11.3.2019

Viikon ruoka

Nyt selviää kummallisen näköisen otuksen arvoitus. Kyseessä oli mukulaselleri.

Mukulaselleri tunnetaan myös nimellä juuriselleri. Rosoisen mukulan jäännöksiä on löydetty egyptiläisistä haudoista ja pohjolaan se saapui lääkekasvina jo 1300-luvulla. Keski-Euroopassa mukulaselleri on suosittu alkutalven vihannes, josta käytetään sekä naatti että mukula. Meillä mukulaselleriä käytetään lähinnä liemijuureksena. Mukulasellerin voimakas maku pääsee oikeuksiinsa  paahdettuna, paistettuna, friteerattuna, keitettynä, haudutettuna. Mukulaselleri sopii erinomaisesti keittoihin, patoihin, uunijuureksiksi sekä tuoreeltaan tai kevyesti kypsennettynä naposteltavaksi.

Luin em. selostuksen www.satokausikalenteri.fi -sivustolta. Sitten tuumasta toimeen. Käärin pestyn mukulasellerin folioon ja lykkäsin takan perälle jälkilämmöille. Siellä se muhi alle sadassa asteessa kolmisen tuntia. Kuorin ja pilkoin. Heitin kattilaan sen kaveriksi porkkanaa, pottua, omenaa, valkosipulia, lipstikkaa ja ripauksen suolaa. Keittelin puolisen tuntia, soseutin ja lisäsin purkin kermaa. 

Ai että oli hyvää! Vanha herra tosin äimisteli, mihin olin unohtanut lihanpalat, sillä keitto maistui erehdyttävästi lihasopalle. 




Seuraavasta keitosta ei sen sijaan puutu lihaa eikä sattumia. Kyseessä on hernesoppa ala Vanha herra.

Mies keittää soppaa heti kymmeen litraa. Kaksi pussia herneitä likoaa kymmen litran kattilassa yön yli. Sitten pannaa pökköä pesään ja palviluita herneiden mukaan. Keitellään hiljaisella tulella kauan. Jossain vaiheessa heitetään soppaan myös 700 g ruskistettua jauhelihaa ja pussillinen pakasteherneitä. Taas turuutetaan. Maistellaan ja suolataan, jos on tarvis.

Sopasta tulee paksu ja ruokaisa. Pöydässä keittoon pannaan sinappia mausteeksi. Parasta tässä sopassa ovat palviluut, jotka saa imeskellä viimeisenä. 

Emme toki syö kymmentä litraa yhteen soittoon, vaan pakastamme sen annosrasioihin ja käytämme pikkuhiljaa, kun tekee mieli tuhtia talviruokaa.



Nyt on vuorossa talven ehdoton lohturuoka: herkkutattisoppa. 

Sen tekeminen onkin hieman pitempi prosessi. Ensin nimittäin pitää löytää ne herkkutatit. Meillä on muutama vissi tattimesta, mistä saatamme hyvällä tuurilla saada korit täyteen herkkareita - tai sitten ei. Jos onni on myötä ja tatteja saadaan, pakastan tai kuivaan ne puhdistuksen jälkeen.

Tattisoppaohje on yksinkertainen. Kuullotan sipulia voissa, lisään tattipalat ja kuullotan taas. Lisään vettä ja annan muhia hissukseen jonkun aikaa. Lisään suolaa, pippuria ja kermaa. Siinä se.

Täydellinen nautinto.

Meillä syödään paljon kalaa, kiitos Vanhan herran kalastusharrastuksen. Jos nyt joku rupeaa kateelliseksi, niin paulottakoon itse verkkonsa, hommatkoon luvat ja pumaskat, ostakoon veneen ja perämoottorin sekä moottorikelkan ja ison körön kesä/talvivaatteita yms yms. Nouskoon kademielinen ennen aamunkoittoa ja älköön laskeutuko maate ennen illantuloa: kesällä mennään kokemaan verkkoja aamulla ja illalla; talvella pari kertaa viikossa, sillä kylmässä vedessä kalat selviävät paremmin hengissä kuin lämpimässä... Sitten perataan, fileoidaan, pakastetaan... Korjataan hylkeiden ja välinpitämättömien veneilijöiden repimiä verkkoja...  

Kuvassa on kalapihvejä ahvenesta, siiasta ja kuhasta. Käyttämäni perusohje löytyy täältä. Nyt lisäsin pihvitaikinaan pari purkillista chilistä tonnikalaa liemineen päivineen. 

