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ota troppia, ettei veret vallan lakkaa kiertämästä. Fingerporillinen holipompelia auttaa.

   Poista