4.9.2018

Hyvä sieni, parempi mieli

Varoitusten kera ajelimme Rokuan jäkäläkankaille.

Kuuman ja kuivan kesän jälkeen olimme hieman epäileväisiä sienisaaliin suhteen. Olimme jo etukäteen päättäneet olla hermostumatta tyhjistä koreista. Täytin korit kotona varmuuden vuoksi mahtavailla eväillä. Olisipahan jotain, mitä kantaa tuoksuvassa ja puhtaassa metsässä kohti sitä vakikantoa, minkä päällä on hyvä kököttää ja nauttia munkkipossunsa.

Muita sienestäjiä ei näkynyt, sillä olimme liikkeellä arkipäivänä. Edellisen viikonlopun jäljiltä löytyi  kyllä sienenperkeitä, joten toivoa ilmeisesti oli...

...sitten niitä alkoi ilmestyä: terhakoita punikkitatteja, laajoja kehnäsienikaaria ja toden totta, ruskeanpunaisia palleroita - herkkutatteja! Kahden tunnin samoilun jälkeen saalis oli mitä mahtavin. Yes!


Kun kotona odotti omatekemä kaalipata, joka piti vain lämmittää, oli mukava hekumoida sienentäyteisellä iltarupeamalla: puhdistusta, pilkkomista, omassa nesteessä höyryttämistä ja jäähdyttämistä.


Seuraavana aamuna Vanha herra pussitti sienet ja lykkäsi pakkaseen. Esikäsiteltyjen sienten kokonaissaldo: 8 kg herkkutatteja ja 8 kg punikkitatteja. Kehnäsieniä tuli vajaa kaksi kiloa. Päälle vielä kulhollinen kuivattuja tatteja.

 

Nyt on  mistä ottaa, kun pakkanen paukkuu ja tekee mieli sienisoppaa, -pataa-, -kastiketta, -piirakkaa...


Hyvä sieni, parempi mieli!

Vanha rouva


21 kommenttia:

 1. No kylläpäs saitte saaliin!!!
  Moni on valitellut, ettei sieniä ole. Voisiko olla niin, että ne puuttuvat vain Etelä-Suomesta? Minä en ole koskaan sienestänyt, ihan oikeasti. En edes tunnista kuin muutaman. Isävainaa ei syönyt sieniä ja siksi äitikin jätti ne ruoanvalmistuksesta pois. Harmi.
  Kaunis tuo lehtiympyrä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tuntenut minäkään tatin tattia ennen 30. ikävuottani. Kävin silloin emäntäkoulun, missä tentittiin sienet, maustekasvit, juurikkaat sun muut lehmät ja traktorinosat.

   Poista
 2. On niitä! Kaiken maailman turistit kulkevat Rokualla sienessä, ettei paikallisille jääkään! ;) Onneksi kylän toiselta laidalta löytyy "melkein omaa metsää" ja useamman kilon olen vanhempien palstalta viime aikoina tatteja kantanut. Kuivuri on huutanut hoosiannaa jo pari viikkoa putkeen. Kuivatut tatit ovat mielestäni kätevimpiä käyttää ja säilyvät kaikin puolin hyvinä. Myös suolasieniä on purkitettu kotoisista kangasrouskuista ja sukulaisten nurkista Puolangalta kerätyistä karvarouskuista. Kehnäsienet käytän tuoreena. Talven voi sitten mussuttaa sienirisottoa ja -salaattia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivatan seuraavan reissun tatit. Niitä on mukava kuskata mukana, kun lähtee mökkireissulle. Kerran lähetin niitä pussillisen Italiaan, mistä sateli satatuhatta kiitosta ;)

   Poista
 3. Kyllä nyt Vanha rouva herransa kanssa saa nauttia monipuolisia ja herkullisia "sieni-herkkuja!.!
  Hatun nosto mahtavan sieni saaliin johdosta!!!
  nimi.merk..hiukan vihertää,oisko kateuden poikasta:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut vihertää, jotkut punertaa, kun puhutaan sienistä. Minulla on monta tuttua, jotka eivät syö metsäsieniä, vaan pelkästään purkitettuja herkkusieniä kaupan hyllyltä. Nurinkurista.

   Poista
 4. Komean saaliin olettekin löytänyt. Minä haluaisin rouskuja, ainoat sienet jotka tunnistan, osaan käsitellä ja tykkään syödäkin. Täälläpäin niitä vain ei löydy mistään. Kaiken maailman kanttarelleja ja vahveroita vaan, jotka maistuvat omituiselta meikäkäisen suussa.

  VastaaPoista
 5. Mä niiiin haluaisin suolasieniä sienisalaattia varten!!!

  VastaaPoista
 6. Kangasrouskuja näkyi jo paljon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme saaneet vasta puoli ämpärillistä kangasrouskuja. Meillekelpaavat vain pienet ja pulleat ;)

   Poista
 7. Ompa aikaansaavaa. Luonto lumosi teidät. Onneksi ette saaneet jääkökkäreitä päähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EI tullut jääkökkäreitä päähän, mutta käpyjä kyllä. Oravat olivat villissään.

   Poista
 8. Hienot kuvat ja onpas komea sienisaalis! Ihana kun on herkuteltavaa ja saa talvellakin saalista maistella:) Leppoisaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää saalista odotellaan, sillä muutamana päivänä pitäisi sataa.

   Poista
 9. Onpa kyllä ollut hieno sienisaalis, vaikka on ollut niin kuiva ja pitkä kesä. Eipä olisi uskonut :)

  VastaaPoista
 10. Vau ja wow :O
  Ihan sitten kympillä kateellinen tuosta saaliista... Mun löytämissä tateissa on matoja niin kuin Vilkkilässä kissoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitattejakin ihan madon matoa olen kerännyt, läl läl lää!

   Poista