22.8.2021

Hamsterihommia

 

Joka syksy kätken kanelilla sipsautettuja omenalohkoja kauraryynikannen alle. Kanteen tarvitaan vain hieman sokeria, hieman kauraryynejä ja hieman vehnäjauhoja. Päälle vuollaan muutama lastu voita. Omenat muhivat uunissa miedolla lämmöllä. Kun kannen murtaa auki, tuoksu vie aatokset teehetkiin. Maitoa tai vaniljakastiketta päälle ja maailman murheet ovat sen siliän tien.

 

Omenahilloketta on kermakakun sisällä ja päällä. Kakun sisällä on hillokkeen ohella vaniljarahkasta ja kermasta pyöräytetty täyte. Kostustus omenamehulla. Päällä puutarha. 

 

Kätkin omenaa myös kasvispiirakkaan mangoldin ja tomaatin seuraksi. Kivasti omena antoi muhevuutta ja makeutta suolaiseen iltapalaan. 

Sain neljä kiloa lanttuja. Päässä löi tyhjää eikä mieleen tullut muuta kuin lanttulaatikko. Hurruutin kuoritut lantut monitoimikoneella suikaleiksi. Keitin niitä pari minuuttia ja jäähdytin nopeasti kylmän veden alla. Pakkasin lanttusuikaleet pakastepusseihin. Nyt minun on helppo käyttää esikäsiteltyjä suikaleita vaikka soppiin, haudikkaisiin taikka piirakoihin. 

Muonitusmeininki jatkuu yrteillä, hilloilla, mehuilla, kurkku- ja sienisäilykkeillä. 

Vanha rouva

12 kommenttia:

  1. Vautsi, mitä herkkuja olet saanut aikaan! Kaura-omenaherkkua tuli tehtyä eilen itsekin, mutta ilman vehnäjauhoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olen kokeillut myös marjaversiota. Toimii!

      Poista
  2. Voi vau!
    Noi sun kakkujen koristelut on jotain käsittämättömän upeita! Arvostan!
    Näppärä idea lantuille. Jotain vastaavaa olisin varmaan itsekin tehnyt, paitsi, että mun pakastin on sen verran pieni, ettei sinne olisi muuta sitten enää mahtunutkaan... ;)
    Vähänkö harmittaa, että huomasin Rovaniemellä ollessa taloyhtiön FB-seinällä ilmoituksen, kun joku oli vienyt sisäpihan pöydälle omenoita otettavaksi!? En siis ehtinyt osingoille, mutta ko. henkilö mainitsi 'ylituotannosta', joten jospa tarjous toteutuisi vielä toisenkin kerran. I'll hope so - nyt, kun olisi tyhjiä purkkejakin...
    Leppoisaa täysikuusunnuntai-iltaa, pikaista paranemista jalallesi ja hyvää tulevaa viikkoa! VH:lle terveiset! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin olemme hamstranneet omenoita naapureilta - ihan luvan kanssa. VH sai päähänsä, että viemme omenat tuorepuristamoon mehustetteviksi. Tuli hyvää ihan ilman lisäaineita ja sokeria.

      Poista
  3. Minun sisäinen muonittajani on kuollut. Rauha hänen muistolleen.
    Tuota kauraherkkua himoitsisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raha muonittajan muistolle, mutta onneksi sisäinen askartelia näyttää olevan hereillä!

      Poista
  4. Hamsterihommia pitäisi meilläkin tehdä. Omenoita tulee aivan valtavasti. Joskus haaveilin omenapuita istuttaessa, että tulisi edes jokunen omena. Joskus saa enemmän, kuin mitä toivoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi vuonna ei sitten ehkä tulekaan omenan omenaa. Ehkä.

      Poista
  5. Johan on kaunis kakku. Kuka tuota raaskii pilata ensimmäisen alan ottamalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha herra raaskii ottaa ihan viimeiseen palaan asti!

      Poista
  6. Ai mitä herkkuja :)
    Omenasato on tänä syksynä ollut todella riittoisa. Meidän aikaisempi omenapuu rupeaa olemaan kerätty (paljon on tippunut maahan) ja myöhäsempi lajike alkaa olla pikkuhiljaa kypsää. Tänä vuonna olen innostunut kuivattamaan omenalastuja ja kun olen vienyt töihinkin niitä, niin kovasti ovat tykänneet.

    VastaaPoista