9.12.2010

Rakuunapossu rul-lal-laaaa

Otin kokonaisen possun sisäfileen lämpimään puoli tuntia ennen uuniin tuikkaamista. Viiltelin fileen terävällä veitsellä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Asetin possulevyn leivinpaperin päälle ja ripottelin pintaan valkopippuria ja suolaa.

Annoin possun huokaista sen aikaa, kun kaivelin Vanhan isännän mukasalaisista kätköistä esille pullollisen viskiä. Lurautin desin verran kullankeltaista viskinvirnaketta kulhoon, lompsautin perään saman verran Dijon-sinappia ja vatkasin liemen tasapaksuksi mönjäksi. Sitten sivelin possun liemellä (sitä oli sitten runsaasti!) ja ripottelin perään kesäiseltä kasvimaaltani kuivaamaani ranskalaista rakuunaa melkein kourallisen. Käärin komeuden lotisevaan pakettiin. Sitten tein komeudelle tiukat kapalot foliosta.

Paistoin humaltuvaa possupötköä 225 asteessa tunnin verran. Samalla kertaa valmistui kuoripäällisiä uuniperunoita - pelkkiä haarukan reikiä pinnassaan. Perunoiden päälle ei todellakaan kääräistä foliota eikä niitä mausteta mitenkään. Ne kypsyvät ja muhivat kuorensa suojissa meheviksi. Pöydässä voi sitten ripsauttaa suolaa höyryävän perunansisuksen päälle.

Kun liha oli valmista, raotin pötkön reunaa ja valutin tuoksuvan konjakkisinapin kattilaan. Lisäsin purkillisen kermaa ja pieniä kapriksia. Keittelin sakeaksi kastikkeeksi. Sillä aikaa leikkasin possurullan parin sentin viipaleiksi vinottain.

Pottuja possun kaveriksi ja viskikastiketta kaunistukseksi.
 
Vanha rouvakin lauleskeli rul-lal-laaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti