17.4.2022

Kyläreissu


Ystävä lähti viime vuoden elokuussa töihin Malediivien saarivaltakuntaan Intian valtamerelle. Tanja tokaisi lähtiäisikseen, että tulkaa Vanhan herran kanssa käymään. Lennähdimme kylään, kun kerta kutsuttiin.


Ystävä roudasi meidät ensi töikseen Summer Islandille, 45 minuutin pikavenematkan päähän Malesta. Kyseessä on resortti, jonka palveluihin kuului huoneisto valkohiekkaisella rannalla ja all inclusive. Läpsyt pois jalasta, 50 kerrointa iholle ja uikkarit päälle. 


Päivät puljattiin lämpimässä vedessä:


Illat istuttiin rannalla ja katseltiin auringonlaskuja:


Malediivien tasavalta on noin 800 kilometriä pitkä saaristo Intian eteläkärjen lounaispuolella.Malediiveihin kuuluu kaikkiaan 1 190 saarta ja atollia, joista 200 on asuttua ja lisäksi 80 saarella on matkailupalveluita. Tasavallan maapinta-ala on hieman alle 300 km2. Malediivit on maailman matalin valtio: sen korkein kohta on vain 2,4 metriä merenpinnan yläpuolella, ja 80 prosenttia maasta on alle metrin korkeudella. Malediivit on köyhä maa. Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan Malediivien BKT vuonna 2018 oli 4 809 miljoonaa USD, kun Suomen vastaava luku oli 276 553 miljoonaa USD. Maassa asuu n. 544 000 asukasta, joista suurin osa on aasialaisia. Maan virallinen kieli on divehi. Malediivien pääuskonto on islam. 


Matkailu on Malediivien tärkein tulonlähde. Se tuo 28 % kansantuotteesta ja 60 % valuuttatuloista. 


Pääkaupunki Malea kutsutaan Intian valtameren Manhattaniksi. 
Se on tiheään rakennettu, ylitsepursuavan kaoottinen, meluisa, kallis ja roskainen. 

 

 

 

Saarien välillä kuljetaan veneillä, vesitasoilla ja lentokoneilla. Reilun puolen tunnin venematkan päässä Malesta on Tholosdoon saari. Koska se on paikallissaari, siellä ei ole suotavaa kekkuloida vähissä vaatteissa hotellien ulkopuolella paikallisen väestön silmissä. Turisteille on oma bikinirantansa. Saarella ei myöskään tarjoilla alkoholia. Olimme saarella ramadanin aikana, joten saari oli hyvin hiljainen. Paikallispalvelut aukaisivat ovensa vasta auringon laskettua. 


Pieni saari oli sympaattinen, värikäs ja unettavan rauhallinen.

 

 

Elämä Tholosdoossa keskittyi valkoisille hiekkarannoille.

 

Meri paljasti ilman snorkkeliakin asukkaitaan:


Ei ollut maisemissa valittamista, kun pulahti pikkuisen hotellin katolla olevaan uima-altaaseen:Vanhan herran ei tarvinnut tyytyä vain minun seuraani, vaan lokoisaa "hiihtolomaa" kanssamme vietti kaksi kaunista naista. Kiitos matkaseurasta ja opastuksesta, Tanja ja Krista!


Kun hiihtolomalaiset palasivat töihinsä, me jäimme vielä lomailemaan. Söimme hyvin, kävelimme saarta ristiinrastiin, varoimme putoavia kookospähkinöitä ja nautimme yli 30 asteen lämmöstä.

 

Vanha herra heltyi melkein romanttiseksi malediivilaisessa illassa:


Matkamme kesti kaksi viikkoa. Lensimme Malediiveille Dohan kautta Qatar Airwaysilla.


Matka avasi silmät näkemään maanpäällisen paratiisin helvetilliset ongelmat, joita ovat ainakin ylikansoittuminen, jäteongelmat, oman kielen ja kulttuurin kaventuminen ja epätasa-arvo rikkaiden ja köyhien välillä. Mutta jos niiltä ummistaa silmänsä ja omantuntonsa, Malediivit on mitä suloisin matkailukohde.


Me tuskin olisimme koskaan lähteneet Malediiveille ilman hymytyttöämme.

Vanha rouva

12 kommenttia:

 1. Onpas upeita maisemakuvia. Toivottavasti saariryhmä ei huku meren aaltoihin, kun meren pinta nousee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malediivien presidentti oli sanonut, että jos valtakuntaa uhkaa hukkuminen, valtakunnalle pitää ostaa uusi sijainti =O

   Poista
 2. Hieno paratiisikohde. Malediivit on sen verran kaukana, ettei tulisi mietittyä sinne lähtöä ensimmäisenä. Siksi(kin) on kiva lukea ja katsella toisten matkakokemuksia.
  Surullista, että moni upea paikka maailmassa on pitkälti turismin vuoksi luontokatastrofin partaalla. Matkailu antaa ja ottaa. Kunpa siihen löytyisi jokin tasapaino.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tapauksessa turismia ei ole pelkästään syyttäminen. Paikallisten oma asenne kestävää kehitystä kohtaan on aivan lapsenkengissä.

   Poista
 3. Aivan mahtavia kuvia, kiitos!
  Kuinka kauan lennot kesti? Onko noilla saarilla eläimiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lento Hesasta Dohaan Qatariin kesti 6 tuntia ja Dohasta Maleen Malediiveilla 4 tuntia.

   Saarilla näimme erilaisia lintuja, mm. komeita haikaroita ja paljon kaloja ja kilpikonnia. Koiria ei ollut ollenkaan (kuulemma saastainen eläin paikallisten mielestä), mutta kissoja oli sitäkin enemmän!

   Poista
 4. Niin huikeat lomakuvat, varsinkin tuo kolmas turkoosisävyinen! Joskus olen haaveillut lomasta Malediiveilla, mutta todennut sen niin kaukaiseksi kohteeksi, että on jäänyt toistaiseksi. Minuakin surettaa se, että monet kauniit paikat ovat aika lailla roskaantuneita ja epäsiistejä, mutta niitähän ei yleensä mainoskuvissa näytetä eikä kerrota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäteongelma oli Malessa ratkaistu siten, että roskat kerätään, kun muistetaan, ja kuljetetaan ns. roskasaarelle, missä ne poltetaan =O

   Poista
 5. Näyttääpä ihanalta paratiisilta, jossa lämpö on hellinyt teitä. Mutta toisaalta tuo paikallisten köyhyys ja tietämättömyys(?) esim. ympäristöasioista ja roskaaminen tuntuu pahalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietämättömyydestä en niin ole perillä, mutta välinpitämttömyys ainakin pisti silmään.

   Poista
 6. Oijoi. Nyt täytyy myöntää että olen ERITTÄIN kateellinen. Terveys ja rahapussi ei antaisi minulla periksi noin ihanalle reissulle. Mukava kuitenkin että laitoit kuvia katseltaviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkan mahdollisti kaksivuotinen koronapaussi matkustamisesta. Säästettiin niin maan perusteellisesti.

   Poista