27.2.2011

Vanhan herran cappuccinokakku

Tässä cappuccinokakku, jonka leivoin Vanhan herran vanhenemisen kunniaksi.
Taikinaan tarvitsin 125 g voita, 70 g sokeria, 1 rkl cappuccinojauhetta, 250 g vehnäjauhoja sekä 1 munan. Lykkäsin kaikki aineet monitoimikoneeseen ja hurautin taikinaksi. Taikinapallo sai tekeytyä kelmuun käärittynä jääkaapissa puolisen tuntia. Sitten kaulitsin sen pyöreäksi levyksi, jolla vuorasin halkaisijaltaan 26-senttinen irtopohjavuoan.

Täytettä varten tarvitsin 4 munaa, 125 g voita, 220 g sokeria, 4 rkl maitoa, 500 g mascarponea, 500 g maitorahkaa, 75 g suklaarouhetta, 8 rkl mannaryynejä, 1 rkl cappuccinojauhetta, 2 rkl sitruunamehua.

Erottelin valkuaiset keltuaisista. Vatkasin heti 2 valkuaista kovaksi vaahdoksi ja jätin odottamaan hetkeksi. Sitten vatkasin voin ja sokerin valkeaksi vaahdoksi ja lisäsin seokseen kaikki keltuaiset yksi kerraan hyvin vatkaten. Lisäsin muut aineet. Lopuksi nostelin täytteeseen varovasti valkuaisvaahdon. Täyte kakkuvuokaan ja kakku 180 asteeseen tunniksi.

Kakun paistuessa vatkasin loput kaksi valkuaista kovaksi vaahdoksi. Vaahtoon lisäsin 100 g sokeria ja 1 rkl cappuccinojauhetta pienissä erissä koko ajan vatkaten. Kun kakku oli paistunut vaaditun tunnin, otin sen varovasti uunista ja levitin valkuaisvaahdon sen päälle. Paistamista jatkettiin vielä vartin verran.  

Kakku kannattaa ottaa uunista varovasti (se hyllyy keskeltä uhkaavasti!) ja panna tekeytymään ainakin tunniksi. Vaarana nimittäin on, että se laskee keskeltä kuopalle. Jos näin hassusti pääsee käymään - minulle ainakin kävi - eikä halua tarjoilla vajonnutta kraateria, kannattaa vatkata hämäykseksi herkullinen viimeistelykerros:

Sekoita purkillinen rahkaa ja 2 dl vaahdotettua kermaa. Lisää desin verran tomusokeria ja teelusikallinen vaniljasokeria. Levittele hämäyskerros kakulle ja ripottele päälle vielä cappuccinojauhetta.

Kakku maistuu raikkaan rahkaiselta. Se ei ole äklön makeaa, vaan cappuccino ja suklaa antavat sille aikuisen, hienostuneen ja täyteläisen säväyksen. Kermarahka viimeistelee makuelämyksen.

Vanha rouva, joka hurmasi herransakin makunystyrät 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti