Florentiineiksi näitä
joulumme jo parikymmentä vuotta kruunanneita leivonnaisia kait oikeasti
kutsutaan. Ostin emäntäkouluaikoinani Pat Albureyn kirjoittaman Pikkuleipiä-kirjan,
josta nämä maanmainiot firenzeläiset adoptoin ja omin vallan ja kokonaan
itselleni.
Nyt on kuitenkin aika alkaa
epäitsekkääksi ja esitellä heidät myös sinulle. Näihin hieman työläisiin, mutta suussasulaviin Italian
vieraisiin tarvitset:
·
100 g voita
·
2 dl kermaa
·
2,5 dl fariinisokeria
·
3 dl vehnäjauhoja
·
1-2 sitruunan
kuoriraaste
·
4 tl
vastapuristettua sitruunamehua
·
180 g mantelilastuja
·
200 g sokeroitua sitruunan- ja appelsiininkuorta
·
100 g sokeroituja punaisia kirsikoita
·
60 g aprikooseja
·
60 g sukaattia
·
1 dl rusinoita
·
1,5 taloussuklaalevyä
Pane voi, kerma, sokeri,
sitruunankuori ja -mehu kattilaan keskilämmölle ja hämmennä, kunnes seos on
sulanut. Ota kattila hellalta ja lisää kattilaan jauhot
ja mantelilastut sekä pieniksi pilkkomasi hedelmät.
Tee peukalonpään kokoisia
pallosia ja lististä ne kylmään veteen kastetuilla sormilla n. 6 cm kiekoiksi. Jätä
firenzeläisten väliin reilusti tilaa, sillä ne tuppaavat leviämään uunissa.
Paista 175 asteessa, kunnes reunat ruskistuvat hiukkasen. Anna jäähtyä pellillä
kylmiksi. Älä käsittele haaleina, sillä silloin firenzeläiset närkästyvät ja
alkavat murentua tai taipuilla, nirppanokkia kun ovat.
Sulata suklaa
vesihauteessa. Ota jäähtynyt firenzeläinen käteesi ja sivele tasaiselle
puolelle suklaasulaa. Piirrä suklaaseen haarukalla aaltoja. Anna jähmettyä
suklaapuoli kohti taivaita.
Vanha herra alkoi jo
lokakuussa jankuttaa minulle, että kohta pitäisi kutsua ne firenzeläiset
kylään. Saapa nähdä, kuinka kauan näiden yksilöiden vierailu kestää...
Vanha rouva pohtii sormet
suklaassa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti