Kesäkuussa olemme Vanhan herran kanssa matkailleet kotiseudulla. Aloitetaan vanhimmasta päästä eli mennään ajassa 2700-2600 miljoonaa vuotta taaksepäin.
Manamansalon saaren Kilonniemellä tutustuimme Euroopan Unionin vanhimpaan kallioperäalueeseen. Gneissikallio on jäänne muinaismantereesta, joka on historiansa aikana joutunut useaan kertaan mannerlaattojen törmäysvyöhykkeelle, poimuttunut vuoristoksi ja kulunut jälleen tasaiseksi kalliopinnaksi. Muistoina myllerryksistä on gneissin raitainen ja poimuttunut ulkoasu.
Oulujärveä kutsutaan Kainuun mereksi. Se on Suomen viidenneksi suurin järvi. Oulujärvi poikkeaa muista suurista järvistä laajojen selkiensä, Ärjänselän ja Niskaselän, vuoksi. Paikoitellen on mahdoton nähdä vastarantaa. Tämä synnyttää illuusion merestä.
Manamansalo on Oulujärven saarista ylivoimaisesti suurin. Se on Suomen sisävesien viidenneksi suurin saari pinta-alaltaan. Manamansalon 80 kilometrin mittainen rantaviiva on suurelta osin hiekkarantaa. Manamansalo on kaunis jyhkeine törmineen, pitkine hiekkarantoineen ja laajoine jäkäläkankaineen.
Toinen kesäkuinen kotiseuturetkemme suuntautui reilun 300 vuoden päähän. Kempeleen vanha kirkko on yksi Suomen yhdestätoista jäljellä olevasta tukipilarikirkosta. Kirkko rakennettiin kirkonrakentaja Matti Härmän johdolla 1689-1691. Vanhan kirkon läpikäytävällinen renessanssitapuli on rakennettu rakennusmestari Heikki Väänäsen johdolla 1768-1769.
Kirkon seinillä ja holvissa on Mikael Toppeliuksen ja Emanuel Granbergin maalaamat hirsimaalaukset vuosilta 1785-1786 ja 1795.
Museovirastoston mukaan Granbergin maalaukset
Ristiltäotto ja
Marian ilmestys ovat yksiä kauneimmista 1700-luvun kirkollisista taideteoksista.
Kolmas kotiseuturetkemme olikin sitten ajallisesti ihan tuoretavaraa. Kävimme oululaisessa Taidetalo Kulttuuripankissa. Entisen Suomen pankin Oulun konttorin graniittiseinien suojassa voi kuluvan vuoden syyskuuhun asti tutustua 140 julisteesta koostuvaan Andy Warhol goes Arctic -näyttelyyn.
Hampurin taideteollisuusmuseon omistama Andy Warholin julistekokoelma palaa Oulun näyttelyn jälkeen Hampuriin, eikä sitä laiteta esille seuraavaan 15 vuoteen.
Andy Warhol (1928-87) oli taidemaalari, piirtäjä, valokuvaaja ja elokuvantekijä. Warhol nosti Factory-studiollaan viihtyvät muusikot, mallit ja suuret persoonat julkisuuteen. New Yorkin kulttuurielämässä ei 1960-80 -luvuilla tapahtunut juuri mitään ilman Andya.
Warhol aloitti uransa kuvittajana ja graafisena suunnittelijana 1940-luvulla. Parikymmentä vuotta myöhemmin hänestä sukeutui pop-taiteen ikoni.
Kesäkuun pikkuretkistä sukeutui huikea aikamatka. Miettiä sopii, mitä Andy olisi tuumannut Mikaelin ja Emanuelin maalauksista, minkälaiseksi tanssiksi kolmikko olisi pistänyt Euroopan Unionin vanhimmalla kalliolla ja olisivatko pojat sukeltaneet vilvoittelemaan Kainuun mereen. Miettiä sopii.
Vanha rouva
Kauniita paikkoja ja paljon nähtävää löytyy kotinurkilta. Kirkkotaidetta esitellään yllättävän vähän. Kuitenkin täällä on monia kirkkoja, joiden maalaukset ovat aika ällistyttäviä. Tulee äkkiseltään mieleen Paltaniemen ja Haukiputaan kirkot.
VastaaPoistaOlet ihan oikeassa. Kirkkomaalauksista voi oppia yhtä sun toista.
PoistaManamansalo olisi mielenkiintoinen paikka käydä. Olen lapsena kyllä ollut Oulujärvellä, mutta Manamansalo on jäänyt näkemättä. Omalla autolla olisikin kiva kierrellä kotimaassa, mutta linja-autolla se on paljon hankalmpaa.
VastaaPoistaLinja-autot kulkevat miten kulkevat. Reittien ja aikataulujen suunnittelijoilla on omat vinkeensä.
PoistaOlette matkanneet laajan skaalan aikavyöhykkeillä. Pienet matkat piristää. Minulla on jonkin sortin tupajumi.
VastaaPoistaJos se tupajumi hellittäisi, kun pääsee kotinurkista avaraan maailmaan?
PoistaSehän oli sitten Sartsa
VastaaPoistaNiinpä se olikin!
PoistaUpea Aikamatka - kiitos kun jaoit! Manamansalossa käyty "ruuhkavuosina" - huomio kiinnittyi muihin kuin gneissikallioihin; kerrassaan upeat. Pari vuotta sitten pyöräiltiin vastaavilla Ahvenanmaalla Getassa! Kiven/kallion voima on vaikuttavaa - luonnontaide sykähdyttää!!
VastaaPoista