13.1.2014

Zakuska-pöydästä

Venäjänkielinen sana zakuska (закуска) tarkoittaa S.I.Ožegovin Venäjän kielen sanakirjan mukaan 1. suupalaa, 2. ruokaa, jota nautitaan pikku suupaloina tai pikkuhiljaa. Sana on johdettu verbistä zakusit´ (закусить), joka em. sanakirjan mukaan tarkoittaa syödä vähän tai syödä pikkuhiljaa. Toisaalta verbi tarkoittaa syödä juoman (vodka, viini jne) painikkeeksi

Zakuska-pöydässä saattaa olla tarjolla kymmeniä eri ruokalajeja: erilaisia salaatteja, mustaa ja punaista mätiä, kala- ja lihaleikkeleitä, tuoreita ja marinoituja vihanneksia, turskan maksaa, hyytelöitä jne. Alkupaloja syödään pitkään ja hartaasti jalojen juomien kyytipoikana. Alkuruokien jälkeen tarjoillaan keitto. Tyypillisiä venäläisiä keittoja ovat borssi, kala- ja lihaseljanka sekä lihaliemi. Pääruoka jää usein alkupalojen ja keittojen varjoon. Se on tavallisesti paistettua tai uunissa haudutettua naudanlihaa, kalaa tai kanaa, jonka  lisukkeena tarjoillaan riisiä tai perunaa. Jälkiruokia tarjotaan usein vasta sitten, kun ruoka on laskenut. Jälkiruoka on tavallisesti jäätelöä, täytekakkua, leivoksia ja teetä. 

Jotta saat käsityksen siitä, mitä zakuska-pöytä runsaimmillaan saattaa sisältää, lue tsaarien Venäjän suosituimman keittokirjan (Lahja nuorille emännille = Podarok molodym hozjaikam = Подарок молодым хозяйкам, vuoden 1897 painos) luettelo zakuska-pöytään sopivista kylmistä alkupaloista:
  • kaviaari
  • mäti
  • osterit
  • ilmakuivattu sampi ja valkolohi
  • suolalohi
  • savusiika
  • marinoidut ja savustetut kuoreet ja muikut
  • savukampela ja -silli
  • suolasilli
  • sardiinit
  • säilykehummerit
  • marinoitu ankerias ja kuha
  • haukikääryleet
  • nahkiaiset
  • keitto-, savu-, westfaleninkinkku
  • savustettu hanhi
  • paahtopaisti
  • porsasrulla
  • nakkimakkarat
  • savustettu kieli
  • veri-, maksa-, kieli-, moskovan-, puolan-, italianmakkara
  • kylmät pasteijat
  • hanhenmaksapasteija
  • marinoidut sienet
  • suolatut rouskut ja leppärouskut
  • ulkomaiset ja venäläiset tryffelit
  • rahkajuusto smetanan kera ja pomeranssinkuorella maustettu rahkajuusto
  • venäläinen chester-, englantilainen stilton-, italialainen parmesaani-, sveitsiläinen emmentaali-, ranskalainen brie-, belgialainen limburginjuusto
  • päärynät hunajassa
  • täytetyt kuivatut luumut
  • votkalla maustettu omenasose
  • luumusose
  • retiisit
  • vastakirnuttu voi
  • rapu-, anjovis-, silli- ja munavoi

Ihan noin runsaissa zakuska-pöydissä en ole elämäni aikana päässyt aterioimaan, mutta eivät vuosien saatossa nauttimani kymmenet ja taas kymmenet zakuska-pöydät ravintoloissa, yksityiskodeissa ja banketeissa ole nälkäisiksi jättäneet!

Jälkiruokana annan sinulle kotitehtävän. Etsi kirjastosta Anton Tšehovin novelli nimeltä Seireeni. Siinä hekumoidaan venäläisen ruokapöydän antimien odotuksessa...


Vanha rouva
PS. Yläkuvissa on venäläisen ravintolan kala- ja lihazakuskat Tallinnassa.
Alakuvassa olevan venäläisen lihaseljankani resepti löytyy Muonitus-kategoriasta.

7 kommenttia:

  1. Pitkä lista kaikkia erikoisherkkuja, mutta nakkimakkarat!!?? Tuskin sentään Atrian jauhonakit:)

    VastaaPoista
  2. Onneksi hetki sitten söimme muuten olisi tullut kurniva näkä, tuon kirjan kyllä käyn kirjastosta etsimässä.
    Kiitos taas näistä kuvista, ihan voisit keittokirjan rakentaa näistä herkuistasi.

    VastaaPoista
  3. Ai,että "syodään vähän" ja "syödään hitaasti"! Ei onnistu minulta se vähän syöminen:D Mutta mihin tuosta hapankaali on joutunut? Aina kun olen ollut Venäjällä,niin tottahan toki tarjolla on ollut hapankaaliakin.

    VastaaPoista
  4. Onko tuo herkullinen keitto tarkoitettu minulle, nam, nam.. lusikka on jo kädessä:)

    VastaaPoista
  5. Täytyypä lainailla tuo Seireeni kirjastosta, toivotaan että löytyy. Kiitos vain seikkaperäisestä zakuska-sanan selvittelystä! Itselle kun oli aivan vieras sana, ainoastaan slaavilaiseen suuntaan osasin sitä miettiä. Hienoa lukea noin tarkkaa tietoa. Aikamoisia alkupaloja tuossa luettelossa, kuten votkalla maustettu omenasose tai vastakirnuttu voi. Kroppa alkoi tuolissa pullistua pelkästä alkupalojen lukemisesta! Kuinkahan olisinkaan pullea istuttuani tuollaisessa zakuska-pöydässä... Mutta sitten, taas tuli vieras sana, nimittäin banketti....näitä näyttää riittävän:)
    Edellinen tekstisi, jossa kerroit anoppisi laittaneen teidät "kartanolle" ruoan laiton ajaksi, oli taas minulle tuttu käsite ja arkikielessä lapsuudessa käytetty. Enkä tosiaankaan ole asunut missään kartanossa. Se vain oli ilmaisu pihamaasta asuinrakennusten lähellä. Nyt, kun asun täällä Hämeessä, olen käynyt myös oikeissa kartanoissa. Joskus kyllä ajattelen, etteivät ne kaikki ole ennenvanhasta "komeaa" maalaistaloa kummempia. Että tuo kartano-käsite on kyllä hieman muuttunut. Pari vuotta sitten tyttäreni vihittiinkin tällaisessa hämäläisessä kartanossa.

    VastaaPoista
  6. Ymmärrän hyvin rakkautesi zakuska-pöytään. Aivan uskomattomia herkkuja!
    Kiitos, kun selvensit asiaa ja kerroit pöydän antimista.

    VastaaPoista
  7. Johan on sapuskat, mää ainaki räjähtäsin ihan semmosen pöydän nähessäni!

    VastaaPoista