Vanha herra vinkui iltateelle sienipiirakkaa, kun istuimme
sienimetsässä kannon nokassa juomassa välikahveja. Sieniä tuli jos jonkinmoisia,
joten joutihan noista litran verran piirakkaankin.
Taikinaa en kuitenkaan itse vaivautunut tekemään, vaan herrani
poikkesi kotimatkalla ostamassa kaupasta valmista piirakkataikinaa parin
paketin verran. Niistä oli mukava kaulita uunipellin kokoinen pohja ja
kansi.
Täytettä varten keitin pari desiä puuroriisiä seoksessa, jossa
oli 3 dl
vettä ja 3 dl
punaista maitoa. Kuullotin voissa litran verran sipuli-
ja sekasienisilppua, kunnes neste oli haihtunut. Ruskistin puolisen kiloa
jauhelihaa. Keitin neljä kananmunaa koviksi ja pilpoin ne jäähtyneinä
haarukalla muruksi. Yhdistin kaikki em. täyteaineet jäähtyneinä ja
maustoin suolalla, valkopippurilla ja kourallisella sileälehtistä persiljaa.
Levitin täytteen leivinpaperille kaulitulle piirakkapohjalle.
Kansitaikinaan tuikin pikkuruisella muotilla tähtiä. Nostin tähtikannen
täytteen päälle, tiivistin reunat, nostelin pikkutähdet kannen päälle
ja voitelin koko kannen kananmunalla. Ripottelin tähdille seesaminsiemeniä
ja tähtireikiin muutaman suolakiteen kuhunkin. Paistoin 200 asteessa uunin
alatasolla reilun puoli tuntia.
Piirakan kyytipoikana tarjosin Vanhalle herralle Köyhän naisen
lakkahilloa ja viime vuonna marinoituja nappisieniä. Saan kuulemma tehdä
toistekin...
Vanha rouva mielissään
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti