17.7.2023

Likietuista


Yhden viikon aikana on tullut haalittua niin monta likietuista elämystä, että ihan on meinannut hengästyä. Matkaa elämyksestä toiseen on jengattu polkupyörällä, apostolinkyydillä ja ookaamalla kimppakyydillä.


Otetaan ensimmäiseksi polkupyöräelämys. Jenkasin hissukseen kotoa 12 kilometriä katselemaan taidetta. Pikisaari on Oulun keskustan edessä oleva entinen teollisuussaari, jossa on poltettu pikeä, rakennettu laivoja, vanutettu villaa, tiputeltu viinaa, taottu äkeitä ja koulutettu käsityöläisiä. Nyt saaren ovat vallanneet monensorttiset taiteilijat.

Pikinen polku on ympäristötaidepolku, joka kiertelee Pikisaaren rantoja. Luontoon on levittäytynyt kesän ajaksi parikymmentä taideteosta viideltätoista Pikisaaressa työskentelevältä taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Tästä klikkaat itsesi Pikisen polun tekijä + teos -esittelyihin.

 

Päivi Pussilan "Pieni konsertti" on silkkaa luonnon ylistystä. Istahdin valkealle tuolille ja kuuntelin. Sitä lirkutusta, siritystä, luritusta, kotkotusta ja motkotusta!

 

Veikko Törmäsen ja Ilpo Okkosen "Keskipäivä 17.5.2023" oli ihan selvästi minulle syntymäpäivälahjaksi tehty. Se on niin hieno ihmisen tekemä toisinto Suomen kansallispuusta, että ihan heti en edes hoksannut kuvaa puilta. 

 

Kolmantena teoksena esittelen Anu Kolmosen ja poikien "Lähtevien laivojen sataman". Tästä näet ja kuulet Anun kuvauksen teoksesta. Kannattaa klikata, sillä pääset kuulemaan Anun rehevää puhetta ja poikien myhäilevää komppausta. Ja mikä olisikaan parempi paikka taideteokselle, sillä kaarnaveneiden kokat osoittavat kohti kaupungin suurinta valtamerisatamaa. 




Pikisen polun jälkeen polkaisin Torinrantaan ihailemaan aittoja. Ne ovat vanhoja varastoja ja tavaramasiineja, joissa pidetään nykyään kahviloita, ravintoloita ja pikkuruisia putiikkeja. 

  

 

Ranskalaisten päiväkahvien jälkeen kävelin apostolinkyydillä Oulun Hupisaarille. Puistoalue on paratiisi keskellä kaupunkia Oulujoen rannalla. Hupisaarilta löytyy museoita, kahviloita, kesäteatteri, leikki- ja  piknikpaikkoja, pusupömpeleitä, ruusuja, tervamöljä ja kalatie. Tällä kertaa kuvasin kukkasia, kuinkas muuten. 




Kimppakyydeillä olen nauttinut kahdesta komeasta kirkosta. Ensimmäinen on Oulunsalon kirkko, joka valmistui 1891. Sen on suunnitellut Oulun lääninarkkitehti Julius Basilier. 


Kirkko on päätytornillinen pitkäkirkko. Tyyliltään pyhättö on uusgotiikkaa. Kirkon alttaritaulun "Vapahtajan ristiinnaulitseminen" on maalannut oululainen G. A. Dahlström vuonna 1855. Maalari oli todennäköisesti käsityöläinen, ei taidemaalari. Ristiinnaulitun jaloissa lepäävä pääkallo kertoo jokaisen ihmisen vääjäämättömästä kohtalosta: "Jeesus voitti kuolemalla kuoleman". 

 

Oulunsalon kirkko on sisältä jylhä. Kirkon seiniä jäsentävät korkeat ikkunat. Satulakattoisen runkohuoneen sisäkatteena on puupylväiden varaan rakennettu taitekatto.

  




Toinen kimppakyyti vei Muhokselle. Siellä ylimaalista kauneutta ja pitkää historiaa tarjoili Muhoksen kirkko. 


Vuonna 1634 käyttöön vihitty kirkko on toiseksi vanhin yhä käytössä oleva lähes alkuperäisessä muodossaan säilynyt puukirkko Suomessa. Kirkko on tyyliltään suorakaiteen muotoinen pitkäkirkko, ns. tukipilarikirkko, jonka rakentajaksi arvellaan torninrakentaja-Hannua. Perusteellinen korjaus tehtiin 1762 kirkonrakentaja Matti Hongan johdolla. Samalla rakennettiin pohjalaista renessanssityyliä edustava kellotapuli. 