Vanha herra meinasi halkaista itsensä. Raukka. Oli niin sekaisin, että otti pinaattisalaattiakin ;)


Välillä pitää kokata jotain perusrepertuaarin ulkopuolelta. Niin kuin nyt tämä nakkikakku. Puolita nakit. Leikkaa lehtitaikinasta hieman nakkia kapeampi kaitale. Laappaise siihen tuorejuustoa taikka kananmunaa. Kääri rullalle ja laita nakkikääröt vieri viereen irtopohjavuokaan. Paista ja irrota vuoasta hieman jäähtyneenä. Irrota itsellesi justiinsa niin monta kakkupalaa kuin maha vetää.

Jälkiruoaksi voit ottaa kauhallisen lappapuuroa sokerin ja maidon kera, vassokuu.

Vanha rouva


26 kommenttia:

  1. jopas teillä siellä on herkkuja:
    varmasti hyvää!!
    Tuohan on muuten älyttömän hyvä keksintö Takan jälkilämmön hyötykäyttö!!!!
    Mukulaselleri? tuota pittää kyllä kaupasta kysellä ,joskus oon ostanu wokkipussin siellä valkoisia ihanan rapeita pyörylöitä,oiskohan ne selleriä???? nyt pittää kunnolla perehtyä asiaan:)
    Hernekeitto:siinä keitossa on sattumia.
    Kysynpä aika pölijän kysymyksen ? onko salaisuus vai voitko paljastaa?Mikä idiksen tekee pakasteherneet/suurustaako ne hernekeiton??
    Kyllä Vanhan-Herran kalareissulta palatessa,nopea ruoka tekee poikaa!siis hernekeittoa sulamaan:)
    eipä sitä kehtaa kyllä pikkukattilalla keittääkään:)Maukkaan näköstä.
    Vaikka just vetäsin pottumuusin paistetunkalan valko/munakastikkeen kituksiin,silti vesi tippuu suuupielistä...onko tämä nyt sitä "ahneutta" :)))))
    joo pois minusta "kala-kateus"!!Hattua nostan ja korkiallle!!!!,Kyllä vanhalla Herralla on terveelliset harrastukset,meri/ulkoilma+extrana omppuposket:)))
    Ihanista ,ihanin!!!!tuo nakki-kakku!!!hauskan -herkullinen!
    (Tuota on pakko joku sauna-ilta tehä.)
    Sinulla ihana lappapuuro,( onko aprikoosi??)
    Kaikista annoksista silmilläni söin,huh´´´huh´´´,,,,nyt käynkin vatsani viereen köllöttään:))
    lummituiskusta huolimatta:
    Mukavaa viikkoa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakasteherneet hernesopassa on värin takia, tietty ;) EI vaiskaan, yks meidän mukuloista ei suostu syömään hernesoppaa, koska se on niin rumanväristä. Tuuppasin kerran siihen pussillisen kirkaanvihreitä pakasteherneitä ja kas kummaa, alkoi pojalle maistua ;) Juu ja lappapuuro on tehty mangososeesta.

      Poista
  2. En tiiä, lähteekö tämän lukemisesta jäänyt hirviä nälkä ollenkaan poisa tuolla broilerilla ja kvinoasalaatilla, mitä meillä on mies kokannut. Kinderpiirakankin oli näköjään syönyt loppuun, etten siitä saa lisäkaloreita nyt. 😂 Oih, nakkikakku, viikonloppuiltani tuleva uusi turmelus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kvinoaa en olekaan syönyt. Kai?

      Poista
    2. Hierakkakasvi, superfoodia, löytyy myös kotimaisena. Käytän lisukkeena ja ruokaisemmissa salaateissa, koska ottaa helposti makuja itseensä pienen jyväkokonsa vuoksi ja on ravintoarvoiltaan paljon parempi kuin vaikkapa samantapainen kuskus. Puuroakin voisi tehdä. Kotimainen puuroutuu mielestäni helpommin.

      Poista
    3. Ei löytynyt lähikaupasta. Pitää mennä metsästämään kirkolta.

      Poista
  3. Ei tällaista pitäisi nähdä ja lukea nälkäisenä, mutta kiitos jakamisesta silti! Voisin helposti syödä jokaista keittoa! Tuota nakkikakkua on ihan pakko kokeilla! Voisin kokeilla sydämen muotoiseen irtopohjavuokaan, joskus. Kiitos vinkistä!
    Maukasta alkanutta viikkoa ja Vanhalle herralle terveiset!
    PS. Ihan valtava KIITOS paketista!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli ens kerralla saat keittoa! Mutta kyllä noita kalapihvejäkin kandeis maistaa...

      Poista
    2. Lupaan maistaa ja uskon, että jopa tykkäisin!

