18.8.2018

Ruoka-askareita


Viikon varrella olen poiminut seitsemän ämpärillistä puna-herukoita. Vanha herra on pussittanut marjat ja lykännyt ne pakkaseen talven mehusavottaa varten.

Sai hän tosin siinä sivussa myös lappapuuroa, jottei tee lakkoa ja lakkaa passaamasta vaimoaan.

Olen säilönyt myös kurkkuja talven herkutteluja varten. Tuhdisti valkosipulilla, tillillä ja mustaherukanlehdillä maustettuja.

Tämän kesän ensimmäinen kurkkusatsi on  kolikkokurkkuja. Toisesta satsista teen pitkiä venekurkkuja, joita on mukava narskuttaa makkaran kyytipoikana.
Omenat alkavat pikkuhiljaa kypsyä. Meidän kartanolla kasvaa vain kaksi omenapuuta, mutta Naapurin rouva pitää meidät kiitettävästi omenoissa. Minä kannan omenakoreja naapurista ja Vanha herra lohkoo omenat pakkaseen. Omenahilloa teen, kunhan syysomenat ennättävät. Vielä ei ole niiden aika. Sen sijaan omenapiirakkaa ja omenakakkua olen jo leiponut, mutten ikinä ennätä kuvata niitä...

 

Sitten se näpertelyaskare. Lipstikan leikkaus, lehtien irrottelu, pesu, kuivaus ja kuivuriin laittaminen. Samoilla lämmöillä kuivuvat myös kehäkukan terälehdet. Mitä luulet minun niistä tekevän?Samaan syssyyn menee myös valkosiplinvarsien leikkaaminen, pesu, kuivaus ja pakastaminen. Valkosipulinvarret sopivat soppaan kuin soppaan, mutta varsinkin tuhtiin seljankaan taikka tuliseen pho-keittoon. Sopii valkosipuli kyllä tähänkin pannuun:


Kyseessä on espanjalainen pottumunakas. Vanhan harran suurta herkkua. Ihan niinkuin lappapuuro. Niitä kun tarjoan aamiaisella, niin päivän mittaan herra tekee ihan mitä ikinä keksin pyytää ;)

Lähdenkin tästä ehdottelemaan saunanlämmitystä... heippa!

Vanha rouva


25 kommenttia:

 1. Tuo marjasaalis on ihan punaista kultaa. Mie oon jo mehut keitellyt - ja puolet juonutkin, hups! Ei tosin ollukkaan kun pari ämpärillistä anopin pihasta. Ja ehtishän tuota vielä uuden satsin. Kassellaan. Tomaatteja napsin parvekkeelta. Ja saunaan mennään tänään myökii, kun käytiin pitkästä aikaa geokätköilemässä, Kotkassa, Siikajoella. Siellä oli semmonen kahvila Villa Munkholma, missä käytiin limonaadilla. Ihan tuli muuten siellä mieleen, että ois Vanha rouva miljööstä tykännyt! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti oikein googlettaa tuo Villa Munkholma. Päätin, että mennään sinne kakkukahville, kun tulen sinne ;)

   Poista
  2. Tervetuloa tänne Kotkaan!! Siis sitten kun olet tulossa. Kerro myös jos tarvitset jotakin muuta lisätietoa kaupungista.

   Poista
  3. Kolmisin siis kakkukahville!

   Poista
  4. No mennään!! Annathan kuulua sitten kun olet tulossa?!

   Poista
 2. Syksyssä on aivan parasta se,kun saa korjata satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja keväässä ja kesässä on parasta se, että saa tehdä töitä, että satoa tulee.

   Poista
 3. Hei,
  Mukava blogi täällä :) Todella ahkerana olet(te) olleet. En tiedä, mitä kuivatuista kehäkukan terälehdistä saa aikaiseksi, mutta toimisiko kertaisena värinä kasvisruoissa?

  VastaaPoista
 4. Hyvin olet sen oikean oljenkorren osannu käyttää. :)

  VastaaPoista
 5. Tulee lapsuus mieleen lappapuuro sanasta. Täällä päin tekevät vain vispipuuroa eikä se ole ollenkaan niin hyvältä maistuva sana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun lapsuudessani syötiin vispipuuroa, aviossa syödään lappapuuroa ja meidän pikkuihmiset syövät herkkupuuroa. Samaa hyvää.

   Poista
 6. :) ihanaa aika tämä syksyn säilöntä.
  Vanha rouva Herransa kanssa touhunnut,syötävän värikkäitä juttuja.
  Hitsi kun alkoi tekemään marjapuurua mieli,niin ihanan kuohkean näköistä viinimarjoista keitetty puuro on!
  Arveluun en uskalla osallistua:))
  ihana naapurin rouva,omenoineen:)

  Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 7. Kehäkukan lehdillä voisi helpottaa 'naisten vaivoja', mutta luulen, että keltaisen ystävänä laitat terälehtiä salaa leipään tai keittoon...??

  Meilläkin isäntä tykkää lappapuurosta ja espanjalaisesta munakkaasta, mutta en saa häntä tekemään silti kaikkea mitä toivon, höh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teepä vielä joku kolmas voimaruoka, niin ehkä sitten alkaa tapahtua ;)

   Terälehtien tarkoitus selviää tunnempana...

   Poista
 8. Kuulostaapa mukavilta puuhilta nuo säilöntähommat! Joko muuten olet sieniä löytänyt ja päässyt kokkailemaan? Kehäkukista olen tehnyt salvaa pikkunirhaumiin ja pakkasen kuivattamiin. Innolla outtelen, mitäs sinä olet niistä keksinyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieniä ei ol emailla eikä halmeilla. Ootappas kehäkukkia vielä hetkinen ;)

   Poista
 9. Hui, sen seittemän sangollista - täältä saa lisää.
  Pihassa on punaisia puskia vähän liikaa edelleenkin. Eilen just mehustin sekalaista satsia. Pakkastila on rajallinen, ettei sinne voi mehumarjoja säilöä, joten mehumaijan on poristava nyt jos meinaa mehuja maistella.
  Meilläkin on täällä toiskas pari omppupuuta, joista Huvitukseen tulee reilusti omppuja ja Pirjaan ei ainoatakaan!
  Ja mitä teet kehäkukan lehdistä.... hmmm., jotakin siirappia perhaps?

  VastaaPoista
 10. Täällä saa akillesjänteet kyytiä kun lukee sun aherruksista ja itse olen ollut niin laiskana. Paitsi, että eräänlaista pottumunakasta minäkin tein. :)
  Mutta ihanaa kun sun kautta saa olla virtuaalisesti ahkera, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että olen hyödyksi ;) Mutta ainakin yksi tekemätön ikuisuustyö muinulla on: ikkunanpesu ;)

   Poista
 11. Teillähän on oikein kunnon sadonkorjuuta siellä. Meilläkin tulee omenia ihan kivasti ja pitäisi varmaan viikonlopulle tehdä jonkin sortin piirakka :)

  VastaaPoista