26.12.2021

Kun ei mahdu ovesta ulos

 

 

Sain sätkyn koronan vietyä kaikki työt. Kostin koronalle värkkäämällä sen seitsemän sorttia pikkuleipiä. Mukana hyviksi havaittuja, mutta sangen huonosti säilyviä kaneliässiä ja vadelmasydämiä. Tämän vuoden uutuutena tein taateli-pähkinä-viipaleita ja kanelilla maustettuja kirsikkaleivoksia.

Leenan pyynnöstä kirsikkaleivosten ohje: Sekoita pohjaa varten 3 dl sulatettua voita, 3 dl fariinisokeria ja 3 dl siirappia, 9 dl maustamatonta jukurttia (piimäkin käy), 15 dl vehnäjauhoja, 4 tl soodaa, 4 tl kanelia ja 4 tl vaniljasokeria. Kaada pohjataikina syvälle uunipellille ja tasoita. Sivele pintaan purkillinen Pirkan rommi-kirsikkamarmeladia, joka on paistonkestävää. Paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa n. 40 min. Ota uunista ja valele pohja tujauksella rommi-vesi-seosta. Ei tarvitse välttämättä tujauttaa, mutta kyllä se tekee poikaa. Leikkaa sopiviksi palasiksi ja koristele esim. laineilla. Laineet saat aikaiseksi vatkaamalla 4 dl kermaa vaahdoksi ja lisäämällä vaahtoon 400 g maustamatonta tuorejuustoa. Sokeria laineisiin ei välttämättä tarvitse, sillä kakku on sinällään makeaa. 


Suolaiseksi tarjottavaksi tein elämäni ensimmäisen kerran saaristolaisleipää, jonka päälle pääsi siianmätiä semtanassa. Toinen suolainen uutuus oli piparikupposet, joihin pursotin auramoussea (150 g auramurua ja 0,5 dl kermaa vaivataan tasaiseksi, lisätään valkopippuria ja sitruunamehua maun mukaan ja lopuksi vaahdotetaan 1,5 dl kermaa, mihin auratahna vatkataan).

 

Kyllä pysyy korona loitolla, kun ei mahdu ovesta ulos ;)

Vanha rouva

18 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä (taas). Kaikkia voisin maistaa, kiitos!? Enkä yhtään ihmettele, jos ovensuussa on ahdasta. Onneksi pärjää verkkareilla, kun ei tarvitse ahtautua minkään syyn takia farkkuihin! Omasta puolestani (tryffeiden vuoksi) puhun...
    Leppoisaa Tapaninpäivän iltaa teille molemmille! ♥♥

    VastaaPoista
  2. Meillä ei tuommoisia herkkuja, kaupan valmiita vaan. Siitä huolimatta tuottaa vaikeuksia päästä vääntäytymään sängystä ylös, mutta pakko kun ei ne herkut tule sänkyyn.
    Hyvää loppu vuotta sinne teille.

    VastaaPoista
  3. Johan tässä pelkästään kuvia katsomalla pullistuu. Nam, nam, nam...

    VastaaPoista
  4. Meitä on kans turha yrittää mahduttaa vaikkapa farkkuihin uudeksivuodeksi. On oltu mummun ja anopin ruuissa joulu, tänään paistettiin oma kinkku ja tein sienisalaattia ja mätimoussea, (enemmän dippiä) jotka kaikki syödään huomenna. Ja ylihuomenna, tuskin heti loppuvat... 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on ihan oikea meininki. Joko bebet syötiin??

      Poista
    2. Oma varasto on syöty. Äitin pakkasessa vielä vähän, jos ei miesväki ole syönyt jo kaikkia. Äiti on keskittynyt siihen suklaaseen niin on syytön bebejen katoamiseen. 😁 Varmaan yks sata meni sukulaisille vuosittaisen ruokavaihdon yhteydessä.

      Poista
    3. Mihin minä voisin vaihtaa bebejä?

      Poista
    4. Vieläkös Vanha Herra kulkee siian pyynnissä? 😁 Se on semmoinen herkku, jota meiltä ei omasta takaa äitin kanssa löydy!

      Poista
    5. Jaahas, pannaanpa korvan taakse ensi joulua varten. Muistuta, kun minä en kuitenkaan muista!

      Poista
  5. Kyllä noilla hetken pärjää, mutta entäs se iltapala??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haloo! Pikkuleivät ja kakku ovat mitä mainioin iltapala!

      Poista
  6. olisipa kiva kokeilla noita kirsikkaleivoksia jos vaan olisi ohje ...... t : leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ohje: ei muuta kuin kirsikkamarmeladin hakuun.

      Poista
  7. Elämä on lyllertämistä lukutuolin ja suklaarasian välillä.

    VastaaPoista