27.12.2020

Uusia tapauksia

 

Joka vuosi pullikoin perinteikkäitä jouluruokia vastaan ja teen jotain ennenmaistamatonta. Tänä vuonna rättäsin Lasimestarin kasviksia. Kyllä osasi Lasimestari liemen neuvoa! Kasvikset olivat napakoita, rouskuvia ja ihanan inkiväärisiä. Uusi joulun must-ruoka on syttynyt! 

Lasimestarin kasvisten ohje on tässä: Viipaloi 200 g porkkanaa, 1 punasipuli ja 100 g punakaalia. Kiehauta liemi (2 tl inkivääriraastetta, 1,5 dl vettä, 1 dl sokeria, 1/2 dl etikkaa ja 1/4 tl suolaa). Kaada liemi kasvisten päälle ja anna marinoitua jääkaapissa vuorokauden verran.

 

Tässä on meidän perheessä jo perinteeksi muodostunut porkkanasalaatti suoraan Neuvostoliitosta. Ohje on simppeli, kunhan muistaa antaa salaatin maustua kunnolla ennen syömistä. Kipakkuutta saa säädeltyä valkosipulin määrällä. Neukku vie takuulla liikojen konvehtien maut suusta!

Raasta 2-4 porkkanaa hienoksi. Purista joukkoon monta valkosipulinkynttä. Lisää oman maun mukaan saksanpähkinärouhetta ja rusinoita. Lisää 1 dl majoneesia. Sekoita. Anna ässehtyä muutama tunti.

 

Tänä vuonna poimimme mustarouskuja koritolkulla. Mustarouskujen polttavan maun saa eliminoitua hyvällä ryöppäyksellä. Sen jälkeen lihaisa, napakka sieni taipuu salaatiksi, joka ei kaipaa muuta kuin sipulihakkelusta, persiljaa, suolaa ja sitruunamehua. Jouluksi marinoin muutaman purkillisen pieniä mustiksia valkosipulinkynsien kera perinteiseen etikkaliemeen. Juju on siinä, että antaa sienipurkkien olla rauhassa maustumassa ainakin kolme kuukautta. 

Vanha rouva

10 kommenttia:

  1. Arvostan tuota jouluruokakapinointia, mutta hieman epäröisin tuota inkivääriä.
    Luulin, että mustarouskut ovat boikotissa? Tosin lapsena niitä isän kanssa kerättiin, eikä olla vieläkään kuoltu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olla mekään kuoltu. Eikä meillä joka päivä mustarouskuja syödä - vain herkkupäivinä.

      Poista
  2. Inkiväärikasvikset kuulostaa hyvältä, mutta rosollin minäkin voisin kipata sinne sohvan taakse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoilla linjoilla ollaan! Kyllä suku tietää =)

      Poista
  3. Nyt kyllä nämä reseptit kiinnostaa todella etenkin porkkanasalaatti mutta nyt en oikein saanut selvää ohjeesta. Kirjoita minulle vastauksen muodossa se. 🤗❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poistin valokuvat ohjevihkostani ja kirjoitin ohjeet ruokakuvien alle.

      Poista
  4. Minä tein syksyllä kangasrouskuista etikkasieniä. Ovat helpompia ottaa syötäväksi kuin suolasienet.
    Meidän joulupöydässä oli perinteisesti muiden äitien tekemät laatikot ja toisten isien pyytämät ja valmistamat kalat. Hyvin kuulema lämmitin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin syötiin muiden äitien tekemiä laatikoita. Hyvin lämmitin minäkin ;)

      Poista
  5. Mielenkiintoisia ohjeita, kiitos että jaat kokeiltavaksi toisillekin!

    VastaaPoista