2.3.2011

Pikkusiskon vanilliiniruusukkeet


Pikkusisko ajaa puolen Suomen halki luokseni kylään loppuviikosta, jihuu! Se on semmoinen pieni ja siro laiheliini, joka ei syö kunnon ruokaa, vaan tulee toimeen pelkillä kakuilla ja karamelleilla.

Resepti on parin vuosikymmenen takaa pitopalvelusta, jossa olin pitoemäntäharjoittelijana. Leivoin taikinasta satamäärin vannikkeita milloin häihin, milloin ristiäisiin, milloin hautajaisiin. Ja aina ne kauppansa tekivät. Salaisuus on siinä, että ne tehdään oikeaan, runsaaseen voihin.

·         300 g voita

·         170 g sokeria

·         1 muna

·         1 tl vanilliinisokeria

·         1 tl leivinjauhetta

·         370 g vehnäjauhoja

Vatkaan huoneenlämpöisen voin ja sokerit valkeaksi vaahdoksi. Siis niin kauan, ettei sokeri rahnaa kulhon reunoissa. Sitten muna sekaan ja vatkausta. Vehnäjauho-leivinjauheseos viimeisenä. Taikinan pitää antaa levätä huoneenlämmössä ainakin tunti ennen pursottamista. Taikinasta voi pursottaa vannikkeita, ässiä, onnenkenkiä... Koristella voi nompparelleilla, suklaaraidoilla, paistonkestävällä hillolla...

Tällä kertaa pursotin tyllalla nro 16 ruusukkeita, joiden keskelle tiputtelin hopeakuulia. Osa ruusukkeista sai keskustaansa cappuccinojauhetta. Sitten uuniin 200 asteeseen, kunnes saavat hieman väriä.

Vanha rouva, pikkusiskonsa nöyrä "kondiittori"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti