6.8.2019

Hameiden kahinaa

Pietari Brahen vuonna 1649 perustama Raahe on hyvin säilynyt puutalokaupunki Perämeren rannalla. Kävelimme yhtenä aurinkoisena kesäpäivänä Wanhan Raahen kapeita katuja ylös ja alas. Kurkimme portinpielistä suurille, vehmaille sisäpihoille ja piipahdimme muutamassa talossa sisällä.

Vanhin säilynyt asuinrakennus on Soveliuksen talo 1780-luvulta. Talossa toimii Laivapatruunin koti. Se esittelee 1890-luvun laivanvarustajakauppiaan vauraan kodin kaikessa komeudessaan. Huonekalut, pikkuesineet, ulkomaiden satamissa teetetyt laivataulut, matot, liinat ja uhkeat viherkasvit kilpailivat huomiostamme. Koti on täynnä toinen toistaan kauniimpia käsitöitä. 

 

Katso vaikka yläpuolella olevaa käsityöpussukkaa, joka kietaistaan käsivarrelle heilumaan vieraisille lähdettäessä. Joko sinulla on kukkapylvään peittona taidokkaasti virkattu liinanen? Jos ei, ota mallia yläkuvasta.


Vai virkkaisitko unipipon ja koristelisit nukkumatyynyt mitä herkimmin pitsein?


Välillä pitää panna kakkulat nenälle, jotta saattaa lukea oululaisen runonruhtinaan, Frans Mikael Franzenin säkeitä. Frans Mikaelin kauppiasveli raahelaistui naituaan Langin kauppahuoneen Johanna-tyttären.


Suomen vanhimman paikallismuseon, vuonna 1862 perustetun Raahen museon kuuluisin esine lienee Wanha Herra. Wanha herra on maailman vanhin säilynyt sukelluspuku. Se on valmistettu vasikannahasta 1700-luvulla. Jalka- ja käsiosat muistuttavat perinteisiä suomalaisia pieksuja ja kintaita, joten puvun suomalainen alkuperä saattaa olla totta. Pukua on aikanaan käytetty mm. purjealuksen pohjan tarkistamisessa. Puku on aiemmin ollut näyttelylainassa ulkomaita myöten, mutta nykyisin se on matkustuskiellossa korkean ikänsä takia. Tätä nykyä Wanha Herra on tavattavissa Raahen Kruununmakasiinimuseon sukellusosastolla.


Raahen Wanhan apteekin kokoelma on yksi Suomen arvokkaimmista farmasia-alan kokonaisuuksista. Näimme Wanhassa apteekissa mm. puisia rohdoslaatikoita apteekin alkuajoilta ja satamäärin eri vuosisadoilta peräisin olevia lääkepulloja. Vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta.


Oiva opas esitteli monenlaisia lääkkeiden valmistuksessa käytettäviä välineitä, rohdosten ja kemikaalien säilyttämiseen tarkoitettuja "runtipurkkeja" sekä lääkkeiden myyntipakkauksia 1800-luvulta. Niin mielenkiintoista!


Aikaisemmin mainitsemani Langin kauppahuone on edelleen olemassa. Nyt se on pakahduttavan kaunis 1800-luvun kahvila-ravintola, puoti ja majatalo. Kauppahuone jatkaa yli 200 vuotta vanhan kauppiastalon toimintaa. Entistäminen ja nykykäyttöön sopeuttaminen on tehty niin taiten, että melkein saatoin kuulla Sofia-rouvan hameiden kahinan.

Tuo kaunis kesäinen päivä oli omistettu menneen maailman aarteille. Kehotan sinua inspiroitumaan menneisyydestämme, sillä ilman sitä ihmisellä ei ole tulevaisuuden rakennuspuita. 

Vanha rouva


PS. Pitihän sitä ruuskata pari raahelaista kirpputoriakin. 
Menneen maailman pikkuinen savivaasi muutti meille. 

10 kommenttia:

 1. Raahe onkin kiva pikku kaupunki. Tai oli ainakin 30 vuotta sitten kun siellä useasti poikkesin siskoni luona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No et se sinä turhan usein Raahessa ole laukannut ;)

   Poista
 2. Näkemätön paikka.
  Mutta tuommonen käsityöpussukka pitää ehottomasti saada, että sen voi sitte käsivarrella kanniskella pitkin kyliä! Pitävät minua jo nykyisen kässäreppuni kanssa omituisena, niin ei lisä pahaa tekis ;D
  Apteekista voisi myös tiedustella josko tota arsenikkia on vielä saatavilla.

  VastaaPoista
 3. Kiva päästä turistina matkaasi. Erityisen ihana tuo ruskea liina-pussukka-koriste. Todella kaunis työ. Kuin koru. Kaunis on myös kirppismaljasi. Hyvä löytö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museot ovat täynnä aikaa kestäviä ihanuuksia.

   Poista
 4. Hieno kierros entisessä kotikaupungissani, 20 vuotta tuli siellä asuttua :)

  VastaaPoista