1.5.2017

Keltainen toukokuu

  

Keltainen oli toukokuu, kun ympärillä oli värikäs Turkki! Lentokoneessa, uima-altaalla ja merenrannalla valmistuivat nämä ihanuudet - kouluvuosien kammotukset:


Muistatko, kun kansakoulussa piti väkertää vohvelikankaisten pyyheliinojen reunaan pitsit? Voi että, miten minä inhosin niitä. Mutta näin 45 vuoden päästä tuntui ihan hyvältä palata kouluaskareiden pariin. Hommasin keltaista virkkauslankkaa ja virkkuukoukun numero 2. Niillä minä suihkin menemään saksalaisten turistien huvitukseksi ;)


Keltapalloiset pellavapyyheliinat hommasin pari vuotta sitten Lapuan kankureilta. Minä en voinut jättää näitä karkkeja kauppaan, vaan toin ne kotio odottamaan spesiaalihetkeä. Se hetki oli nyt. Laitoin niihin pitsit reunaan ja meinaan käyttää niitä pöytätuukeina.


Ruosteenruskean pellavapyyhkeen hommasin muutama hetki sitten ihan sen värin takia. Nyt liina sai reunaansa keltaisen pitsin. Pitsillä tuunattu pellavapyyhe pääsi oitis tositoimiin kylppärin kaunistukseksi. Tosin se ei taida kauaa roikkua yksikseen...


Keltaisen värin kunniaksi leivoin keltaisen piirakan. Viimeiset korvasienet pääsivät pannulle sipulin ja voinokareen kanssa. Mausteeksi suolaa ja valkopippuria. Piirakkapohjan päälle kananmunalla ryyditettyä smetanaa ja pinnalle cheddar-raastetta. Uuniin puoleksi tunniksi. Sitten parempiin suihin.

 

Lisää keltaista on tuloillaan, venttaa vähän!

Vanha rouva 

PS. Alimmassa kuvassa elämäni ensimmäiset omatekemät munkkirinkilät. 
Lurps.


26 kommenttia:

  1. Onpas hyvännäköisiä munkkeja! Uskoisiko tuota, että ihan ensimmäistä kertaa asialla olet. :) Liinapitsit ovat myös somia. Itsellä ei riitä kärsivällisyys eikä sitä myöten taitokaan mihinkään lankaa tai kangasta vaativaan puuhasteluun. Nopeat askartelut on mun juttu! Tuota piirakkaa pitää kokeilla, jos sattuu korvasieniä tänä keväänä löytymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko teilläpäin korvasieniä? Yhtenä keväänä löydettiin Rokuan vaaroilta kolme korvista... Yleensä on käyty korvasienessä Savukosken takametsissä, mutta sinne on niin hiivatin pitkä matka. Mutta on ne saaliitkin sitten hiivatin isojakin ;)

      Poista
  2. Onpas aurinkoinen kuvasarja. Piristi kummasti tätä tuulista vappupäivää. Kauniita reunapitsejä oletkin taikonut lomallasi. Saksalaiset ovat olleet varmaan kateellisia kauniista käsityöstäsi. Reunapitsien virkkaaminen pyyheliinan reunaan on tainnut kadota kouluopetuksesta. Meillä piti vielä koristella pujotusompelulla ne pyyheliinat. Kaikkea ne silloin opettikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pujotusompelua harkitsin vakavasti, mutten sitten kuitenkaan alkanut pujotella. Hyviä asioita opettivat, sano mun sanoneen. Mitä nämä nykynuoret osaavat??

      Poista
  3. Hienot tuukit tuli, vaikka ovatkin keltaisia! Uskon, että ostoksesti hirvittivät Intsua :D Ajattelin, että lasket leikkiä, kun kerroit virkkaavasi keltaista, eikö siellä kaupassa ollut muun väristä lankaa?? Olipa aika keltainen postaus :D :D :D (ei toukokuu voi olla keltainen, kun keltainen on syksyn väri :D :D :D :D :D :D :D )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toukokuun on pakko olla keltainen, sillä muuten masennun ilman piipon piippoa. Taas pihamaa lainehtii sulavaa lunta ja loskaa. Tuuli puhaltaa 12 m/s ja untuvatakki oli enemmän kuin tarpeen, kun leikkasimme varkaita omenapuusta. Joutsenia ja hanhia lentelee sinne ja tänne.

