11.10.2019

Turhaa työtä


Sain valmiiksi paksuilla puikoilla paksusta langasta kudotun paidan. Ei mallia, ei ohjetta, vaan oma pää ja omat mitat. Kevyt ja ilmava paita peittää pepun ja on laatikkomaisen väljä. Ei purista eikä kiristä mistään. Se on tärkeää, kun haluaa kietoutua lämpimään eikä halua joka makkaran näkyvän.


Muuten hyvä paita, mutta nyt tulee se iso MUTTA. Miksi hiivatissa suuren suomalaisen langanvalmistajan langat hinkkaantuvat parin käyttökerran jälkeen nukkaisen ja nuhjuisen näköisiksi? Ihan kuin paitaa olisi käytetty monta vuotta. En uskalla edes ajatella, minkänäköinen paita on pesun jälkeen. Turhaa työtä on turha tehdä. Oli sitten sen viimeinen kerta, kun ostin kotimaista.


Nämä kahdet villasukat kudoin saksalaisesta sukkalangasta. Vasiten halusin kokeilla, miten lanka nyppääntyy. Ei nyppäänny. Kirjavia sukkia olen pitänyt koko kesän. Pitänyt ja pessyt ja pitänyt. Ne ovat yhtä tasaiset ja nypyttömät kuin yksiväriset, vasta valmistuneet sukat.

Jos joku tietää hyvän suomalaisen neulelangan, kertokoon. Langan pitää olla pesunkestävä, nypytön, vanumaton ja venymätön. Sen pitää pitää värinsä, tuntua mukavalta ja olla lämmin.

Vanha rouva

14 kommenttia:

 1. Etpä ole ensimmäinen joka on turhaantunut tähän tiettyyn lankaan. Seuraan jos joku antaa vinkin paremmasta kohtuu hintaisesta sukkalangasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos jo etukäteen. Pätkin odotellessani loput firman X langat vaikka kranssivärkeiksi.

   Poista
 2. Luinpa vast ikään jutun neuleista ja vaatteista yleensä. Siinä kerrottiin, että pienikin määrä akryliä villa seassa saa vaatteen nyppyyntymään heti kohta. Sama tulos polyamidin kanssa. Pätee varmasti lankoihinkin. Onko sukkasi sekoitelankaa vai puhdasta villaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksalaisissa sukkalangoissa on hiven polyamidia. Olen kutonut sukkia myös puhtaasta villasta, mutta silloin kantapäät kuluvat hiuti nopeasti. Varsinkin saapassukissa.

   Poista
 3. Kaunis,ihanan värinen.
  Harmitus tuosta lanka-jutuista.
  Kauniit kuvat!!
  Mukavaa viikonloppua!!

  VastaaPoista
 4. Hieno paita, mutta ihan varmasti nukkaantuminen harmittaa! Ja sukatkin ovat hienot!
  Suomalaisista langoista en osaa sanoa mitään. Juuri mietin tässä aamukahvia juodessa, että jos sadepäivän iloksi tekisin pienen lankainventaarion. Vai tekisinkö siskonmakkarasopan ensin? Kas, mullapa pulma, heh. :)
  Mieluisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee soppa ja jätä ässehtymään. Levitä langat lattialle. Ota soppaa iso lautanen ja istu katselemaan lankoja. Soppa kuluu ja luovuus lentää. Heh!

   Poista
 5. Hyvännäkösen puseron teit. Harmi, jos ei lanka ollukaan hyvä. Oliko liian pehmeää? Tee reklamaatio. En uskalla ehottaa mitään lankaa, kun luulen neulovani tuon saman valmistajan lankoja, joista suurin osa ei oo ollenkaan suomalaisia. Jos siitä paiasta olikin tarkotus tulla valmiina sellanen pompulapaita .... :)
  Toi makkarajuttu on kyllä vaikea! Siinä menee monta hyvää paitaa pilalle, vaikka ne kaapissa näyttää ihan hyviltä ;D On niin tuttua juttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pompuloita mulla on kuule tarpeeksi vyötäröllä =(. Makkarajuttu on PAHA PAHA PAHA.

   Poista
 6. Sen minäkin olen huomannut,että suuren kotimaisen valmistavat langat eivät ole enää hyviä. Ne tosiaan nyppääntyvät. Yksi lanka oli semmonen,että neuloessa kädetkin värjääntyivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harkitsen tässä vakavasti lähettäväni nyppypaitani tutkittavaksi tuotekehitysosastolle =(

   Poista
 7. Samaa ongelmaa potee moni, kyse on vissisti eräästä tämän maan tunnetummasta langastuottajasta, lahden takana tehdään kaiketi enimmäkseen. Vuonna kivi ja käpy, kun asuin Kymenläänissä, meiltä oli kiven heitto alkuperäiselle kehräämölle ja ne langat kesti ja kesti ja kesti...

  VastaaPoista