      Poista
    3. Tykkäisit varmasti. Kermakastikkeen kanssa menee vaikka kengänpohja ;))

      Poista
  4. No nyt on semmoset herkut pöydässä, että ei paremmista väliä! Mitä on lappapuuro?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lappapuuro on vispipuuroa. Oulussa nääs lapetaan sitä kauhakaupalla lautaselle.

      Poista
  5. Oi voi,kyllä sä olet niin monet herkut tehnyt jälleen,että en yhtään ihmettele,jos vanha Herra halkeaisi. Jos joku on pilalle hemmoteltu(millainen se pilalle hemmoteltu sitten onkaan),niin se on sun Vanha herra. Minäkin tulin aivan ähkyksi katsellessani herkkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha herra ON pilalle hemmoteltu. Itekin sen tajuaa ;)

      Poista
  6. Ajattelin, että teet niin isossa padassa, että syötte siitä viikon, mut tässähän on toden totta ruokia joka lähtöön!
    Harmi, kun toi köntti ei ollukaan mitään suklaata...
    Tuommonen kalastaminen ei kyllä kuulosta enää miltään mukavalta harrastukselta ;D Vaan kalaruoka on hyvää (jos ei ole ruotia). Meilläkin nää kalajutut on miehen käsissä.
    Vannon aina, että en enää ikinä keitä rokkaa, kun sitä tulee niin paljo ja sit syyää päiväkausia aamupalaksi, lounaspalaksi, päiväpalaksi, iltapalaksi ja välillä ihan muuten vaan. Mahan on kun pesukone. Miksi ihmeessä sitä ei voi aina heti laittaa sinne pakastimeen!
    Nakkipiiloja on tullu tehtyä, mut ei koskaan kakun muodossa. Tuohan onkin vekkuli rakennelma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa hyvä ihminen isot annokset pakkaseen sen päivän varalle, kun ei kerta kaikkiaan nappaa kokata. Helpottaa elämää eikä tarvitse sortua kaupan valmisruokiin.

      Vanha herra rakastaa kalastamista, joten sen takia kait se sitä tekee niin alavan hartaasti. Minusta ei olisi kalastajaksi, mutta kalastajan kokiksi kyllä ;)

      Poista
  7. Nakkikakkua voisin itsekkin kokeilla. Minun viikon soppani on, kun keitän kattilallisen makkarakeittoa ja syön sitä sitten koko viikon =) Erikoisin syömäni hernekeitto oli pappani valmistama. Hän lämmitti kaupan keittoa paistinpannussa ja lisäsi siihen savusilakan palasia. Söinhän minä kilttinä tyttönä vaikka hirvittikin =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mummoni säi riisipuuroa kokkelipiimän kanssa =D

      Poista
  8. Voi näitä sun herkkuja :)
    Näistä taidan napata ensi viikolle hernekeiton ja tälle päivää
    vielä vispipuuron punaisista viinimarjoista, joita löytyy vielä pakkasesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä kuulostaa. Viinimarjoja taitaa mullakin olla vielä...

      Poista
  9. Näläkä tuli kun luin sinun juttusi.Onneksi pakkasessa hernekeittoa ja kaloja,pitäs varmaan tehdä pitkästä aikaa pulliksi.Kalanpyynti on isohomma,minä hoidan meillä kalastuksen,vain sulan veen aikaan,kädet ei kestä enää talvikalastusta.
    Lappapuuroa tein muutma päivä sitten,nyt aattelin keitteä kiisselit.
    T:Tytti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kiisseli on huonosti säilyvä elintarvike. Tänään kun teen, niin huomenna on lusikallinen pilkkumin pohjalla.

      Poista
  10. Joo, kalastus ei ole laiskojen hommaa, siksi meillä syödäänkin kaupan kaloja. Sieniä meillä onneksi on nyt omasta takaa. Tosin minun suppilovahvero-savuporokeitto kalpeni sinun repertuaarin rinnalla. Minä tykkään mukulaselleristä. Se antaa potkua moneen keittoon. Laitan sitä jopa hernesoppaan. Tosin siihen upotan muitakin juureksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm. Mukulaselleriä soppiin, yes. Menisikö tuo lihapadassa?

      Poista
    2. Mukulaselleri käy ainakin lihakeittoon, miksei kävisi pataankin
      Käytän mukulaselleriä myös paahtojuureksiin, sosekeittoihin, linssikeittoon. Muistinkohan luetella nyt kaikki osaamani ruokalajit.

      Poista
    3. AI kaikki osaamasi ruokalajit?! Oletkos nyt vähän vaatimaton...

      Poista