9.7.2013

Kasvimaan kaunotar ja ruokapöydän herkku

Mangoldin punaiset, keltaiset ja valkoiset varret tuovat kasvimaalle ja kukkapurkkeihin iloisen väritujauksen. Sittemmin olen opetellut pikkuhiljaa hyödyntämään tuota oivaa kaunokaista myös ruoanlaitossa. Jopa Vanha herra, ikioma vihannesviholliseni numero 1, saattaa pyytää mangoldimuhennosta grilliruokiensa lisukkeeksi!

Tässä sinulle muutama resepti tältä kesältä: mangoldimuhennos, mandoldiveneet ja mangoldipiirakka.


Mangoldimuhennokseen tarvitset ison kasan (300 g) tuoreita mangoldinlehtiä huuhdeltuina. Lehtien valuessa hauduta oliiviöljyssä pari pilkottua valkosipulinkynttä. Niiden päälle lisätään mangoldi, 0,5 dl vettä, ruokalusikallinen sitruunanmehua, hippunen suolaa ja mustapippuria myllystä. Sekoittele pari minuuttia, kunnes mangoldi on antautunut ja kutistunut kasaan. Älä kuitenkaan paista lötköksi! Koristele mantelilastuilla tai pinjansiemenillä. Tarjoa alkupalana. Yläkuvassa mangoldimuhennokseni pääsi kyydittämään homejuustolla täytettyjä pekonisieniä ja lipstikkamarinoituja kesäkurpitsaviipaleita.


Seuraava ruokalaji olkoon mangoldiveneet. Halkaise napakat ja soukat kesäkurpitsat pitkittäin. Kaavi sisusta pois ja hyödynnä myöhemmin vaikka salaatinteossa. Ryöppää kurpitsaveneet suolalla maustetussa vedessä - minuutin verran riittää. Nosta jäähtymään. Kuullota pieneksi silputtu sipuli. Lisää parisataa grammaa jauhelihaa. Sekoittele hetki ja lisää sitten tomaattimurskaa purkillinen. Anna hautua kokoon. Lisää lopuksi silputtuja mangoldinlehtiä pari kourallista. Mausta esim. mustapippurilla ja persiljalla. Täytä veneet mössöllä ja ripottele pinnalle mozzarellaraastetta. Lykkää veneet 150-asteiseen uuniin pariksikymmeneksi minuutiksi. Nosta tarjolle ja koristele persiljasilpulla.


Mangoldipiirakkaan tarvitset normaalin piirakkapohjan. Pyöräytä se itse tai osta Myllyn Paras -suolainen piirakkapohja. Painele taikina piirakkavuokaan. Täytettä varten kuori ja pilko yksi keskikokoinen sipuli. Kuullota sipulihakkelusta oliiviöljyssä pari minuuttia. Kääntele joukkoon 300 g huuhdottuja ja suikaloituja mangoldinlehtiä. Sekoittele, kunnes mangoldi antautuu. Siihen ei mene kuin pari minuuttia. Nosta pannu hellalta ja mausta seos: 1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa, 4 rkl vihreää pestoa, 4 rkl rusinoita, 0,5 tl suolaa ja mustapippuria myllystä. Jäähdytä hetkinen. Täytä piirakkavuoka mangoldiseoksella. Leikkaa täytteen päälle kiekkoja 200 g vuohenjuustopötköstä. Paista 180 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 40 minuuttia. Koristele esim. mantelilastuilla. Tarjoa lämpimänä tai haaleana.

Vanha rouva mangoldimaansa laidalta

PS. Mangoldin voi ihan hyvin korvata pinaatilla! Mutta muista hankkia ensi keväänä pussillinen mangoldinsiemeniä. Osta semmoinen pussi, missä on eriväristen mangoldien siemeniä, niin pääset nauttimaan väriterapiasta!

2 kommenttia:

  1. Tuli niin ikävä mangoldimuistoja yli vuosikymmenen takaa. Juuri tuontapaisia ruokia teimme ja kokeilimme kotona ja nautimme kasvusta ja väreistä. Kaunista silmäniloa katsella kuviasi. Puutarhastani löytyy enää persiljaa ja basilikaruukku.

    VastaaPoista