6.5.2011

Tulppaanihuumetta

 

Vanha herra tuuppasi minut tulppaanimatkalle sillä ehdolla, ettei hänen tarvitse lähteä mukaan. Joten rakkaan ystäväni kanssa teimme 30 vuotta vanhasta unelmastamme totta ja kävimme katsomassa kappaleen tulppaaneja tulvillaan olevaa Hollantia.


Keväisistä kukkaistutuksistaan maailmankuulu Keukenhofin puisto sijaitsee Lissen kaupungissa, nelisenkymmentä kilometriä Amsterdamista lounaaseen. 1400-luvulta peräisin oleva kyökkipuutarha on kasvanut 32 hehtaarin laajuiseksi puistoksi, jonne istutetaan vuosittain noin 7 miljoonaa kukkasipulia: mm. tulppaaneja, narsisseja, hyasintteja, helmililjoja. Lisäksi puistossa on lähemmäs sata puulajia, pensaita, patsaita, näyttelypaviljonkeja, lampia, solisevia puroja, suihkulähteitä, romanttisia siltoja ja niiden tietämillä jalokaulaisia joutsenia.

Puisto on auki kaksi keväistä kuukautta maaliskuusta toukokuulle - tarkat aukiolopäivät kannattaa ennen matkaa tarkistaa Keukenhofin nettisivuilta. Matkaan kannattaa ottaa hyvät kävelykengät ja säänmukainen vaatetus, täyteenladattu kamera ja hyvät hermot, sillä kaikkea kauneutta ei todellakaan saa vangittua kameralla! Puiston kuppilat, mukavuuslaitokset ja ostospaikat kyllä pitävät huolen maallisista tarpeista.


Perehdyin ennen matkaa tulppaanihistoriaan - ja hiukkasen myös Amsterdamin historiaan - lukemalla maanmainion veijaritarinan nimeltä Tulpaanikuume. Sen on kirjoittanut Deborah Moggach. Romaani löytynee kirjastosta.


Itse asiassa väriterapiamatkallamme unelmia toteutui kaksi, sillä samalla huokailimme, liikutuimme ja haltioiduimme myös Vincent van Gogh -museossa. Mutta ne värit ovatkin sitten jo toinen juttu!

Vanha rouva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti