16.1.2020

Uudenvuodenlupauksia uunissa

 

Uudenvuoden innostuksessani olen tullut kokeilleeksi uusia leivontareseptejä. Ensimmäinen uusi tuttavuus on amerikkalainen juustokakku. Tein kakkupohjan pyöreästä kauramurotaikinasta. Se sopii oikein hyvin tehtävään ja mikä parasta - se irtoaa vuoasta kuin tanssi! Täytteeseen tarvitaan 400 g maustamatonta tuorejuustoa, 2 dl ranskankermaa, 1,5 dl sokeria, 0,5 dl perunajauhoja, 4 munaa ja 0,5 dl sitruunamehua.

Sulanut kauramurotaikina painellaan irtopohjavuoan pohjalle. Tuorejuuston sekaan vatkataan ranskankerma, sokeri ja perunajauhot. Munat vispataan taikinaan yksitellen. Lopuksi sekoitetaan sitruunamehu taikinaan. Täyte kaadetaan pohjan päälle ja kakkua paistetaan 175-asteisen uunin alimmalla tasolla tunnin verran. Jäähdytetään ainakin 2 tuntia. Sitten kakku irrotetaan vuoasta ja koristellaan. Minä käytin koristeluun kuutioituja hedelmiä, omenarenkaita ja ruusunlehtiä.


Toinen kokeilu ovat nämä pienet rahkapiiraat. Taikinaa varten sekoitetaan 6,5 dl vehnäjauhoja, 0,5 tl suolaa, 0,75 dl sokeria ja 100 g pehmeää voita. Kuiviin aineksiin lisätään 2dl lämmintä maitoa, johon on liotettu 25 g hiivaa. Taikina alustetaan ja siitä leivotaan tanko. Tangosta leikataan 20 palaa, jotka pyöritellään pulliksi. Minä nostelin pullat muffinsipellin kuoppiin kohoamaan.

Kun pullat olivat kohonneet, painelin pulliin lasinpohjalla kuopat. Voitelin reunat ja täytin kuopat rahkatäytteellä (1 tlk rahkaa + 0,5 dl kermaa + 1 muna + 0,5 dl sokeria + 1 tl vaniljasokeria). Paistoin pullia 225 asteessa kymmenisen minuuttia.


Suolainen uudenvuodenkokeiluni on kasvispiirakka. Pohjataikinaan tulee 2 dl lämmintä maitoa, johon huljutellaan 25 g hiivaa. Maitoon lisätään puoli teelusikallista suolaa, 50 g sulattettua voita ja 5 dl vehnäjauhoja. Vaivataan taikinaksi ja kohotetaan leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.

Kun taikina kohosi, tein kasvistäyteen. Kuullotin voissa sipulisilppua, raastettua porkkanaa ja juuriselleriä, paprikaa ja voitatteja. Sulatin kattilassa paketillisen sulatejuustoa desiin kermaa. Jäähdytin hetkisen ja lisäsin sitten 2 munaa, suolaa, valkosipulia, viherpippuria ja persiljaa.

Kaulitsin kohonneen taikinan uunipellille. Levitin juustotäytteen taikinan päälle ja lopuksi liäsin puolikypsät kasvikset juustotäytteelle. Paistoin piirakkaa 250 asteessa parikymmentä minuuttia.

Taidan tehdä toistekin uudenvuodenlupauksia, nam.

Vanha rouva


18 kommenttia:

  1. Oikein herkullisia uudenvuodenlupauksia. Tuollainen suolainen piirakka maistuisi vaikka viikonloppuna. Minulla on pakkasessa ennen joulua tehty mummonmuussipohjainen piirastaikina, jonka voisin täyttää noilla sinun vinkkaamillasi kasviksilla - paitsi voitateilla, joita ei ole, nyyh.
    Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihda voitatit vaikka herkkusieniin (jotka eivät tosin korvaametsäsienten omintakeista makua).

      Poista
  2. Tuollaiset herkku "uudenvuoden-lupaukset",eihän noita voi maistelematta ohittaa....
    taas hyvä vinkki!!!
    Kiitos!
    siitä:
    Sulatejuusto sulatetaan kattilassa+kermaa,jäähtyneeseen kananmunat.
    ..mietin oisko minulla juhlaan aihetta;),sillä tuolla ohjeella tulee "juhla-suolas-piirakka"!!! -Ei mikkää sulhaspiirakka.
    Kauniisti laitat esille,kuvia katellessa aina alakaa tekkee mieli ,herkku-näläkä iskee...
    Mukavaa touhukasta! TAMMIKUUTA!! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina on aihetta leipomisjuhlaan, usko pois. Meillä asuu mies, joka tahtoo aina juhlia ;)

      Poista
  3. Voi mitä herkkuja, amerikkalainen juustokakku on kyllä niin herkkua :)
    Ei vaan passais kauheesti katsella tuollaisia, kun "yritän" nyt olla vähän kevyemmällä ruokalinjalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevyt linja tai ei, kakku pitää naisen mielen virkeänä!

      Poista
  4. Etkö tiedä, että tänään on sellainen päivä, että voi unohtaa uudenvuodenlupaukset! Näin minulle toivoteltiin puhelimeen päivällä. Onneksi en edes luvannut mitään ;D
    Kyllä miä noita söisin! Tosta sienipiirakasta tulee mileen meiän yhet vieraat. Sienet ei saanu olla noin isoina paloina, ei maistunut piirakka, ei. Seuraavalla kerralla silppusin ihan pieneksi silpuksi, niin sitten maistui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun ystäväni ei voi sietää kuutioduiksi leikattuja porkkananpalasia. Kerran tein sille vasiten porkkanasosekeittoa ;)

      Poista
  5. "Oi joi, nam nam", huokailee kuvilla herkuttelija. Itseasiassa olen mussuttanut aktiivisesti kaksi-kolme vuorokautta suklaata, pullaa, yhden tuutin, suklaakeksejä ja vielä suklaata. Väliin vähän juustoisia suolakeksejä paprika-chilituorejuustolla ja taas suklaata. Sais alkaa jo riittämään!!!
    JOS huomenna herkuttelisi vain riisipuurolla? Uuh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. JA sinä et muka syö makeaa????

      Poista
    2. Nyt, ikävä kyllä, näyttää maistuvan koko vuoden edestä... :/

      Poista
  6. Millähän korvaisi piirakoiden kananmunan? Usein korvaan sen joko perunajauholla tai juustoraasteella riippuen piirakasta, mutta rakenne ei tule kuohkea kuten kananmunilla.

    VastaaPoista
  7. Kuten Jorma Uotinen sanoisi: Ei huono! Tämä maistuu jo kuvitelmissakin hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvittele vaan, sillä Vanha herra piti puolensa. Piti jo tarjota eioota.

      Poista
  8. Voi mahoton mitä herkkuja. Minun herkutteluni on kun menen kaupan pakastehyllylle ja ostan valmiin juustokakun =D Ihan kadehdin taitoasi ja innostustasi loihtia kaikenlaista kaunista ja maistuvaa herkkusyötävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun makkarasoppa ja makarooniloota alkavat tympiä, tämä emäntä tarttuu kermatätsään ja voi pakettiin. Niillä harvoin menee metsään ;)

      Poista