9.11.2010

Kaislatöitä

Silkkiangorasta kudottu/virkattu nuttu

Kävin muutama viikko sitten käsityömessuilla katselemassa kaikenmaailman ihanuuksia. Piti vain hiplata ja omia muutama idea talvi-iltojen mietintämyssyyn muhimaan. Mutta niinhän siinä taas kävi, että haksahdin pahemman kerran. Löysin posken selkää niin ihanasti silittävää villasilkkistä pörrölankaa (Kid Silk). Ja vielä sitä oikean väristä - tulenpunaista! 

Ohjeesta ei tietenkään ollut tietoa, kun kaivoin viitosen puikot esiin ja aloin unelmoida pehmoisesta lukunutusta. Semmoisesta vanhanaikaisesta ja röyhelöisestä, jota ei välttämättä kehtaa pitää ihmisten ilmoilla näinä järkevyyttä ja vähäeleisyyttä korostavina aikoina, mutta lukutuolin uumenissa se menisi täydestä punaisten villapolvisukkien kumppanina.

Puikot kilkattivat muutaman päivän ja niin olivat nutun miehusta ja hihat valmiit. Sitten viitosen virkkuukoukku esiin ja kokeilemaan erilaisia pitsimalleja. Päädyin kuitenkin tuttuun ja turvalliseen Kaislaan. Virkkasin sillä hihansuihin, etureunaan ja helmoihin pörröiset röyhelöt, aika maltilliset sellaiset, ettei Vanha herra pääse taas naureskelemaan, että minusta on tulossa mummo! Suloisenpehmeää lankaa kului kokonaiset 98 grammaa rehevänkokoiseen (lue: XL ellei peräti XXL) nuttuun.

Tässä Kaislan ohje Mary Oljen kauneimmat käsityöt -kirjasta vuodelta 1976, jos joku muukin melkein-mummo vaikka innostuisi:

"Työ on edestakaisvirkkausta ja mallissa on päällekkäin aina kaksi samanlaista kerrosta. Seuraavassa kahdessa kerroksessa on jälleen samat kuviot päällekkäin, niiden paikat vain vaihtuvat. Tämä on otettava huomioon työtä käännettäessä uuden kerroksen alussa.
1. krs: virkataan löyhälle kjs-riville 2 kiinteää silmukkaa, 2 kjs, 2 pylvästä, 2 kjs, ks jne  
2. krs: samat kiinteät silmukat ja pylväät samoille paikoille kuin edellisessä kerroksessa
3. krs: 2 pylvästä kiinteiden silmukoiden päälle, 2 kjs, 2 ks, 2 kjs, 2 p jne
4. krs: samoin kuin 3. kerros.

Tämä Kaisla-malli sopii monenlaisiin tarkoituksiin. Se on ryhdikäs eikä veny kumpaankaan suuntaan, joten siitä tulee hyvä virkkaus jakkuun, lukunuttuun ja puseroon."

Olen virkannut Kaislalla monta muutakin työtä. Pari niistä tässä. 

Pellavalangasta virkattu kaitaliina

Puuvillalangasta virkattu jakku
Virkkausterveisin Vanha rouva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti