15.11.2010

Vieraat Firenzestä tuovat joulun


Florentiineiksi näitä joulumme jo parikymmentä vuotta kruunanneita leivonnaisia kait oikeasti kutsutaan. Ostin emäntäkouluaikoinani Pat Albureyn kirjoittaman Pikkuleipiä-kirjan, josta nämä maanmainiot firenzeläiset adoptoin ja omin vallan ja kokonaan itselleni. 

Nyt on kuitenkin aika alkaa epäitsekkääksi ja esitellä heidät myös sinulle. Näihin hieman työläisiin, mutta suussasulaviin Italian vieraisiin tarvitset:

·         100 g voita

·         2 dl kermaa

·         2,5 dl fariinisokeria

·         3 dl vehnäjauhoja

·         1-2 sitruunan kuoriraaste

·         4 tl vastapuristettua sitruunamehua

·         180 g mantelilastuja

·         200 g sokeroitua sitruunan- ja appelsiininkuorta

·         100 g sokeroituja punaisia kirsikoita

·         60 g aprikooseja

·         60 g sukaattia

·         1 dl rusinoita

·         1,5 taloussuklaalevyä

Pane voi, kerma, sokeri, sitruunankuori ja -mehu kattilaan keskilämmölle ja hämmennä, kunnes seos on sulanut. Ota kattila hellalta ja lisää kattilaan jauhot ja mantelilastut sekä pieniksi pilkkomasi hedelmät.

Tee peukalonpään kokoisia pallosia ja lististä ne kylmään veteen kastetuilla sormilla n. 6 cm kiekoiksi. Jätä firenzeläisten väliin reilusti tilaa, sillä ne tuppaavat leviämään uunissa. Paista 175 asteessa, kunnes reunat ruskistuvat hiukkasen. Anna jäähtyä pellillä kylmiksi. Älä käsittele haaleina, sillä silloin firenzeläiset närkästyvät ja alkavat murentua tai taipuilla, nirppanokkia kun ovat.

Sulata suklaa vesihauteessa. Ota jäähtynyt firenzeläinen käteesi ja sivele tasaiselle puolelle suklaasulaa. Piirrä suklaaseen haarukalla aaltoja. Anna jähmettyä suklaapuoli kohti taivaita.

Vanha herra alkoi jo lokakuussa jankuttaa minulle, että kohta pitäisi kutsua ne firenzeläiset kylään. Saapa nähdä, kuinka kauan näiden yksilöiden vierailu kestää...

Vanha rouva pohtii sormet suklaassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti