24.5.2015

Helluntain herkkuhetki

Heila sanoi minulle aamusella, että Mitä jos nitkuteltaisiin?

Minä vastasin heilalle, että Nitkutellaan vaan!

Niin me kaksi heilaa menimme talikon kanssa kasvimaan reunaan ja aloimme nitkutella hellästi.

Aikamme nitkuttelimme maassa talvehtineita mustajuuria. Sitten kuopsuttelimme multaa naatien ja juurien ympäriltä sivummalle ja tartuimme napakalla otteella kuhunkin juureen. Varovainen nykäisy ja HOPLAA - pitkiä, hoikkia, mustanpuhuvia juuria alkoi nousta mustasta mullasta.

Näin oli kevään ensimmäinen oman maan herkkuvati valmis puhdistettavaksi ja kokattavaksi.

Puhdistin mustajuuret perunankuorimaveitsellä veden alla. Juuret mustuvat helposti, siksi uppopuhdistus. Pilkoin juuret viiden sentin mittaisiksi ja laitoin keitinveteen. Veteen puristin sitruunanmehua, lisäsin suolaa ja nokareen voita. Keitin juuria vajaan kymmenen minuuttia. Vedet pois, nokare voita päälle ja niin oli helluntain herkkuhetki valmis!

 

Niin yksinkertaista ja niin hyvää!

Vanha rouva


6 kommenttia:

 1. Onpa Sinulle tapahtunut ihan kaikkea kivaa, pieni suloinen tyttönen tullut kylään, pihahommia tehty ja kaikkea kaunista, mukavat nimet kukkapenkeille olet antanut...kunhan sade lakkaa ja lämpenee kukoistus alkaa, tuskin vedenpaisumuskaan on tulossa vaikka melkein aina sataakin, sehän on jo luvattu sitten Nooan arkin rantauduttua Ararat-vuoren kylkeen :D Meillä on ollut vähän matalaliitoa, täällä blogistaniassa en ole oikein ehtinyt poikkeamaan...no aurinko alkaa taas paistelemaan ja elämällä hymynkarekin taitaa olla.

  VastaaPoista
 2. ....ihanaa herkkua teit helluntaiheilalle :D

  VastaaPoista
 3. Ai jaa,nitkuttelua..hmn... nytpähän taas täällä sanavarastoni laajeni. Minun heilani oli eilisen pasäpalloa katsomassa. Mä en lähtenyt,oli kylmää,tämän tästä satoi,olen vähän pipi ja väsynyt.

  VastaaPoista
 4. Kerran tuota koitin kasvattaa, ei kasvanut alaspäin ja ylöskin tuli vain pieni tupsu, siitä päättelin ettei oo miun ruokaa :)

  VastaaPoista
 5. Nyyh! Minulla ei ollut helluntaiheilaa ollenkaan.

  VastaaPoista
 6. Uskon ilman kummempia vakuutteluja, että suussa suli :) Sen verran olen tätä herkkua joskus päässyt maistamaan.

  VastaaPoista