14.10.2017

Granatnaja-hilloke

Istutin pari vuotta sitten marjapihlajan sillä taka-ajatuksella, että saisin hieman makeampia marjoja kuin tavallinen kotipihlaja antaa.

Marjapihlajat ovat kotipihlajan ja esimerkiksi marja-aronian välisiä risteymiä. Tilasin kauppapuutarhalta Granatnaja-merkkisen marjapihlajan, joka kotipihlajan ja siperianorapihlajan risteymä.

Granatnaja on parissa vuodessa vankistunut ja kasvattanut roimasti horsilottioksiaan. Viime vuonna se teki viisi marjaa, mutta nyt se antoi jo ymmärtää, mihin se pystyy. Tummanpunaisia ja painavia terttuja oli tiheässä. Alkusyksystä marjojen maku oli kirpeä. Kylmät yöt pehmensivät makua kummasti.

Marjat soveltuvat kuulemma marmeladiksi, hilloksi, mehuksi ja viiniksi. Minä kuitenkin aloitin granatnaja-hillokkeella:


Näitä käytin:

6 dl marjapihlajan marjoja
30 kuivattua aprikoosia
2 tuoretta chilipalkoa
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
4 tl sinapinsiemeniä
4 tl currya
1 dl punaviinietikkaa
4 dl sokeria
2 dl vettä



Huuhtelin marjat ja chilipalot huolellisesti. Leikkasin aprikoosit suikaleiksi ja hienonsin chilit ilman siemeniä. Kuorin ja hienonsin sipulit. Laitoin kaikki ainekset kattilaan ja keitin seosta hiljalleen, kunnes se sakeni. Siihen meni vajaa tunti. Purkitin hillokkeen kuumana.


Hillokkeesta tuli makean ätjäkkää. Eikä ollenkaan tujakkaa, kuten kotipihlajanmarjoista tehdystä hillokkeesta. Vanhan herran mukaan passaa hyvin liharuokien ja makkaran lisäkkeeksi. Kerrankin olen samaa mieltä ;)

Vanha rouva

11 kommenttia:

  1. Nyt pistää miettimään, että saisiko saman tyyppisen hillokkeen sekoittamalla pihlajan ja aronian marjoja. Pitääpä esittää ajatus Sohville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti saat! Onkos se Sohvi teidän perheen kokkimestari?

      Poista
    2. Sohvi keittää, minä syön. Se on perheen työnjako, jos on vähänkin useampi ainesosa keitoksissa.

      Poista
  2. Enpä ole koskaan maistanut Granatnaja-hilloketta.. kuulostaa ja näyttää pirteän hyvälle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan keksin itse tuon nimen hillokkeelle marjapihlajani lajikkeen mukaan. Pirteää on!

      Poista
  3. Voi,minä en ole koskaan kuullutkaan tuon nimisestä marjasta,hillosta puhumattakaan. Muuten mä en yhtään ymmärtänyt kommenttiasi minun blogissani. Miten se sellainen taiteilija minun postaukseen liittyy?? Katsos nyt,kuinka minä olen tietämätön yhdestä jos toisesta asiasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommetti liittyi siihen viulunsoittajaan katolla ;) Et sinä ole tietämätön, puluseni! Sinä ja minä tiedämme erilaisia asioita, mutta yhdessä me olemme TÄYDELLISEN TIETÄVÄISIÄ!

      Poista
  4. Jassoo. Tästä(kään) en ole ennen kuullut. Marjatuomipihlajaa (se saskatoon) on, pihlajaa on. Mutta tätä ei vissisti ole.
    Houkuttelevan näköistä hilloketta syntyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kysyä puutarhakaupasta. Tätä on montaa laatuakin ja varmaan teidän eteläisllä leveysasteilla kasvaisikin esim. Likjornaja. Aattele, likööripihlajanmarjahilloa...

      Poista
  5. Sohvi ei ole ehtinyt pihlajanmarjoja keräämään ennen kuin menivät huonoksi, vaikka kuin oli ajatus! Katsoin tuossa, että Vanha Rouva se on tehnyt viime aikoina kaikkea sellaista, mitä minäkin olisin halunnut tehdä, vaan en ole ehtinyt, enkä kyllä esimerkiksi edes osaisi ommella yhtä sieviä tyynynpäällisiä, mitä olit tehnyt aiemmin. No van, kyllä se tästä taas elämä rauhoittuu meilläkin, niin voi noita hilloja keitellä ja askarrella palloja sun muuta. Tulen sitten lueskelemaan uudestaan näitä juttujasi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tule vaan uudestaan aina vaan. Minäkin piipahtelen teilläpäin tämän tästä!

      Poista