31.5.2022

Madonnan merkitys

Ikioma, ihana ja kultainen ystäväni vei minut matkalle. Olin joskus esittänyt kainosti, että josko joskus pääsisi käymään Hattulassa Pyhän Ristin kirkossa.

Syy moiseen toiveeseen liittyy Anneli Kannon Rottien pyhimykseen. Romaani kertoo Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaamisesta 1500-luvulla. Hersyvä tarina perustuu sekä tunnettuun että kuviteltuun historiaan ja kuvaa kiehtovasti keskiaikaisen kirkon maalaamista sekä kyläyhteisöä, kun rahvas oli rahvasta ja silmäätekevät silmäätekeviä. Ja naisella oma paikkansa.

 


Hämeen vanhin kirkko on rakennettu 1400-luvun loppupuolella. Kirkkosalin seiniä peittävät Suomen laajimmat ja alkuperäisimmät seinämaalaukset. Maalaukset ovat peräisin 1510-luvulla ja esittävät Raamatun kertomuksia ja pyhimyksiä. Kirkon holvissa keskeisellä paikalla on Pyhän Ristin legenda. 


Nykymatkailu vannoo elämysten nimiin. Elämyksiä on vaikea tuottaa. Elämys ei synny tekemällä tehden, vaan se syntyy matkailijan mielessä, jos on syntyäkseen. Neljäkymmentä vuotta kestäneellä matkailu-urallani olen kohdannut harvoin aitoja elämyksiä. Semmoisia, jotka sykähdyttävät, jäävät sieluun ja ravitsevat pitkienkin aikojen päästä. Pyhän Ristin kirkossa kohtasin ELÄMYKSEN. 


Kirkon kohdeopas Vilppu teki kirkkovierailusta elämyksen. Historia ja uskonnolliset legendat hengittivät, olivat läsnä ja saivat merkityksensä. Vilppu eli joka solullaan, katsoi silmiin ja selitti, selvensi ja tulkitsi niin aidosti ja antaumuksella, että melkein itketti. Tunnin mittaisen opastuksen lopuksi Vilppu kysyi ujosti, halusimmeko kuulla, miten hänen rakentamansa soittimet soivat. Halusimmehan me. Sydän sykähti kerran jos toisenkin. 


Hattulan madonna on vanhempi kuin Pyhän Ristin kirkko. Pienen madonnan edessä oli pakko pakahtua. Historian ymmärtämisen tärkeydestä, ihmeitä tekevien pyhien arvosta sekä hiljentymisen mahdista on turha paasata tämän enempää. Ne on koettava itse. 

Kiitos synttärilahjasta, sinä ihana M.

Vanha rouva

10 kommenttia:

 1. Olikos sellainen sanonta, että "jossain siellä Hattulan kirkon vaiheilla"? Se tuli ainakin heti mieleen.
  Upeaa kirkkotaidetta ja miten kauan aikaa sitten valmistettu! Upeaa.
  Opastus on tärkeä osa elämystä, jos sellainen on saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä opastus olisi ollut elämys ihan ilman kirkkoakin ;)

   Poista
 2. Tuo olisi minun mieleinen matkakohde. Pitääpä laittaa oikean korvan juureen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pane vaan korvan juureen, minä panen korvan taakse. Hyvä, että samaa on korva!

   Poista
 3. Olen puolestasi iloinen, että sait kokemuksen ja elämyksen! ♥
  (Onnittelenkin myöhässä?)
  En voi olla ajattelematta, että biologinen isäni oli kotoisin Hattulasta. Olisipa mielenkiintoista saada tietää joskus hänen historiastaan, josta osaa lienee periytynyt minulle, vaikken paljoa tunnista.
  Aurinkoista alkanutta KESÄkuuta! VH:llekin terveiset!
  (heinäkuun 18. päivän jälkeen voisimme tavata Roissa?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkastain kalenterini, mutta valitettavasti näyttää siltä, että teen töitä tuolloin =O. Hitsin hitsi, kun nyt ei passaa mikään.

   Poista
 4. Kiva, että opas tarjosi tuollaisen elämyksen - välillä kun opastukset ovat aika latteita ja tuntuu, että oppaat eivät ole aina asiantuntijoita. Mielenkiintoiselta vaikuttaa tuo kirkkokohde, täytyy laittaa muistiin, jos siellä päin tulee liikuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiantuntijaa on aika hankala hommata oppaaksi, kun määrärahat ovat mitä ovat. Koululaisia mitenkään väheksymättä.

   Poista
 5. Nyt vasta huomasin tämän! Ihanan retken järjestit minulle tietämättömälle 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasoissa ollaan: sinä tiedät asioita, joista minulla ei ole harmainta aavistustakaan.

   Poista