Kirkon sisustuksen vanhinta esineistöä on saarnatuoli, jonka teki 1600-luvun lopulla puuseppä ja kuvanveistäjä Mikael Sigfridson Balt. Perimätiedon mukaan saarnatuolin katoksen veistosryhmä on sotasaalista 30-vuotisesta sodasta Saksasta. Sen keskellä seisoo Vapahtaja kädessään voitonlippu ja maapallo, molemmilla puolillaan valkopukuiset enkelit. Katoksessa riippuu Pyhän Hengen symboli kyyhkynen.


Maalaispuusepän tekemän ja hiippakunnan komeimmaksi mainostetun virsitaulun lahjoitti vuoden 1828 tienoilla Oulun läänin maaherra Abraham Stjernschantz. Numerotaulun taidokkaat koristeleikkaukset esittävät ristiinnaulitsemista ja tyyliteltyjä ihmishahmoja. Keskimmäisenä oleva kruunattu nainen tuo mieleen Neitsyt Marian.


Kirkkomaalari Emanuel Granberg maalasi vuosina 1773-75 sakariston ja lehterin kaiteiden kuvat. Näillä taideteoksilla ei ole hintalappua. 




Alttaritaulu on myös Emanuel Granbergin vuonna 1778 öljyvärillä kankaalle maalaama "Mooses ja vaskikäärme".


Likietuinen on sana, jota inhoan. Mutta nyt on pakko todeta, ettei aina tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, vaan likietuisia luonto- ja kulttuurielämyksiä on tarjolla kävely-, pyörä- ja kimppamatkan päässä. 

Vanha rouva  

10 kommenttia:

  1. Kiitos kulttuuripläjäyksestä, jonka sisäistämiseen tarvinnee lukea (kaivattu) postaus muutamaan kertaan!
    Lennän Roihin ensi viikon sunnuntaina. Viideksi yöksi.
    Ps. Oliko sinulla syntymäpäivä? Jos, niin paljon ONNEA! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juttuja tulee hitaaseen tahtiin, sillä olen ihan pihalla ;)

      Poista
  2. Ihanalle retkelle pääsi seurassasi.. melkein teki jalat pöydän alla polkuliikkeitä!
    Pikisaari on pistettävä muistiin... tuo lähtevien laivojen satama on wau.... vastaavia meidän pienet vieraat niin mummolassa kuin pakuillessa ovat lähetelleet matkaan... ukon taskupuukko on kova sana!! Vaikka Oulussa on tullut useamminkin käytyä, niin ei vaan torirannan punaiset aitat ole jääneet mieleen. Tässäpä tulikin mieleen, että kyllä SE SILMÄ on niin erilainen eri-ikäisenä... Nyt uskoisin "näkeväni" aitat

    Kiitos siis todella.... kanssasi oli mahtavaa matkata!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun seuraavan kerran tulet Ouluun, vien sinut opastetulle kävelylle.

      Poista
  3. Muistojen Oulu! Lapsuuteni isompi kaupunki oli Oulu, jossa kävimme ostoksilla ja setämme luona kyläilemässä. Noita punaisia aittoja en kyllä muista, enkä koskaan ole Pikisaaressa käynyt. Kirkoissa tulee joskus käytyä, mutta nuo kaksi olivat uusia tuttavuuksia, komeita kyllä. Kiitos siis esittelystä!
    Onko tuo "likietuinen" Oulun seudun murretta? Olen viettänyt elämäni 19 ensimmäistä vuotta 120 km päässä Oulusta, mutta eipä ole tuo sana tullut vastaan. Samoin oli pari muuta sanaa heti aloituksessa, kun tuntui, että melkein putoan kärryiltä, vaikka syntyjään olenkin pohjoispohjalainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Likietuinen on muotisana muutaman vuoden takaa. Se otti päähän silloin ja ottaa edelleen. Miksei voi sanoa "läheinen"? Nyt pännii "isossa kuvassa"!

      Poista
  4. Punaiset rakennukset näyttää erehdyttävästi Porvoon maisemilta, mutta sitten oltiinkin jo Oulussa. Ehdin jo hetken miettiä, että melkoinen kunto on Rouvalla nykyään.
    Kirkko on mielenkiintoinen nähtävyys, kiitos kuvista.
    Jäin miettimään, oliko metsäkonsertissa kuultavissa yhtään sooloa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli sooloja, duettoja ja yhteislaulantaa. Korkealta ja kovaa.

      Poista
  5. Oulun seudulla onkin paljon nähtävää. Minun mummoni möi aikanaan Oulun torilla karjalnpiirakoita ja oikein lehdessä oli kehuttu että hän tekee parhaat piirakat. 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi! Mummon pulikoimat karjalanpiirakat maistuisivat mulle vaikka heti!

      Poista