8.2.2016

Kadonnut pottupuuro

Smirgeline huusi eilen ehtoolla: MISSÄ SE RESEPTI OOOOOON!!!!?

Smirgeline oli etsinyt tuskissaan pottupuuron ohjetta Muonituksistani. Ränttäsin reseptin sinne viisi vuotta sitten vasiten häntä varten. Ilmeisesti Vuodatus vei reseptin mennessään, koska en minäkään sitä enää löytänyt.

En hätäpäissäni kerinnyt puuroa keittämään, vaan otin kuvan maanmainiosta keittokirjastani Perinnemakuja maakunnista. Kait näinkin nyt yhden pottupuuron keittää?


Kirjassa kerrotaan, että Inkoon puuro tunnettiin perimätiedon mukaan jo 1700-luvun lopulla. Vihdissä siitä käytettiin nimitystä melakkapuuro ja se valmistettiin käyttäen jauhoina ohra- tai ruisjauhoja. Entisaikaan inkoonpuuroa syötiin "voisiemenillä" rikastetun kirnupiimän kanssa ja se oli yleensä lauantairuokaa.

Sentään yksi perinneresepti on säästynyt Muonituksissani. 
Se on Äidin äkäiset (KLIK).


Toivottavasti Smirgeliinuska ei ole enää äkäinen! 
Hän on muuten kuulunut lukijoihini melkein alusta asti! Hatunnosto mukanaroikkumisesta :)

Vanha rouva

7 kommenttia:

 1. Pottupuuro, ihana lapsuuden ajan herkku. Tietysti se syötiin voisilmän kanssa. Pottupuurosta teimme lautasella repopuuroakin. Puuron joukkoon siperrettiin ruisleipänapposia ja runsaasti voita. NAM!

  VastaaPoista
 2. Jaa, resepti oli hukassa - luulin ensin, että olet kadottanut keitoksesi :)
  Nuo äkäiset näyttävät olevan samanlaisia kuin mokkooset -> eräs Ilmajoelta kotoisin oleva ystis on aikoinaan antanut mulle ohjeen sillä nimellä :)
  Onkohan mullakin tuo sama reseptikirja... Onko tuossa kirjassa esim. Ohtakarin siikavellin ohje (sitten on sama opus, jos on...)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sulla sama kirja, sillä Ohtakarin siikavelli löytyy sivulta 179. Vanhale herralle tuli hirveä himo pikkusiikoihin, kun luin sille ohjeen ääneen. Sun vika.

   Poista
  2. Jep, tarkistin asian oikein omillakin silmillä :)
   Noooh, joko herrahlö sai siikavellin? Vai pitääkö heinäkuun 3. vkl tulla Ohtakariin kalajuhlille, missä sitä aitoa oikeaa saa ihan aidossa oikeassa ympäristössä. Saa myös ruodotonta lohivelliä, ja kaikkea kalajuttua... ;)

   Poista
 3. Voi, mahdottoman suuret kiitokset! Nyt pääsen puuron keittoon jeeeeee, vesi kielellä kihisee. Muuten muistan alkutaipaleeltamme ne rannerengaspullat, joissa oli niitä amerikanpastilleja pyörylöiden välissä, nami nami.

  VastaaPoista
 4. Nii vielä sen verran, etten mä ollut äkääntynyt vaan hätääntynyt, kun resepti oli kateissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on maassa rauha, kun pottupuuroa saahaan keitettyä. Sanoin just Vanhalle herralle, että viikonloppuna syödään sitä. Se sanoi NAM!

   Poista