17.12.2019

Toivekakutuksia


Poroleivosta varten tarvitset: 500 g voitaikinalevyjä, 1 muna, 150 g ranskankermaa, 100 g piparjuurituorejuustoa, 100 g pororouhetta, mustapippuria, persiljaa ja pakastepuolukoita.

Sulata voitaikinalevyt. Jaa kukin levy kolmeen osaan ja poista pari senttiä pitkältä sivulta, jotta saat tasakylkisiä, n. 4 cm pituisia neliöitä (jos et poista tuota paria ylimääräistä senttiä, saat ISOJA leivoksia - syötyä nekin kyllä tulevat). Paina veitsellä sentin päähän neliöiden reunasta pienemmän neliön rajat, mutta älä paina ihan pohjaan asti. Täyte tulee tähän keskusneliöön, joka ei rajaviivan ansiosta nouse uunissa viutiloon. Voitele neliöiden reunat munalla. Lusikoi kunkin neliön keskelle täytettä (sotkota ranskankerma, tuorejuusto, pororouhe ja mustapippuri sekaisin). Paista 225 asteessa 15 min. Kun leivokset ovat jähtyneet, koristele ne persiljalla ja puolukoilla.


Omenakanelikakun pohjaa varten tarvitset: 150 pipareita ja 60 g voisulaa. Murskaa piparit ja sekoita voisula joukkoon. Painele pohjamuru irtopohjavuoan renkaan sisälle suoraan tarjoiluvadille. 

Kakkutäytettä varten tarvitset: 6 liivatelehteä, 2 rkl vettä, 500 g sokeroimatonta omenasosetta, 1,5 dl sokeria, 200 g tuorejuustoa, 1 tl vaniljasokeria, 1 tl kanelia ja 2 dl kuohukermaa vaahdotettuna. 

Liota liivatteita kylmässä vedessä ainakin 5 min. Vatkaa kerma. Sekoita kerman joukkoon omenasose, sokeri, tuorejuusto ja mausteet. Parhaiten tämä käy monitoimikoneella. Purista liika vesi liivatelehdistä ja sulata ne kuumaan vesitilkkaan. Liruttele liivateseos täytteeseen koneen käydessä. Kaada täyte piparipohjalle ja hyydytä jääkaapissa yön yli.

Jos olet hyydyttänyt kakun suoraan tarjoiluvadille irtopohjavuoan renkaan sisälle, sinun tarvitsee vain irrotta rengas kakun ympäriltä ja koristella kakku. Käytä koristelussa mielikuvitustasi ja ruokakaapin aarteita. Kuvan kakussa minä käytin kokonaisia piparkakkuja ja piparipalloja, piparminttutankoja, kermavaahtoruusuja, kuivattuja omenarenkaita, kuivattuja ruusunterälehtiä ja kultapuuteria. 

Makoisia hetkiä!

Vanha rouva

16 kommenttia:

  1. Oijoi, tuota suolaista herkkua täytynee kokeilla! Suolaiset kun on minun heikkous... :P

    VastaaPoista
  2. Nam, erinomaiset ja helpot ohjeet herkuille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkujen kanssa voi nauttia vaikka musta ateetä pannutolkulla.

      Poista
  3. Kiitos ohjeista. Taidanpa tehdä tuollaisen kakun joulupöytään. Poroleivoksia vois mättää vaikka uuden vuoden aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sohvi tekee poroleivoksia, odotat vaan. Kakkua ei luvannut tehdä.

      Poista
  4. Pistetään tilaukseen :)
    Toi olikin mielenkiintoinen vihje, että tuorejuustokakkuun ei tarvii käyttää sitä irtopohjavuokan pohjaa, vaan suoraan lautaselle, jos oikein ymmärsin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tappelin aikani kaikenmaailman voipaperiviritysten kanssa ja viimeinen niitti oli kakkulapiollinen märkää voipaperia suussa. Mietin pienessä mielessäni, että onko ihan pakko tukkia se paperi sinne, jos teen kakun suoraan tarjoiluvadille. TOIMII!

      Poista
  5. Jes, kiitän! Pororuutuja kokeilen kyllä kotitekoisesta taikinasta. Tujun hyydytetyt juustokakut ei ehkä oo mun juttu (pumpulin pehmeä sharlotkasi on eri asia rahkalisäyksineen). Mutta lauantaina on bebetalkoot, pysyy vähän aikaa sokerinhimo tyydytettynä! 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä tee tujua hyydykettä, vaan pehmeää ja untuvaista. Tässä kakussa on vain kuusi liivatetta, joten kakkumassasta tulee pehmeä, mutt akuitenkin koossa pysyvä. Bebetalkoot: tahtoo mukaan - syömään.

      Poista
  6. Suolasen nälkä tuli ja väliin tekis jo mieli makeaa...
    sotkota!!!! hauska uusi ihana sana;))
    Poroleivokset eivät vaikeita/nopeitakin valmisttaa.Sellaista idiootti varmoista ohojeista minä tykkään:)
    Kiitos Vanha rouva!
    voi ```tälläisiin kakkuihin minä saisin omenahillo varastot hupenemaan....
    minua vaan hirvittää nuo liivatteet,miten saan ne liotettua iliman möykkyjä,jota on minun liivatepussissa Aina!
    Kerrankin tein mansikkakakkuun ,tuoreista mansikoita päällisen,liivatteen kanssa,Frisbii siitä tuli...
    Taian jatkaa liivate-opiskelua vielä:)
    Kiitos ihanista herkku-ohjeista!
    Maukasta ja herkullista joulun odotusta!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkäytän liivatelehtiä. Sitä jauhetta en osaa ollenkaan käyttää, vaan saan aikaiseksi räkää ;(. Muista sulattaa liivatteet kiehuvankuumaan nesteeseen kunnolla ja lisää liivateneste KOKO AJAN HYVIN SOTKOTTAEN kylmään massaan. EI pitäisi tulla klimppejä. Frisbii saattaa olla hyvänkin makuinen ;)

      Poista
  7. Jotkut ne vaan osaa, ovat niin herkullisen näköisiä. Minun leipomusteni salaisuus piilee siinä, että kipaisen kaupasta ostamassa valmista.=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauppa on siitä metka paikka, että siellä kaikki ovat yhtä hyviä leipureita!

      Poista
  8. Mä olen lukenut kaikki sun edelliset postaukset muutamana ehtoona urakalla, ja totean vain tässä kohtaa, että huh huh, hiki tuli, ootsä tehotykki.

    VastaaPoista