11.11.2014

Talossa pitää olla leipälapio

Taas piti ruuskata puuliiteriä. Taas sieltä löytyi aarre! Eikä mikään turhan vaatimaton aarre, vaan kunnioitettavat 3 metriä pitkä aarre.

Talon vanha leipälapiohan se siellä aataminaikuisten klapien alla pötkötti. Pelastin sen Vanhan herran polttamisaikeilta, pesin ja putsasin paraatikuntoon. Kolusin koukut, porakoneen ja silkkinauhat esille. Merkkasin koukkujen paikat valmiiksi. Raahasin teekatkin autotallista pirtin puolelle. Vanhan herran ei tarvinnut kuin kiinnittää koukut laipioon ja pidellä hetkinen lapiota, jotta sain sen passattua silkkisten kannakkaiden varaan. Oliko muka paljon vaadittu?

Lapion alle mallasin ruusutoolini, jotka olen aikoinani pelastanut siskonmiehensiskonmiehen (luit aivan oikein) ullakolta kaatopaikkakuntoisina. 

Vanhanherranisänisäpuolen (luit taas aivan oikein) värkkäämä puusepänarkku muutti kodinhoitohuoneesta kammariin ja sai kantaakseen kynttilänjalat, joiden tiestä salonkuntoisiksi voit lukea täällä.

Kammarinnurkka alkoi näillä eväillä olla valmis. Lopuksi tälläsin virkkaamani lumihiutaleet lapionvarteen roikkumaan. Ties mitä muuta härpäkettä orsille vielä ilmaantuukaan, kunhan aika kuluu joulua lähemmäksi.

Se leivinuuni, johon tuolla lapiolla on aikoinaan leipiä avitettu, on sijainnut samaisessa kammarissa, missä lapio nyt roikkuu. Uuni joutui uusiokäyttöön ihan muualle...

Vanha rouva

9 kommenttia:

 1. Vanhat talonpoikaiset käyttöesineet ovat kauniita koristeita, niin tuo leipälapiosikin :-)

  VastaaPoista
 2. Tämä on luovuutta parhaimmillaan. Leipälapio palasi "kotiin" ja sai pitsisiä koristuksia.

  VastaaPoista
 3. Että sie oot ihana, mie ko oon jo pitkään miettiny mitä tekis leipälapiolla, ja sie sen keksit. Toi on niin ihana, voi kun ikämieskin ois samaa mieltä, millä sie vanhanherran lahjoit :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupasin herralle suppilovahverorisottoa, niin jo alkoi tapahtua ;) Sen risoton kokkaaminen on niin pitkäveteistä puljaamista, etten kovin usein tule sitä tehneeksi. Nyt tein ja heti sain mitä halusin.

   Poista
 4. Kyllä tuon pituisella lapion varrella on päässyt uunin perille saakka! Päivän hyvä työ tuo säilöönotto-operaatio.

  VastaaPoista
 5. Waude, että on upean näköistä:)

  VastaaPoista
 6. Jahas,että täällä on tehty taas hienoja juttuja. Nuo tuolit kyllä sopisi meille sen sun piirongin kanssa!!

  VastaaPoista
 7. No mut sie keksit kaikkii uusii juttuloita, pääkopassas on paljo ideoita ja toteutat niitä ku ne päälle karkaa.:)

  VastaaPoista
 8. Komea leipälapio, oikein hyvältä vaikuttava työkalu ollut emännän kädessä leipää paistettaessa. Lapionvarren ja lavan täytyy olla oikeanlainen jotta leivät siihen asettuvat uuniin laitettaessa, paljon komeampi kuin omani...omani on ostettu sokeiden kaupasta kun se vielä Tampereella oli olemassa. Ja vau mitkä tuolit, siis ihanat!

  VastaaPoista