4.6.2018

Lipstikkasoppa Nro. 2

Lipstikka eli liperi on vahvavartinen lehtiselleriltä tuoksuva yrtti. Sen kotimaana pidetään Persiaa, mutta Perämeren rannallakin se on kuin kotonaan. Tänä keväänä jaoin lipstikkapehkon kolmeen osaan. Haaveenani on saada oikein lipstikka-aidanne kasvimaan reunaan.

Lipstikan maku muistuttaa selleriä tai purjoa. Lipstikka lisätään ruokiin kypsentämisen alkuvaiheessa. Se sopii yhteen monien muiden yrttien kanssa, joten sitä käytetään mm. lihaliemikuutioissa.

Minä kuivaan syksyllä lipstikkaa talven varoiksi. Kylmänä pakkaspäivänä on hyvä keittää kunnon kattilallinen liha- tai makkarasoppaa ja panna sekaan lipstikkaa lihaliemikuution sijasta makua antamaan.  Se tuoksu!

Alkukesän nautintoihin kuuluu lipstikkakeitto. jonka yleensä teen tämän ohjeen mukaan. Nyt kuitenkin Vanha herra löysi netistä minulle uuden ohjeen, jonka mukaan soppaan tarvitaan seuraavia aineita:
 • 2 keskikokoista sipulia ja voita niiden kuullottamiseen
 • 2 dl tuoreita lipstikanlehtiä
 • 8 dl vettä
 • 2 dl kuohukermaa
 • 1 rkl vehnäjauhoja
 • 100 g sulatejuustoa
 • mustapippuria
 • suolaa

Kuullotin sipulinpalat voissa, lisäsin lipstikkasilpun ja pyörittelin vielä pari minuuttia.Lisäsin nesteet, joihin olin sekoittanut suurusteen. Keittelin hiljakseen 10 minuuttia. Lisäsin lopuksi sulatejuuston ja mausteet.

Soppa maistui hyvältä, mutta näytti jotenkin valjulta. Lisäsin siihen pussillisen pakastevihanneksia. Kannoin pöytään. Vanha herra rupesi heti marisemaan: Mitä hiivattia tässä sopassa on? Täähän on ihan kesäkeiton näköistä. Karmeeta. 

Mulkaisin hänet hiljaiseksi ja sain kuin sainkin maistamaan soppaa. Siihen loppui narina. Ovela keittäjä oli sujauttanut soppaan jotain muutakin:


Pussillinen pakastepelmenejä teki sopasta sopivan ruokaisan. Pelmenit kuulemma neutralisoivat porkkananpalasten ilkeämielisen vilkuilun sopan seasta. Soppa oli siis sopivan syötävää jopa Vanhan herran mielestä - ja hän sentään on VVV [Vakaumuksellinen Vihannesten Vihaaja. suom. huom.].

Saan kuulemma tehdä toistekin.

Vanha rouva

13 kommenttia:

 1. Oho, onko Vanhan Herran pää kasvisten suuntaan alkanut jo hiukan kääntymään ja onhan se suuri voitto, jos kerran sinulle reseptinkin etsi. Meidän isäntä ei etsi reseptejä ikinä mistään. Pelmenit varmaan tekivät keitosta ruokaisan. Uskon, että herkkua oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä vähän ihmettelin, kun keittiön pöydälle oli ilmestynyt käsinkirjoitettu lipstikkakeiton ohje.

   Poista
 2. Lipstikkaa olen kyllä kuivannut nyt urakalla, mutta soppa on keittämättä. Viikonloppuna veivät ylioppilasjuhlat kaiken ajan niin ei puutarhahommiin ehtinyt! Teimme muuten ylppäreihin sillä sinun ohjeella Sharlotka-kakkua, tulipa hyvää! Anoppi oli löytänyt ihan oikeaa hillokettakin kakkuun laitettavaksi, nam. 😊 Onnistui gluteeniton/maidoton versiokin oikein hyvin kun sovelsimme erästä maidotonta juustokakkuohjetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sharlotka kelpasi juhlaväelle. Lipstikkasoppa kelpaisi varmasti kanssa. Keitä iso kattilallinen ja kutsu äiti syömään ;)

   Poista
 3. Mä en ymmärrä mistä sinä aina kaiken maailman ruuat keksit mitä thedä. Kyllä minäkin tuota söisin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en ota kunniaa itselleni, sillä Vanha herra kiikutti ohjeen nenäni alle.

   Poista
 4. Tätä kyllä pitää kokeilla.Kiitos reseptistä.
  Lipstikassa on humaava tuoksu.Minulla kasvaa kasvihuoneessa lipstikka(evakko reissulla)
  Meidän kylän maajussilta,olen vuosikymmenet hakenut juhannuksena,maitoa juhannuskeitoon,talon Vanha Rouva antoi minulle aina kaksi oksaa lipstikkaa (-90 luvulla )(uunissa kuivatin...voi sitä tuoksua)ja syreeni kimpun.
  Tämä VVV ihan uusi tuttavuus:)
  Maukasta viikkoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään mentiinkin tutummin makkarasopalla. Hyvää se oli sekin.

   Poista
 5. Jaahas, epäilyttävästi alkaa näyttää siltä, että Sohvin siirteeseen tuoma lipstikkapehko saa uuden maistajan. Kasvaako sinun lipstikka yli kaksi metriseksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan pehko kasvaisi korkeuksiin, mutta minä leikkaan sen kuivuriin keskikesällä. Sitten se kasvattaa uuden pehkon. Satoisa on.

   Poista
 6. Oi nam vaikka listikka ei minulle tuttu olekaan.
  Itsellä on bataattisosepatukka ja keittojuureksia sekä punajuuria kaapissa. Niistä pitäisi keksiä jotain... Kunhan ehdin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluatko lipstikkaa? Kuivaan sitä joka kesä...

   Poista
  2. Ehkä uskaltaisin kokeilla kyllä?

   Poista