8.1.2023

Jäätä ja tulta


Loppiaisaattona oli hyytävä ilma. Yöpuhuri oli myllertänyt jään täyteen railoja ja puskenut railoista merivettä jääkannen pinnalle. Vesi oli lämpimämpää kuin parikymmenasteinen pakkasilma. Vesi huurusi ja aurinko paistoi. Topattu ihminen paleli, muttei antanut periksi kauneuden edessä.


Samalta rannalta keräsin kesällä maitohorsman kukkia. Tarkoituksenani oli keitellä horsmahilloa, mutta laiskuuttani kuivasin kukkaset. Niitä ajattelin, kun katselin höyryävää jäälakeutta ja viimassa huojuvia kaisloja. Teki mieli jotain hyytävää ja hentoa.


Leivoin Valion ohjeella chilisuklaakakun. Ohje oli sen verran mielenkiintoinen, että mielikuvitukseni sai ruokaa (kuka ihme laittaa suklaakakkutaikinaan chilisuletejuustoa?) ja Vanha herra makutuomatointia. 

Kakkusta tuli mehuukkaan kostea ilman ylimääräistä kostutusta. Kuorrute toimi kuin unelma. Koristelu hoitui, kun muistelin kylmää iltapäivää merellä. Kakun päälle pääsi lempeitä chilejä koristeeksi muistuttamaan tulisen purevasta vinkasta ja oranssinkeltaisesta auringosta. Horsmankukkaset ripottelin kevennykseksi kuin kaislahuiskilot, joiden seassa kimmeltää muutama kultahippunen jäänä ja lumena.

 

Miltä sinun loppiaisesi maistui?

Vanha rouva

14 kommenttia:

 1. Mikrossa lämmitetyltä edellispäivän broilerilta. Onneksi meilläkin ilma näytti yhtä kauniilta kuin teillä. Se ei vain antanut kokille inspiraatiota herkkuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inspis on semmoinen haahuileva ilmestys - joskus se iskee ja joskus sitä laiskottaa.

   Poista
 2. Meidän loppiainen maistui mokkapalatäytekakulle, kylmäsavulohivoileipäkakulle, sitruunakuivakakulle, joulutortuille ja omenajuustokakulle. Käytiin vanhempieni luona loppiaisena ja äiti oli leiponut itse nuo kaikki tarjottavat <3 Chilisuklaakakkua en ole koskaan maistanut, mutta chilisuklaa ja -kaakao ovat ihan mahdottoman hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äitisi oli leiponut kaikenlaisia herkkuja, joita olisin syönyt hyvällä ruokahalulla.

   Poista
 3. Sienikeitolta. Lauantaina kipaistiin pitsaa ja tänään paistoin blinejä. Pysyy eristekerros kunnossa näillä eväillä! 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eristekerroksen pitää olla kunnossa näinä vaativina aikoina. Jos yhtäkkiä sataa metri lunta, ei pääse kauppaan...

   Poista
 4. Söinköhän mä mitään loppiaisena? Jos, niin varmaan kanaa...
  Niin kaunis tuo kakku! Oli varmasti hyvää, toteaa Stansta, joka pitää chileistä.
  Hyvää (lumista) alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chili maistui tuossa kakussa silleen vienon katalasti. Teen sulle, kun tuut.

   Poista
 5. OIh tuota jään ja tulen yhteis"eloa" - kertakaikkisen upea kuva ja kakkuakin piti zoomailla tarkemmin, että onko siinä oikeasti chilipalko suklaakuorrutteen päällä - upea ja yllättävä omaan silmään...
  Loppiaisena syltiin kalaakasviksilla vaiko kasviksilla kalaa.. postaus vasta tuloillaan, kun muutenkin meni viikonloppu kokeilevalla kokkauksella... joka päivä jotain ennenkokematonta - kun aikaa oli... mieluusti tuhtaan "ylimääräisen" ajan kokeilevaan kokkaukseen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeileva kokkaus on parasta! Varsinkin kun Vanha herra syö mukisematta kaikkea (paitsi kesäkeittoa).

   Poista
 6. Mökkini on suuren järven rannalla ja 13 km näkymä vastarannalle (kun viistoon katsoo) antaa vähän samanlaisia tuntemuksia kuin kuviasi katsellessani. Kyllä aurinko ja vesi on mahtava elementti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei paljon mökkiä kaipaa, kun meri on parinsadan metrin päässä. Meille marjastus- ja sienestysaikana mökki olisi kyllä hyvä olla olemassa.

   Poista
 7. On siellä taas niin komeita kakkuja syntynyt, aijai kun pääsisi maistelemaan. Meillä täällä ei pakkasista ole ollut tietoakaan, räntää pudottelee vaan taivaalta melkein päivittäin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakkuja syntyy, koska huushollissa asuu yksi makeanperso. Ja se en ole minä!

   Poista