2.11.2014

Pyhäinpäivän lähiruokaa

 

Ensin pyöräytin mätihyytelön ässehtymään. Ohje menee näin: Keitä 2 kananmunaa, jäähdytä, kuori ja leikkaa pieneksi silpuksi. Vaahdota 2 dl kuohukermaa. Lisää kerman sekaan munasilppu, 1/2 dl hienoksi hakattua purjoa, 4 rkl tillisilppua, valkopippuria ja suolaa maun mukaan. Nostele 300 g siianmätiä varovasti mukaan. Liota 4 liivatelehteä noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Purista liika vesi liivatteista pois ja sulata ne 2 rkl sitruunamehua. Liruttele ja sekoittele liivateseos kermaseokseen. Laita hyytelömassa tarjoiluastiaan, peitä ja lykkää jääkaappiin yöksi. Koristele vaikka siianmädillä, sitruunahuituloilla ja rosepippurilla.

Mätihyytelön oleentuessa leivoin pottukakkoa. Ohje menee näin: Raasta 2 raakaa perunaa karkeaksi. Liota 25 g hiivaa 3 dl lämmintä vettä. Lisää 1 rkl öljyä, 1 tl suolaa, 1 rkl murskattua fenkolia ja 8 dl grahamjauhoja. Alusta taikina hyvin. Kohota peitettynä puolisen tuntia. Vaivaa taikina ja leivo siitä haluamasi mallinen kakko. Ripota kakolle hieman jauhoja ja tee pintaan viiltoja. Kohota peitetynä vielä puoli tuntia. Voitele vedellä ja paista uunin alimmalla tasolla 225 asteessa noin puoli tuntia. Anna kakon jäähtyä leivinliinan alla.


Pyhäinpäivän ehtoona meillä syötiin alkupalaksi siianmätihyytelöllä päällystettyä pottukakkoa.
Ja mitä oli ruoaksi?


Suppilosopan ohje menee näin: Hienonna 1 l suppilovahveroita, 1 sipuli ja 2 valkosipulinkynttä. Kuullota hetki öljytilkassa. Lisää kattilaan tölkillinen tomaattimurskaa, 8 dl vettä ja lipstikkaa maun mukaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää 100 g sulatejuustoa ja keitä soppaa parikymmentä minuuttia. Sekoita 1 dl kermaa ja 2 rkl maizenaa. Suurusta keitto, pulpauta hetkinen ja tarkista maku. Koristele persiljasilpulla ja tarjoa pottukakon seurana.

Lähiruokaa edustivat tässä herkutteluhetkessä itse kalastettujen siikojen mäti, oman maan potut, sipuli, tilli, persilja ja lipstikka. Suppilovahverot on myös itse poimittu Kainuun metsistä. Navettaa ja kanalaa kun ei ole (ei sillä ettenkö haluaisi!), käytiin lähiruokapuodista koppaamassa matkaan pohjoispohjalaisia kananmunia, purjoa ja grahamjauhoja. Muut tykötarpeet pitikin sitten hakea proosallisesti Liiteristä.

Vanha rouva

5 kommenttia:

  1. Nyt oli niin erikoisia ruuvan nimiä jotta piti kahteen kertaan tavata. Enkä varmaan oon koskaan maistanutkaan,
    meillä vaan isännällä jotain possua ja miulla kanaa:)

    VastaaPoista
  2. Olit mielessäni, kun luin Grand Hotellin Zakuska-pöydän antimista. Oikein keisarillista sukua oli mukana aterioimassa. Herkullista luettavaa myös täällä :D

    VastaaPoista
  3. No voi jukran pujut,minä lähden teille syömään. Meillä oli eilen vain jauhelihakastike ja perunat!

    VastaaPoista
  4. Taas on kurmeekokki loihtinut pöytään koreaa, silmänruokaa yhtälailla kuin vatsantäytettä.
    Mulle uudenlainen suppiskeiton ohje, tomaattimurskaa ja lipstikkaa - varmasti maistuvaa! Laitan kovalevylle talteen tulevaa soppakokeilua varten.

    VastaaPoista