26.9.2023

Lähiluomuherkkuja

Syyskuussa marjastetaan niin metsän perusteellisesti. Ensimmäinen satsi puolukoita on jo muusattu huuppamarjoiksi ja mehustettu. Huomenna lähdetään etsimään toista satsia, josta tehdään hilloa ja mehua.

Tänään jatkojalostan nämä makeapihlaja Granatnajan isot marjat. Teen oululaisia kapriksia eli säilön marjat etikkaliemeen.

 

Kokeilin enismmäistä kertaa elämässäni spagettikurpitsaveneitä. Siemenistä siivoamani kurpitsanpuolikkaat muhivat uunissa ensin tunnin verran. Sillä välin tein sipulista, tateista ja jauhelihasta muhennoksen, jonka pehmitin smetanan kanssa. Maustoin soossin, täytin kurpitsakupit ja gratinoin juustoraasteella. Vanha herra söi hyvällä ruokahalulla.

Samalla ruokahalulla katosivat oman maan pavut. Keitin ne suolavedessä, valutin ja annoin voinokareen sulaa keltaisille herkuille. 

Vaan mitä tekisin raaoista pikkutomaateista?


Tattipiirakka on varma syksyn merkki. Tämä vuosi ei ole näillä leveysasteilla ollut mitenkään hääppöinen sienivuosi, mutta visseistä paikoistamme on kuitenkin löytynyt ruskealakkeja. Osa päätyy talven tullen keitoiksi, osa muhennoksiksi ja osa piirakoiksi.


Syyskuun loppu on siika-aikaa. Vanhalla herralla oli verkot aamutuimasta illankähmään kotirannassa. Saldona 17 siikaa ja muutama ahven.


Suurin osa syyssiioista on mätikaloja. Nyt meillä on pakkasessa kilo siianmätiä. Osalla lahjotaan ystäviä. Mutta voi sitä smetanan määrää, mikä taas syödään pimenevässä syksyssä.


Syysomenat odottavat vielä ottajaansa. 
Tiedossa on omenahillosavotta, kunhan puissa pullistuvat punaposket kypsyvät kunnolla.

Vanha rouva


8 kommenttia:

 1. Kaunista ja kadehtittavaa katseltavaa... komeat siiat ja mikä määrä mätia, aah!!
  Kakussakin komeat orvokit - onko noinkin suuria syötäviä ja minkä lehtiä nuo vihreät ovat?
  Kattauksiin niin kiva saada uusia ideoita. Spagettikurpitsan syömisestä onkin pian vuosi aikaa - kiitos kun muistutit - se on niin hauska ruoka. Muutenkin syksy houkuttelee leikkimään ruoalla, mm. spagetoimaan juureksia. Joskus tein pienistä raaoista tomaateista munakas-pannukakkua.... uunissa kypsyivät ihanan napsahteleviksi ja oli kauniskin. Yritin etsiä blogista kuvaa - mutta en nyt millään haulla onnistunut...
  Kiitos ihanasta ja inspiroivasta postauksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakkuorvokit kasvatan ihan itse. Samoin kuin anikselta vivahtavan monivuotisen saksankirvelin.

   Itse olet innostava!

   Poista
 2. Ihanan kauniit kuvat ja ahkera "martta" niiden takana! ♥
  Makeista pihlajanmarjoista en ole kuullutkaan. Jestas tuota mädin määrää! Kakusta en sano muuta kuin, että onpahan TAAS herkullisen näköinen! Onko sulla ennen koristelun aloittamista visio jo valmiina? Kalastajalle terveisiä! Aurinkoisia syyskuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla visio??? No ei takuulla. Ne vaan syntyy.

   Poista
 3. Nyt on pitänytkin kiirettä siellä että olet saanut syksyn satoa säilöttyä. Hyvä on ollut saalis.

  VastaaPoista
 4. Kalojen kähmintä tuotti hyvän saaliin!
  Muhkeita ovat nuo sinun omenatkin.

  VastaaPoista
 5. Omenat ovat jotain venäläistä sorttia, joka pullistuu ja makeutuu sään kylmetessä.

  VastaaPoista