      Poista
  4. ...niin ja tietysti oikein hauskaa Vapun jatkoa! Ihania munkkeja :D

    VastaaPoista
  5. Ihanat noi liinat/pyyhkeet, kaunis pitsi. Mulla on aina käsityö mukana ulkomailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsityö kulkee aina mukana, olin ulkomailla tai kotimaassa. Toinen mukana kulkeva on kirja. Nyt sain Turkissa luettua Aino Ackteen elämäkerran. Mielenkiintoinen oli.

      Poista
  6. Minä kuule niin rakastan just pitsejä pyyhkeiden reunassa. En tosin kouluaikana vielä älynnyt kuinka ihanaa virkkaus on. Sun rinkelit ovat hyvän näköisiä. Miksi toiset onnistuu aina leipomuksissa ruuanlaitosta puhumattakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja miksi toiset osaa tehdä tomaattiruusuja ja toiset ei?

      Poista
  7. Aivan ihanat pyyhkeet ja pitsit! (: Miusta pellavapyyhkeet on tosi hyviä etenkin astiapyyhkeinä ja pellavaiset laudeliinat on parhaita. Haaveilenkin neulovani vielä pellavaiset pehvanaluset saunaan... Makoisan näköiset munkit sait myös paistettua! Nam. Piirakkakin näyttää herkulliselta, mutta sieniä en itse syö, vaikka tykkään kerätä kyllä. Maistan yleensä, jos on tarjolla sieniherkkuja, mutta en ole ainakaan vielä tykästynyt. Kaikenlaisina versioina on tullut kyllä eri sieniä maistettua, kun lähipiirissä sientensyöjiä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerkiät vielä syödä sieniherkkuja elämäsi aikana. En minäkään syönyt niitä ennen kuin menin emäntäkouluun kolmekymppisenä ja opettaja sai minut hurahtamaan.

      Poista
  8. Kauniit pyyhkeet ja pitsit...ihanan maukkaan näköinen sienipiirakka ja munkit...entä sima? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Simaa en tehnyt, kun en niin siitä välitä. Nimim. Lapsena sain tarpeeksi hiivasakkaa!

      Poista
  9. Voisin ottaa nuo munkit :D Hirvittävä ikävä ollu vappumunkkeja. Ostin paikallisia puoli-ilmaisia donitseja, mutta ei ne ole ollenkaan sama asia.

    VastaaPoista
  10. Missä vika, kun en joutunut koulussa tekemään noita pyyheliinapitsejä. Virkkailin niitä kyllä kotona sitten myöhemmin. Oikeastaan ne on ihan kivan näköisiä taas, vaikka välillä inhosinkin niitä, kun anoppi niitä väkisin aina tuputti meille. Minulla on ensikuu keltainen ja se tulee olemaan vaikea keksiä mitä tekisi. Ei ainakaan mitään itselle päälle pantavaa.

    VastaaPoista
  11. Mä olen sitä vuosiluokkaa kun ei enään pitsejä virkattu ja siitä pahasti olen pettynyt. Olisi ihana osata tuo taito. Me tehtiin vaan patalappuja perus silmukoilla, vi miten se sanotaan.. Mulla muuten on myös edesmenneen isotädin virkkaamia keltaisia pitsinauhoja jossain kopassa, täytyypä penkoa esille. Sopis värin puolesta köökkiin kun siellä se energia-seinä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla hirtti pitsinvirkkuu päälle, niin montakos metriä haluat?

      Poista
  12. Ai juu ja ihanat nuo ed. postauksen kuvat..ai ai ai..

    VastaaPoista
  13. Miten olisi pitsitoukokuu...? :)
    Meilläkin on vielä jemmassa näitä pitsireunustettuja pyyheliinoja - mummojen virkkaamia. Ei ole käytössä, vaan jemmassa. Miksiköhän...?

    VastaaPoista
  14. Ihanat värit, itselläni on vieläkin kouluaikojen aloitettu virkkuu keskeneräisenä laatikossa, valkoinen (nykyään harmaa).

    VastaaPoista