26.11.2010

Timantti- ja rubiinikakkusia

Kaikki alkoi anopin kullankeltaisista rusinoista, joita kaivettiin komeron perältä pussitolkulla. Rusinasoppaa, rusinapullaa, rusinapipareita... Ihmettelin illat pitkät, mitä muuta mukavaa voi tehdä rusinoista? Kaivelin keittokirjakaappiani ja löysin kakkuohjeen, jonka perusosa kuuluu näin:

Sekoita 5 dl vehnäjauhoja, 2 dl sokeria, 2,5 tl leivinjauhetta ja 2,5 dl vaniljasokeria. Lisää 2,5 dl kermaa / rahkaa / maustamatonta jukurttia sekä 3 munaa. Sulata 150 g voita ja kippaa sekin taikinaan jäähtyneenä. Mausta mielesi mukaan. Paista 1,8 litran rengasvuoassa 175 asteessa tunnin verran tai jaa taikina muffinsivuokiin ja paista 200 asteessa vartin verran.

No, minäpä maustoin ensimmäisen satsin näin: 1 dl vissyä, 1 rkl kardemummaa ja 1 dl keltaisia rusinoita. Kaatelin taikinan 10 sitruunapullavuokaan. Syntyi tämmöisiä rusinakakkusia, jotka maistuivat ja tuoksuivat tuhdin kardemummaisilta:
 

Kardemummakakkusten kavereiksi tein mansikkakakkusia. Lisäsin perustaikinaan 1 dl mansikkasosetta ja 1 dl pilkottuja säilykekirsikoita. Lisäksi korvasin perusohjeen kerman kreikkalaisella jukurtilla.
 
 
Annoin kakkusten levähtää peiton alla somissa vuoissaan vartin verran ja kumosin kakkuset sitten vasta. Ja taas peitto niskaan. Kun kakkuset olivat kokonaan jäähtyneitä, koristelin ne tomusokerilla ja timanttien virkaa tekevillä kuivatuilla kirsikoilla ja rusinoilla.
 
Seuraavaksi voisi kokeilla aprikoosikakkusia: perustaikinaan lopsautetaan 1 dl aprikoosimarmeladia ja 100 gaprikoosipaloja... tai miten olisi minttukakkuset: perustaikinaan veivataan 1 dl kahvia ja 100 g minttusuklaarouhetta... tai... tai... tai kakkutaikinaan sekoitetaan purkillinen mansikkahilloa. Voi tuota mansikkaista tuoksua, mikä uunista leijailee...

Tein isossa rengasvuoassa paistamalleni mansikkakakkuselle meikkausoperaation mansikkaisella peitevoiteella. Voiteessa on 200 g maustamatonta tuorejuustoa, desin verran mansikkatomusokeria ja loraus kermaa. Rubiinien virkaa toimittavat granaattiomenan siemenet.

Kakku osoittautui hyvin meheväksi sisältä ja makean kermaiseksi päältä.
 
Vanha rouva

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti