3.3.2016

Helekkarin romupalli

Elvi-täti soitti tohkeissaan muutama viikko sitten. Hän oli kolunnut puuliiterissä ja löytänyt takkusten takaa vanhan pallin. Se piti heti käydä hakemassa, sillä se kuulemma On niin helekkarin omiaan teidän huusholliin, kun teillä on niitä helekkarin romuja!

Pallin on tehnyt Elvin hellun (lue: aviomiehen) Martta-täti. Jos Hellu on 86 v, niin kuinka vanha Martta-täti lienee ollut nikkaroidessaan pallin puuliiterin perällä Hellun takapuolen alle?

Palli ei siis ole muodikasta uustuotantoa, vaan vanha rohjo. Se oli luovutushetkellä halkeillut, lohkeillut, rapistunut ja klapien alla lähes värittömäksi hankautunut.
Vanha herra kirosi naisten kotkotukset alimpaan manalaan, mutta otti kuin ottikin pallin vaimonsa spanielinkatseen suostuttelemana käsittelyynsä. Hän pesi, hioi, puunasi ja maalasi. Spanieli vahti vieressä kieli pitkällä ja haukahteli välillä kannustavasti.

Tässä tuo helekkarin romupalli nyt sitten on: olohuoneen puusohvan päällä paraatipaikalla. Ja kaunis onkin.

Kyllä Elvi-täti tietää!

Vanha rouva

15 kommenttia:

 1. No voi helkkari kun osaakin olla komia renkku ( jakkara, tai palli). Sulla vielä toi spanielin katse toimii, mulla pitää olla sellanen raivoisan rotvailerin ilme jotta saan miehen tekee jotain tollast.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Renkku? Outo sana hämäläiselle, jolle palli on palli. Jaa rotvaileri? Pitää pitää mielessä, jos ei ala tapahtua heti just eikä huomenna ;)

   Poista
 2. Spanielinkatse tehoaa ihmeesti ja pieni iloinen haukahtelu, melkein kissan kehräys, mutta sitä ei spanieli osaakaan kai! Ja palli on mitä upein, siinä on jo istujaakin ajateltu, noin komeita koukeroita, mutta hyvät polvet on pitänyt olla kun noin matalalle on pitänyt istua! Luinko siis oikein, Martta-tädin tekemä?

  Kiltti on jälleen ollut Vanha Herra, kuten aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martta-täti oli vanhapiikka, joka teki mitä tahtoi. Kuten huonekaluja, kun ei ollut rahaa ostaa kaupasta. Palli on matala, mutta se onkin tarkoitettu Hellulle, joka oli pikkuinen veljenpoika Martan veistäessä pallin. Nyt Hellu (oululainen aviomiehestä käytetty hellittelynimi. suom. huom.) on tosiaan 86 v.

   Poista
 3. Helekkari ku onkin upea..ai ai.. Helekkarin romut on ihania ja niin tuokin helekkarin palli aivan omiaan tuohon, ihana!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helekkari, kun mää oon samaa mieltä sun kanssas!

   Poista
 4. Kylläpä onkin helkkarin hieno palli ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aattelepa, mitä kaikkea on poltettu saunan pesässä, kun on nähty vaan se romuarvo.

   Poista
 5. Johan tuli pallista hieno tuunauksen jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu minä tykkään esineistä, joilla on tarina.

   Poista
 6. No on komia. Onneksi Elvi-täti ei lämmittänyt pallilla saunan pesää, vaan löysi sille oikean osoitteen.

  VastaaPoista
 7. Hei, onhan mukava pikkutuoli! Eihän tuollaisia aarteita voi hävittää. - Olisikohan se koulukäsityö? Onko pohjassa nimikirjaimia tai vuosia? Ne on tosin voitu jo aikaisemmin maalata piiloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martta teki puutöitä ihan ilman koulupakkoa ;) Pohjassa ei ole mitään merkintöjä - eikä edes maalia.

   Poista
 8. ??? Kuinka multa on mennyt tämä ohi... Aivan mahrottoman komia jakkara - hyvä kun pelastui ja pääsi paraatipaikalle!

  VastaaPoista