4.11.2014

Tyrnikakku

Pyhäinpäivänä söimme Vanhan herran hartaasti toivomaa jälkiruokaa. Se ei ollut ruusunmarjasoppaa, vaikka viereisessä kuvassa kaunis ruusunmarja poseeraakin.

Jälkiruoka oli tietysti PORKKANAKAKKUa, koska miesparkani ei muusta hyvästä mitään ymmärrä. Se ei osaa kahvilassakaan ikinä tilata muuta kuin iänikuista porkkanakakkua. Aina vaan porkkanakakkua. Tylsää!

Iänikuinen ohjeeni menee näin: Sekoita 3 dl sokeria, 5 dl vehnäjauhoja, 1 tl soodaa, 1 tl suolaa, 1 tl kardemummaa, 2 tl kanelia ja 2 dl rusinoita. Lisää joukkoon 3 dl porkkanaraastetta, 2 dl jäähdytettyä voisulaa, 1,5 dl jukurttia ja 2 munaa. Sekoita. Kaada taikina 2,5 l vetoiseen vuokaan ja paista 175 asteessa tunnin verran. Jäähdytä ja kumoa tarjolle.

Aloin tehdä taikinaa, mutta huomasin rusinoiden kadonneen muihin suihin. Ruuskasin kaappeja virkaatekevien rusinoiden toivossa, kunnes hoksasin pakastimessa törpöllisen naapurin lahjoittamia tyrnimarjoja. Ähäkutti, täältä pesee! kiljahdin ja korvasin reseptin vaatimat 2 dl rusinoita 2 dl tyrnimarjoilla!


Kenkkumaisuuttani lisäsin vielä pökköä pesään ja koristelin kakun, kuten kuvasta näkyy. Sekoitin purkillisen rahkaa ja puoli purkillista kondensoitua maitoa. Pursotuksen jämäkkyyttä lisätäkseni kuotaisin mukaan pari teelusikallista vaniljakreemijauhetta ja  makua antamaan puoli teelusikallista kanelia. Laappaisin keskelle kakkua kerroksen kreemiä, jonka peitin keolla tyrnejä. Ympärille rimpsureuna pursotusta ja A vot!

Vanha herra oli niin onnessaan, että sain kerrankin ihan rauhassa köpsötellä pitkin kotikartanoa kamerani kanssa. Se ei kertaakaan huudellut perääni, vaan söi onnessaan melkein puoli kakkua kertaistumalla. Totuuden nimissä pitää sanoa, että kakku on minunkin mielestäni ihan ok. Sopivan kirpakka ja kanelisen mausteinen.

Vanha rouva

  

3 kommenttia:

  1. Jos teillä porkkanakakkua niin meillä mokkapaloja, joita just paistelen (taas). Herkkusuita nää mei herrat.

    Ompeluksista, sutta ja sekundaa olen tehnyt ja suvulle patalappuja, mutta nyt onnistu.

    VastaaPoista
  2. Mun pitää laittaa toinen silmä kiinni sun blogia lukiessa. Mä joudun harjannuttaa niin ,että se silmä joka katselis kuvia on kiinni ja toisella luen vain tekstit,joskin ne tekstitkin antaa ymmärtää,että liian hyvää on! 5kg läskiä tuli jo kun näinkään tuommosen kakun. Kyllä oli hyvä,kun en Lapin reissulla teille osannu,minähän olisin vähintään viikon sen jälkeen maannut Oulun sairaalan teholla sokerikoomassa:) Niin ,niin kauniita liinojakin on kakun alla.

    VastaaPoista
  3. Niin sitä pitää totuttaa Vanha herra uusiin makuihin huomaamaan, että muukin maistuu herkulta kuin porkkana. Hyvä Sinä!

    VastaaPoista