1.10.2024

Syysbongaus

Viimeinen Euroopan mantereen itsenäinen valtio bongattu! Enää on käymättä kaksi eurooppalaista saarivaltiota eli Islanti ja Kypros. Sitten on selätetty koko Eurooppa. 

Kolmen päivän syysbongaus Kosovossa alkoi kartalla ja kakkukahvilla. Siinä tehtii reittisuunnitelma ja tarkistettiin päiväretkien bussiaikataulut.

Kosovon kansalliskirjasto oli ehdottomasti ensimmäinen käyntikohde. Kansalliskirjasto on rakennettu vuonna 1982, vaikka sen tyyli muistuttaa erehdyttävästi sossuaikaisia brutalismin helmiä.



Amerikan suuri merkitys kosovolaisille näkyy Pristinassa. Näimme Bill Clintonin, George Bush Avenuen, Vapaudenpatsaan, Madeleine Albright -muistomerkin, Hilary-boutiquen yms. 

 

Pieni maa kipuilee ja naapuruussuhteiden normalisoituminen Serbian kanssa takkuaa. Kosovo on hakenut sekä EU:n että YK:n jäsenyyttä. Vielä ei ole päässyt kumpaankaan, mutta yritys on kova. 

Vuonna 1999 perustetun Nato-johtoisen KFOR-operaation tehtävänä on sotilaallisella läsnäolollaan estää vihamielisyydet ja taata rauha monietnisessä Kosovossa. Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 1999 lähtien.

 

Teimme kaksi päiväretkeä. Ensimmäisen kohteena oli Prizrenin kaunis kaupunki Kosovon eteläosassa, lähellä Albanian ja Makedonian rajaa. Kaupungissa asuu liki 200 000 asukasta, joten se on pääkaupunki Pristinan jälkeen Kosovon toiseksi suurin kaupunki. Kaupungin asukkaiden enemmistö on albaaneja, mutta joukossa on myös bosniakkeja, turkkilaisia ja romaneita.


Prizren on monen moskeijan ja kirkon kaupunki. Se on käveltävän kokoinen, syötävän hyvä ja ystävällisen leppoisa pikkukaupunki.


Toinen päiväretkemme suuntautui Pejan kaupunkiin. Se sijaitsee 516 metrin korkeudessa Kosovon länsiosassa, vuoristoisella Rugovan alueella. Drin-joen putoukset ovat 25 m korkuiset. Rehevä kasvillisuus ja raikas vuoristoilma elähdyttivät kummasti kesän jälkeen rusehtavaa matkaa Pristinasta Pejaan. 

 

Kolme kokonaista päivää Kosovossa meni hujauksessa. Torit, monumentit ja nähtävyydet tuli koluttua. Parhainta huvia olivat kuitenkin katukahvilat. Niissä kun istuu ja antaa ajan kulua, ei ole kiire mihinkään. 


Pristina oli täynnä kirjakauppoja. Parkkeerasin Vanhan herran katukuppilaan ja tongin kauppojen tarjontaa mielin määrin. Kumpikin oli tyytyväinen.

 

Minne seuraavaksi? Islantiin vai Kyprokselle?

Vanha rouva