16.9.2010

Syyspiirakka nappisienten kaveriksi

Vanha herra vinkui iltateelle sienipiirakkaa, kun istuimme sienimetsässä kannon nokassa juomassa välikahveja. Sieniä tuli jos jonkinmoisia, joten joutihan noista litran verran piirakkaankin.

Taikinaa en kuitenkaan itse vaivautunut tekemään, vaan herrani poikkesi kotimatkalla ostamassa kaupasta valmista piirakkataikinaa parin paketin verran. Niistä oli mukava kaulita uunipellin kokoinen pohja ja kansi.

Täytettä varten keitin pari desiä puuroriisiä seoksessa, jossa oli 3 dl vettä ja 3 dl punaista maitoa. Kuullotin voissa litran verran sipuli- ja sekasienisilppua, kunnes neste oli haihtunut. Ruskistin puolisen kiloa jauhelihaa. Keitin neljä kananmunaa koviksi ja pilpoin ne jäähtyneinä haarukalla muruksi. Yhdistin kaikki em. täyteaineet jäähtyneinä ja maustoin suolalla, valkopippurilla ja kourallisella sileälehtistä persiljaa.

Levitin täytteen leivinpaperille kaulitulle piirakkapohjalle. Kansitaikinaan tuikin pikkuruisella muotilla tähtiä. Nostin tähtikannen täytteen päälle, tiivistin reunat, nostelin pikkutähdet kannen päälle ja voitelin koko kannen kananmunalla. Ripottelin tähdille seesaminsiemeniä ja tähtireikiin muutaman suolakiteen kuhunkin. Paistoin 200 asteessa uunin alatasolla reilun puoli tuntia.

Piirakan kyytipoikana tarjosin Vanhalle herralle Köyhän naisen lakkahilloa ja viime vuonna marinoituja nappisieniä. Saan kuulemma tehdä toistekin...

Vanha rouva mielissään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti