9.12.2010

Rapeat viipalepiparkakut

Kauan sitten ostin hienosta kaupunkikaupasta belgialaisia viipalepiparkakkuja. Ne rapsahtelivat mukavasti ennen kuin sulivat suussa ja viettelivät Vanhan rouvan lähes tainnoksiin. Kaipuu jäi, mutta pussin suu pysyi kiinni - hintavia kun olivat yhden hetken huumaksi (rasia piti syödä heti tyhjäksi - jos vaikka piloille menisivät nopeastikin).

Nyt löysin ruotsalaisesta akkainlehdestä kyseisten tainnuttavia ominaisuuksia omaavien pipareiden ohjeen. Tosin ranskalaisena versiona. Mutta eivätkös ne Belgia ja Ranska liene ihan lähekkäin - ainakin täältä napapiiriltä katsottuna. Joten ei muuta kuin leipomishommiin:

·         3,5 dl fariinisokeria

·         2 dl siirappia

·         350 g voita

·         1 rkl kanelia

·         0,5 rkl neilikkaa

·         0,5 rkl inkivääriä

·         3 dl kuorittuja manteleita

·         11 dl vehnäjauhoja

·         2 tl soodaa

Sekoita voita, sokeria, siirappia ja mausteita kattilassa kohtalaisella lämmöllä, kunnes voi on sulanut. Jäähdytä. Lisää jauhot, joihin sooda on sekoitettu, sekä karkeaksi rouheeksi hakkaamasi mantelit (Vanha herra hoksasi, että luikkaat mantelit saa helposti rouheeksi sipulihakkurilla, sillä veitsenterän tieltä ne tuppaavat karkaamaan lattialle!). Sekoita taikina tasaiseksi ja anna levähtää puolisen tuntia.

Muotoile taikinasta kolme uunipelllin mittaista pötköä. Muotoile pötköt reilun tulitikkurasian korkuiseksi ja levyiseksi suorakaiteiksi. Pane kylmään tekeytymään yöksi.

Leikkaa pötköistä vinoja viipaleita (voi niistä suoriakin viipaleita leikata, mutta vinoista tulee ihanan pitkulaisia, juuri sopivia kastettavia kahvikuppiin haaveellinen ilme naamataululla). Paista 175 asteessa kullankeltaisiksi. Anna jäähtyä kunnolla.

Nämä rapeat taivaspalat tainnuttakoot sinut belgialais-ranskalaisiin päiväunelmiin!
 
Toivottaapi Vanha rouva monta kahvikupillista nauttineena 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti